Olenko sekundaa, kakkosluokan työnhakija?

Näyttökuva 2018-1-13 kello 11.12.42.png

Duunitorin ilmoitus tipahti näytölle ”Kela hakee palveluneuvojia” ja napautin sen auki – jos ei nyt ihan unelmaduunia olekaan, niin työtä, johon tiedän pystyväni ja jopa siinä olevani hyvä.

Mutta reisille meni, en olekaan hakukelpoinen.

Minulla ei ole alalle soveltuva ammattikorkeakoulututkinto esim. sosionomin tai tradenomin tutkinto.
Olen asiakaspalveluhenkinen ja minulla on aito halu tehdä asiakaspalvelua.
Minulla on hyvät vuorovaikutus-, viestintä-, ja tietotekniset taidot.
Minulle on luonnollista toimia tavoitteellisesti, laadukkaasti ja tehokkaasti kiireisissäkin tilanteissa.
Minulla on hyvä suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito.
Minulla on hyvä ruotsin- ja englanninkielen taito.

No (positiivista) kokemusta puhelinpalvelutyöstä tai sosiaalityön tuntemusta, muuta kuin omakohtaisesti vastaanotettuna ei kyllä ole, mutta en mahda mitään sille, että hiukkasen kirveltää, kun yhdellä lauseella kuitataan turhaksi ja arvottomaksi oma Yo-pohjainen opistotutkintoni ja vuosikymmenien työkokemus. En pitkään aikaan ole törmännyt tuohon kelpoisuuslauseseen, yleensä kun se jatkuu jotenkin malliin ”tai aikaisempi opistotasoinen tutkinto ja työkokemus”, jolloin olen täysin pätevä työpaikkaa hakemaan.

2000-luvun alussa tuo akateemisuuden hypettäminen oli huipussaan, toki ymmärrän, että haluttiin nostaa nuorehkon ammattikorkeakoulutuksen arvostusta, koska sitä ei vielä jokapaikassa aivan sisäistetty korkeakoulututkinnoksi, mutta miksi se tehtiin (ja sitä yhä tehdään) väheksymällä ja arvottomaksi luokittelemalla aikaisemmat opistotasoiset tutkinnot? En saata ymmärtää!

Muistan itsekin miettineeni, että pitäisikö päivittää merkonomius tradenomiuteen. Vuonna 2000 muuttaessamme Susirajalle, olin siinä vaiheessa vielä hoitovapaalla, kävin työkkärissä asiasta puhumassa, kun työvoimakoulutuksena noita päivityksiä järjestettiin. Minua palvellut virkailija tsekkasi työhistoriaani ja totesi, että ”miksi ihmeessä menisit teoriassa opiskelemaan asioita, joita olet jo vuosikausia tehnyt. Mene hyvä nainen töihin.” Ja minä menin.

Osaamiseni on siis päivittyi työn ohessa koko ajan, käytössäni ovat olleet viimeisimmät sovellukset ja uusin tieto, olen päässyt koulutuksiin ja ennen kaikkea oppinut työtä tehden. Koko ajan.

Istuessani 2006 ammattikorkeakoulun rehtorin ja henkilöstöpäällikön edessä työpaikkahaastattelussa vuorotteluvapaansijaiseksi, kysyi rehtori minulta, miksi olen tyytynyt olemaan merkonomi, enkä ole täydennyskouluttautunut tradenomiksi, vastasin, että en ole tyytynyt, vaan olen sitä ylpeänä! Olen täydennyskouluttanut itseäni joka päivä oikeassa työssä, enkä tiedollisesti tai taidollisesti häviä yhdellekkään tradenomille, joka kyseiseen paikkaan on tarjolla.
Minä sain paikan ja olen sataprosenttisen varma, että työskentelyni oli täysin samalla viivalla, ellei ylemmällä, verrattaessa toimiston tradenomien suorituksiin.

En yhtään väheksy tai aliarvioi niitä, jotka työn ohessa päivittävät opintonsa ammattikorkeakoulututkinnoksi, päinvastoin! Mutta kun/jos se pitää tehdä työn ohessa ja uhrata siihen aika, joka kuuluu mielestäni perheelle, ystäville ja omalle elämälle, niin se ei vaan ole ollut minun valintani. Olen vierestä katsonut niin monen tuttavan uupumusta, kun heidän on tavallaan ollut jopa pakko opiskella amk-tutkinto työnsä ohella säilyttääkseen työnsä, eikä se ole näyttänyt ihmisen elämältä. Pitääkö ihmisen todella uhrata koko elämänsä työlle?

Liekö sitten omaa hölmöyttäni, etten vuonna 2013 YT-neuvottelujen poistettua työpanokseni tarpeellisuuden, en lähtenytkään opiskelemaan itseäni tradenomiksi tai restonomiksi vaan laiskana paskana valitsin Aikuisopiston ja datanomin oppinnot. Eli suoritin siis taas (yleisen arvostuksen mukaan) vain toisen asteen tutkinnon.
Saattoihan se olla se muinainen, aivorungossani asustava PikkuAnarkistikin, joka vastustaa mielestään väärää arvomaailmaa, mutta minä haluan opiskelun olevan mieluiten täysin uuden oppimista, ei vanhan käärimistä vähän sievempään pakettiin. Akateemisuus tai korkeakoulututkinto ei ole ikinä ollut prioriteettilistani TOP10:ssä, joten tuskin se sinne enää +viisikymppisenäkään kipuaa. 

Jokainen työnantaja saa määritellä kriteerinsä itse ja se on heidän menetystään, jos sulkevat pois suuren joukon osaajia. Minä en suostu häpeämään tai aliarvottamaan omaa tutkintoani, en sittenkään, vaikka se minusta hakukelvottoman tekisi.

Pitäkää tunkkinne.

Olen ylpeästi
54-vuotias
Nainen
Merkonomi (YO-pohjainen matkailulinja)
 

 

 

 

Kommentit (10)
 1. Itse olen merkonomina käynyt monissa haastatteluissa, joissa on vaadittu tradenomin tutkinto. Hakeminen ei maksa kohtuutonta vaivaa, ja jos väärästä tutkintonimkkeestä jää kiinni, niin jääköön. Loppupeleissä se on persoona joka ratkaisee, kaikki jotka haastatteluun pääsevät papereilla päteviä.

  1. Aivan totta! Ja en olekaan jättänyt hakematta paikkaa, jos olen kokenut siihen olevani pätevä 🙂
   Kuitenkin tilanteissa, joissa yhteen paikkaan on vaikkapa 200 hakijaa, niin helposti ei hakemusta sen pidemmälle lueta, jos paljastuu toinen koulutus. Ellei sitten ole ennestään tuttu työpaikassa tai muuta vastaavaa.

 2. Ei kannata tuijottaa liian tarkasti noit vaatimuksia. Minä olen sitä mieltä että sinun kannattaa hakea tuota paikkaa ja panostaa nimenomaan hakemukseen.
  Olet kirjallisesti niin lahjakas, että hakemuksessasi voit ikäänkuin tehdä tyhjäksi tuon vaatimuksen, koska kuten virkailijakin sinulle sanoi, ”miksi menisit opiskelemaan samoja asioita teoriassa, joita olet käytännössä tehnyt vuosikymmenet”.

  Onneksi nykyään monessa paikassa perään lisätään ”tai muu soveltuva koulutus”, joka pelastaa meidät monet yo-merkonomit.

  Meidän työkokemus ja osaaminen peittoaa tutkinnot heittämällä. Tsemppiä hakuun. 🙂

  1. Mitäs me merkonomit 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *