Uudet kierrätysastiat

Kun muutimme nykyiseen kotiimme, oli  ensimmäisiä hankintoja keittiöön kierrätysastiat metallille, lasille,muoville ja biojätteelle. Paperit, pahvit, maitotölkit saivat omat keräyspaikkansa ja pihamaalle rakensin lehtikompostorin ja ostin biojätekompostorin.
Ensimmäisestä viikosta lähtien olen noitunut keittiön allaskaapissa nököttävien astioiden pienuutta ja epäkäytännöllisyyttä, mutta jatkanut SILTI  niiden kanssa suhraamista. Tyhymä ämmä!

Kunnes tänään käydessämme Clas Ohlsonilta ostamassa kasvilamppuja sattui silmiini setti 25 litran vetoisia, pinottavia lajitteluastioita!
Ja siitäpä lähti matkaan kolmen setti siltä seisomalta.Siisti pino lajitteluastioita, jotka sijoitan kodinhoitohuoneeseen,
Astioissa on tiiviihkö kansi ja mikä parasta KANTOKAHVAT, joten jahka astiat täyttyvät ne on helppo nostaa auton peräkonttiin ja käydä tyhjentämässä keräyspisteellä.

25 l lajitteluastia on varmaankin kolme kertaa tilavampi kuin nykyiset eli enää ei tarvitse olla joka toinen viikko rahjaamassa kierrätyskamoja keräyspisteeseen, joista lähimmälle on  n. 9km matka kotoa.

Well spent money, I´d say!

Koti Vastuullisuus Ostokset

Runebergin päivä

Hyvää Runebergin päivää!

Miehän olen sellainen puritaani, että mitään jollekin päivälle nautittuja herkkuja ei tässä talossa syödä ennen eikä jälkeen sitä ”oikeaa päivää”. Eli ei laskiaispullia tai Runebergin torttuja tammikuussa, saatikka sitten maaliskuussa. Mutta Ilon ja Onnen päivä – tänään herkutellaan Runebergin tortuilla, tarkemmin sanottuna mantelittomilla sellaisilla, meillä kun noita allergikkoja piisaa.

Sen sijaan, että entisen elämän mallin mukaan googlettaisin taas pipo kireällä uutta ohjetta kyseisiin makupaloihin, olin vuonna 2019 kaukaa viisas ja kirjasin testatun ohjeen ylös tänne blogiin! Ajattelin jakaa tämän ennakkoivan viisauden myös teidän kanssanne ja kopsata vanhan tekstin/ohjeet tänään iloksenne ja opasnuoraksenne, mikäli perheessä manteliallergikkoja löytyy. Olkaatten hyvät, suoraan vuodelta 2019, testatut ja hyviksi koetut ohjeet mantelittomiin Runebergin torttuihin/kakkuun.

Versio 1

150g laktoositonta voita
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
1.5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl korppujauhoja
1dl piparimuruja (Annas apelsin pepparkakor )
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl ruokakermaa
mieluinen määrä karvasmanteliaromia. (ainakin Dr Oetkertin Karvasmanteliaromi on synteettinen, eikä sisällä mantelia ja sopii näin ollen myös manteliallergisille.

IMG_1207.JPG

Voi ja sokeri vaahdotetaan, kananmunat lisätään yksi kerrallaan, yhdistetyt kuivat aineet sekoitetaan taikinaan vuorotellen kerman kanssa, lopuksi karvasmanteliaromitipat.
Tästä määrästä sain Runebergin torttuvuokallisen (6 kpl) ja 2 muffinivuokaa.
200 asteisessa uunissa reilut 20 min.
Jäähtyneet tortut kostutin (1,5 dl vettä, 1 rkl sokeria, iso loraus Limoncelloa) ja jätin maustumaan vuokiin. Koristelen ne vasta juuri ennen tarjoilua. Tänä vuonna kostutin tortut vesi-sokeri-tumma rommi-nesteellä.

IMG_1208.JPG

ajattelin paistaa myös Runebergin kakun.

 

Versio 2

200 g voita
1 dl fariinisokeria
1 dl taloussokeria
2 munaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
2dl piparimuruja (Annas Apelsin ja Polka pepparkakor )
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl vettä + 0,5 dl Limoncello (tai desi kermaa)
n. 10 tippaa karvasmanteliaromia

IMG_1210.JPG

Voi ja sokeri vaahdotetaan, kananmunat lisätään yksi kerrallaan, yhdistetyt kuivat aineet sekoitetaan taikinaan vuorotellen nesteen kanssa, lopuksi karvasmanteliaromitipat.
Käytin sydämenmuotoista kakkuvuokaa, jonka vuorasin leivinpaperilla, taikinaa jäi yli kahteen muffinivuokaan.
200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jäähdyttyä tökin näihinkin hammastikulla reikiä ja lirutin Limoncello-vesiseosta päälle.
Tämäkin saa maustua jääkaapissa huomiseen ennen koristelua.

IMG_1215.JPG

Koristelluista yksilöistä en näemmä ottanut kuvia 2019, pitänee korjata vahinko illalla ja kuvata lopputulos tänään.

******************
Runebergin päivää vietetään Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivänä 5. helmikuuta. Runebergin päivä on vakiintunut liputuspäivä ja sen juhlintaan kuuluvat runebergintortut – perinteisesti tai tuunattuina. (Valio)

Puheenaiheet Ruoka ja juoma