Runebergin päivä
Hyvää Runebergin päivää!
Miehän olen sellainen puritaani, että mitään jollekin päivälle nautittuja herkkuja ei tässä talossa syödä ennen eikä jälkeen sitä ”oikeaa päivää”. Eli ei laskiaispullia tai Runebergin torttuja tammikuussa, saatikka sitten maaliskuussa. Mutta Ilon ja Onnen päivä – tänään herkutellaan Runebergin tortuilla, tarkemmin sanottuna mantelittomilla sellaisilla, meillä kun noita allergikkoja piisaa.
Sen sijaan, että entisen elämän mallin mukaan googlettaisin taas pipo kireällä uutta ohjetta kyseisiin makupaloihin, olin vuonna 2019 kaukaa viisas ja kirjasin testatun ohjeen ylös tänne blogiin! Ajattelin jakaa tämän ennakkoivan viisauden myös teidän kanssanne ja kopsata vanhan tekstin/ohjeet tänään iloksenne ja opasnuoraksenne, mikäli perheessä manteliallergikkoja löytyy. Olkaatten hyvät, suoraan vuodelta 2019, testatut ja hyviksi koetut ohjeet mantelittomiin Runebergin torttuihin/kakkuun.
Versio 1
150g laktoositonta voita
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
1.5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl korppujauhoja
1dl piparimuruja (Annas apelsin pepparkakor )
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl ruokakermaa
mieluinen määrä karvasmanteliaromia. (ainakin Dr Oetkertin Karvasmanteliaromi on synteettinen, eikä sisällä mantelia ja sopii näin ollen myös manteliallergisille.
Voi ja sokeri vaahdotetaan, kananmunat lisätään yksi kerrallaan, yhdistetyt kuivat aineet sekoitetaan taikinaan vuorotellen kerman kanssa, lopuksi karvasmanteliaromitipat.
Tästä määrästä sain Runebergin torttuvuokallisen (6 kpl) ja 2 muffinivuokaa.
200 asteisessa uunissa reilut 20 min.
Jäähtyneet tortut kostutin (1,5 dl vettä, 1 rkl sokeria, iso loraus Limoncelloa) ja jätin maustumaan vuokiin. Koristelen ne vasta juuri ennen tarjoilua. Tänä vuonna kostutin tortut vesi-sokeri-tumma rommi-nesteellä.
ajattelin paistaa myös Runebergin kakun.
Versio 2
200 g voita
1 dl fariinisokeria
1 dl taloussokeria
2 munaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
2dl piparimuruja (Annas Apelsin ja Polka pepparkakor )
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl vettä + 0,5 dl Limoncello (tai desi kermaa)
n. 10 tippaa karvasmanteliaromia
Voi ja sokeri vaahdotetaan, kananmunat lisätään yksi kerrallaan, yhdistetyt kuivat aineet sekoitetaan taikinaan vuorotellen nesteen kanssa, lopuksi karvasmanteliaromitipat.
Käytin sydämenmuotoista kakkuvuokaa, jonka vuorasin leivinpaperilla, taikinaa jäi yli kahteen muffinivuokaan.
200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jäähdyttyä tökin näihinkin hammastikulla reikiä ja lirutin Limoncello-vesiseosta päälle.
Tämäkin saa maustua jääkaapissa huomiseen ennen koristelua.
Koristelluista yksilöistä en näemmä ottanut kuvia 2019, pitänee korjata vahinko illalla ja kuvata lopputulos tänään.
******************
Runebergin päivää vietetään Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivänä 5. helmikuuta. Runebergin päivä on vakiintunut liputuspäivä ja sen juhlintaan kuuluvat runebergintortut – perinteisesti tai tuunattuina. (Valio)
Mä olen vedellyt useammatkin nyt ennen tätä päivää ja tänään jää varmaan välistä. Sitten voikin jo siirtyä laskiaispulliin!
https://naissanelioissa.wordpress.com/2021/02/05/hoitava-neutral-henna/
Voisin tulla teillä käymään 😀