Kun elämä antaa sinulle sitruunoita…

tee niistä Limoncelloa, tuota sitrusliköörien kuningatarta!

        Limoncello on aina ollut lemppari ”digestiivini”, kun olen käynyt ravintolassa syömässä, se maistuu myös kotona pienenä herkkuna pimeänä talvi-iltana. Kellertävä väri, huumaava sitruksen tuoksu ja sopivasti makean kirpeä maku tuo kesän lämmön kielelle ja mieleen.

Viime kesänä ystäväni kyläili Susirajalla ja jonkin omituisen mutkan kautta tuli puheeksi hänen tuttavansa kotona itse tekemä Limoncello ja innostuin tapani mukaan ideasta tallentaen sen korvan taa. Ja sieltä sen idean viikonloppuna kaivoin framille.

Kävin litran 40 volttista vodkaa.  pussillisen sitruunoita ja pistin homman tulille pulpauttamalla sitruunat pikaiseen vaahtokylpyyn, minkä jälkeen huuhdoin ne juuresharjan kanssa huolella ja kuivasin hellyydellä auringonkeltaiseksi rykelmäksi pöydälle.
Sain Turjakkeesta raastamisapua ja tarkasti valkoista osaa varoen raastoimme zestin 9 sitruunasta ja koko talo tuoksui sitruunatarhalle, Ihanaa!

Kirpakan raikas zest pääsi vodkakylpyyn isoon tölkkiin ja siinä se saa luovuttaa aromejaan pari viikkoa. Kun jäljellä on  vain olminvalkoisia höytyleitä vodkapurkin pohjalla, siivilöin sen pois ja lisään aromatisoituun vodkaan keittämäni ja jäähdyttämäni sokerisiirapin. Pullotettuani Jumaltenjuoman saa Limoncelloni kypsyä jouluun asti – voisi kypsyä pidempäänkin, mutta ajattelin lahjoitella juomaa jouluna ystäville helpottamaan väistämätöntä jouluähkyä…

Kun juoma oli siirretty työpöydän nurkkaan minua tuijotti kasa sitruunoita, joille piti keksiä käyttötarkoitus, koska eihän niitä nyt voinut vain heittää biojätteisiin! Selasin nettiä, mutta silmiini osui vain makeita herkkuja, joita yritän vältellä nyt parhaani mukaan, koska let´s face it, en tarvitse yhtään tämän enenpää lämmikettä talvenvaralle, en ole hylje, minkä pitää kerätä rasvakerrosta selvitäkseen kylmyydestä. Minulla on untuvatakki ja villasukat.

Lopulta muistin joskus Marokkolaista taginea valmistaessani hankkimani fermentoidut sitruunat, jotka maustoivat kana-taginen taivaallisen herkulliseksi ja aloin etsiä ohjetta niiden tekemiseen. Ja sepä olikin helppoa! Tosin yleensä fermentoiduissa sitruunoissakin jutun ydin on juurikin kuoriosa, jonka nyt raastoin Limoncellooni, mutta kaipa se sitruunanmaku vähän hedelmässäkin tuntuu? Tämä jää nähtäväksi, koska anyways suola-sitruunanmehukylpyyn sitruunani päätyivät!

Eli lohkoin sitruunat, survoin ne merisuolan kanssa kerroksittain desinfioituihin purkkeihin, kaadoin kolmen sitruunan mehut purkkeihin ja pistin kannet kiinni. Huoneenlämmössä purkkien pitää olla kunnes sisältö alkaa kuplia ja sen jälkeen ne päätyvät jääkaappiin tekeytymään vähintään kolmeksi kuukaudeksi. Sitruunat säilyvät sen jälkeen ainakin vuoden päivät, noin niin kuin säilyvyyden kannalta, syötyähän ne ennen aikarajaa kuitenkin tulevat!

puheenaiheet ruoka-ja-juoma diy

Viikon kohokohdat

Röyhkeästi anastan Minniksen idean tästä hänen Viikon huippuhetket-postauksestaan. Sananlasku sanoo, että ”matkiminen on imartelun korkein muoto”, mutta se kuulostaa jotenkin hölmölle, joten korjaan sitä niin että matkiminen on arvostuksen korkein muoto! Eli kerronpa teille menneen viikon kohokohdat, jospa positiivisyys toisi energiaa ja keräisi lisää positiivisuutta tulevallekin viikolle.

maanantai oli etäpäivä ja sehän tarkoitti sitä, että herättyäni puoli kuuden aikoihin, makoilin vielä reilut puoli tuntia ja kuuntelin rentoillen kirjaa ennenkuin nousin keittämään aamuteetä ja pistämään työkonetta tulille. Lisäksi tytär, poika ja Mörkö- sekä Hulifer-kissat olivat yökylässä ja kissat olivat mukavaa seuraa aamupalalla.

tiistaina tyttären Mörkö-kissa täytti 3-vuotta  ja synttäreitä juhlimme koko pesueen voimin, tarjolla oli meille ihmisille mansikkakakkua, synttärisankarille reilu annos seitiä, jota myös nuoriherra Huliferille tarjottiin ( ei kelvannut).

keskiviikkona alkoi syyskuu, yksi lempikuukausistani. Tehtiin Turjakkeen kanssa diili päivittäisistä kävelylenkeistä syyskuun ajan. Hyvä fiilis! torstaina kävin kotikotona ja ilokseni kohtasin pirteän ja sirpakan äitini, joka oli aivan omintoimin käynyt kampaajalla ja esitteli uudenuutukaista afroaan. Istuttiin isän ja äidin kanssa hetki jopa saman pöydän ääressä ja juteltiin. Nämä seesteisemmät hetket lämmittävät sydäntä <3

perjantaina sain suurta tyydytystä, kun viimeinkin raivasin loppuun yhden vaatekaapeistani.Kierrätykseen lähti pari kassillista vaatteita.

lauantaina tulivat tytär ja poika avuksi kun pinottiin 6,5 kuutiota uunipuuta liiteriin. Neljän hengen yhteistyöllä hommaan meni vain tunti ja oli jopa hauskaa. Työn jälkeen nautiskeltiin kebabit ja vietettiin hetki ennenkuin jälkikasvu palasi karvakorviensa luo.

sunnuntaina juhlittiin tyttären välivuoden loistavaa alkua. Avattuaan tilauslistansa hän sai syyskuulle niin hyvin töitä, että tilipussin suhteen melkein kadehdin minäkin. Tai oikeastaan kadehdinkin, koska neiti saa tehdä juuri sitä mitä rakastaa yli kaiken ja saa siitä oivan palkan!

Ei hullumpi viikko ollenkaan!

puheenaiheet oma-elama