Nuutinpäivänä loppuu joulu

Eilen oli Nuutinpäivä ja Wikipedia kertoo siitä seuraavaa:

Nuutinpäivä on ollut nykyisellä paikallaan eli 13. tammikuuta vuodesta 1708 lähtien. Sitä ennen Nuutinpäivä oli jo loppiaisen jälkeisenä päivänä 7. tammikuuta.[2] Ajankohdan siirtämisestä huolimatta nuuttipukit kulkivat 7. päivänä aina vuoteen 1972 saakka, jolloin loppiaisen muuttaminen kiertäväksi juhlapyhäksi muutti myös nuutipäivän perinnettä. Nuuttipukkien uudeksi päiväksi tuli sen virallinen ajankohta eli 13. tammikuuta. Vaikka loppiainen muuttui Suomessa jälleen kiinteäksi vuonna 1992, ei nuuttipukkiperinne enää siirtynyt takaisin vanhaan ajankohtaan.[3] Tämän perinteen merkitystä loppiaiseen päättyvän joulunajan riehana on viime vuosina kuitenkin pyritty elvyttämään.[4]

Vanhojen lakien mukaan nuutinpäivä päättää 20 päivän ajan kestäneen joulurauhan. Nuutinpäivänä myös joulukuusi viedään ulos ja joulukoristeet kerätään pois”

Joulukoristeet saivat asettua laatikoihinsa jo loppiaisena, mutta kuusi valoineen ilahdutti olohuoneen nurkassa vielä eiliseen asti. Illalla kuitenkin otimme oksasakset ja sahan esille ja valoketjun kuusesta irroiteltuamme aloimme metsurin hommat.
Pätkimme ensin oksasaksilla yksittäiset oksat jätesäkkiin, jonka jälkeen sahasimme rungon uuniin mahtuviin pätkiin. Ja voi että sitä ihanaa metsän- ja puuntuoksua, mikä kattoi koko kotimme illalla!
Tämä kuusenjalasta uuniin tekniikka on osoittautunut todella hyväksi vuosien varrella: ei enää havukasoja ja puunraatoja nojailemassa siellä sun täällä pitkin pihaa vaan hetioitispaikalla vaan tulenruoaksi!
Heti tänään silmiä ja sielua lämmittänyt joulukuusemme lämmittää siis meitä aivan konkreettisesti, eiköhän tuosta muutama pesällinen poltettavaa riitä ja lämpöä sitä myöten reippaasti. Ulkonakin kun on pakkasta vaivaiset -1, eli melkein bikinikeli!

Varotoimena Mörkö-kissan riivauskohtauksien aiheuttamalle kaatumivaaralle, oli kuusemme rautalangalla kiinni katossa ja koska tuo latva näytti niin söpöiselle roikkuessaan tyhjän päällä, saa se jäädä siihen ainakin hetkeksi vielä.
Että ÄHÄKUTTI vaan Nuuttiseni.

koti tapahtumat-ja-juhlat oma-elama
Kommentit (4)
  1. Hilpee ja söpö toi latva! 😂

    1. nyt voi karkeloida kuusen ALLA!

  2. Mulla iski nyt niin suuri kevään kaipuu, että oli pakko raivata joulu pois. Keittiössä on ihanan pirteä oranssi (hahaha, tietysti!) kappa, missä turkoosia perhosia ja pöydällä myös oranssi kernivaimitämateriaaliasenyonkaan-liina.
    Eilen kun kävin kävelyllä, mittari näytti tosiaan vain tuota -1 ja hämärtyvän illan valossa nälkäiset silmäni näkivät jo kevään sävyä…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *