Uudelleenjulkaisu: Gluteeniton lihaperunakukko
Meilläpäin syödään suurena herkkuna kukkoa – ei sitä kalasellaista, mitä muutenkin omituiset Savolaiset suuhunsa lappaavat, vaan joko lihalla, perunalla & lihalla tai lantulla & lihalla täytettyä.
Oma ja perheen ykkössuosikki on liha-perunakukko.
Tämän herkun voisi pyöräyttää vaikka isänpäivälahjaksi, lahjan saaja pyytää satavarmasti tekemään toisenkin kerran! Kimmokkeen uudelleenpostaukseen sain siitä, kun jälkikasvu pyysi viime viikonloppuna, että tehtäisiin molemmille omat kukot. He siis tekivät ja mie olin päällepäsmärinä neuvomassa. Herkulliset lopputulokset saivat aikaiseksi!
Uskokaa tai älkää, mutta gluteenittomana kukko on satakertaa parempaa kuin perinteisenpänä ruiskuoriversionaan, Eikä ole edes hankala taikina leipoa, kuten useat gluteenittomat tuppaavat ainakin ensikertalaisen käsissä olemaan.
Taikina syntyy seuraavista aineosista:
5dl vettä
1 rkl suolaa
3/4 pala hiivaa tai abt pussillinen kuivahiivaa
1dl tattarihiutaleita
1dl tattarijauhoja
2dl tummia gluteenittomia jauhoja
7dl vaaleita gluteenittomia jauhoja
kuutisen kpl perunoita (ei ihan uusia perunoita)
sianlihaa ja naudanlihaa paloina yhteensä n. 700g
siankylkeä (kastikelihaa?), eli sitä ohueksi siivutettua missä on kunnon läskirantu reunassa. Pekoniakin voi käyttää, mutta ainakaan se savunmakuinen ei ihan istu lopputulokseen (testasin, en pitänyt).
Lihat voi maustaa edellisenä päivänä halutessaan, käyttää valmiiksi marinoituja tai maustaa juuri ennen valmistusta, mutta paras tulos mielestäni saavutetaan, kun ne saavat maustua yön yli.
Taikina syntyy kaikista helpoiten yleiskoneella, mutta onnistuu kyllä käsinkin alustaen. Eli kaikki kuivat aineet sekoituskulhoon, kuivahiiva sekaan ja reippaasti kädenlämpöinen vesi lirutellen sekaan koneen käydessä. Jos tuorehiivaa käytät, niin liota hiiva nesteeseen.
Valmiin taikinan annetaan nousta liinan alla reilu puolisen tuntia, ei ole niin minuutin päälle.
Taikinan kohotessa kuori ja viipaloi perunat sekä esikypsennä niitä 10-15 minuuttia suolatussa vedessä mikrossa. Kaada kiehuva vesi pois ja huuhtele kylmällä vedellä pariin otteeseen. Voit jättää viipaleet kylmään veteen jäähtymään ja kaataa vedes pois vasta kun alat kasaamaan kukkoa.
Nosta käden ulottuville esikypsennetyt perunaviipaleet, maustettu possu-naudanlihamix ja suolatut kastikelihaviipalee.
Jaa taikina kahteen osaan (jätä extrana pieni pallero syrjään, siltä varalta että kukko ”laulaa”) , vähän pienemmästä palasta taputtelet leivinpaperille kukon alapohjan ja isompi pala saa odotella hetken.Vuoraa pohja kastikelihasiivuilla, nämä olen maustanut aromisuolalla, josta tuo silmäänpistävä keltainen väri.
Päälle vuoronperään peruna- ja lihakerroksia (tämähän näyttää ihan pizzalle!).Lopuksi peruna-lihakeko vuorataan kastikelihasiivuilla. Kastikelihasiivujen runsaalla rasvalla on tarkoituksensa, sen ansiosta kukon kuoresta tulee pehmeämpi ja mehevämpi kun kukko paistuu…
Nyt pääsee käsittelyyn toinen taikinapallero.
Se taputellaan hienovaraisesti jauhotetun leivinpaperin päälle niin isoksi, että se riittää peittämään pohjan päälle kasatun peruna-lihakeon.
Lätty nostetaan leivinpaperin avulla pohjan päälle ja leivinpaperi irroitetaan varovasti. Lempeästi suostutellen taikinakansi taputellaan, venytellään ja nyitään niin, että se lopulta peittää koko tekeleen.
Kostutetuin sormin kansi painellaan kiinni pohjaan, jos ”ylimääräistä” jää reilusti reunan ulkopuolelle, leikkaa se talteen.
Työnnä vielä pohjasaumaa varovasti kukon alle, muista pitää sormet kostutettuina.
Siloittele koko kukon pinta kostutetuilla käsillä ja tarkista, ettei kuoressa ole repeämiä tai ylettömän ohkaisia kohtia, voit paikkailla niitä sivuun ottamallasi taikinalla. Pinta voi revetä (kukko laulaa) myös ruskistusvaiheen aikana uunissa ja silloinkin sitä voi ensimmäisen voitelukerran aikana paikkailla. Jos ei taikina riitä paikkaukseen, niin ei siihen maailma kaadu, sitten on vähän rumempi lopputulos, mutta makuun ei vaikuta.
Sitten vain koko komeus uuniin. Varoituksen sana tässä vaiheessa – jos lähettyvillä on palohälyttimiä, niin kun aukaiset 300 asteisen uunin luukun, ne pärähtävät satavarmasti soimaan.
Anna kukon ruskistua 10-15 minuuttia, jonka jälkeen nosta se uunista, voitele joko voilla tai maidottomalla margariinilla (tyyp Keiju, ei leivontamargariini), peitä foliolla ja palauta uuniin, jonka lämmön olet laskenut 175 asteeseen.
Kukko saa paistua pari tuntia ja jos haluat kuoresta oikein mehevän, voitele sitä puolen tunnin välein joko voilla tai margariinilla.
Paistoajan loputtua revi kärvähtäneet leivinpaperit kukon ympäriltä, nosta se va-ro-vas-ti folion päälle ja kääräise pakettiin. Voipaperia tai leivinpaperia vielä folion päälle, koko komeus muovipussiin ja vaikka pyyhkeiden väliin hautumaan pariksi tunniksi, jonka jälkeen maku on parhaimmillaan.