Uudelleenjulkaisu: Gluteeniton lihaperunakukko

Meilläpäin syödään suurena herkkuna kukkoa – ei sitä kalasellaista, mitä muutenkin omituiset Savolaiset suuhunsa lappaavat, vaan joko lihalla, perunalla & lihalla tai lantulla & lihalla täytettyä.
Oma ja perheen ykkössuosikki on liha-perunakukko.

Tämän herkun voisi pyöräyttää vaikka isänpäivälahjaksi, lahjan saaja pyytää satavarmasti tekemään toisenkin kerran! Kimmokkeen uudelleenpostaukseen sain siitä, kun jälkikasvu pyysi viime viikonloppuna, että tehtäisiin molemmille omat kukot. He siis tekivät ja mie olin päällepäsmärinä neuvomassa. Herkulliset lopputulokset saivat aikaiseksi!

Uskokaa tai älkää, mutta gluteenittomana kukko on satakertaa parempaa kuin perinteisenpänä ruiskuoriversionaan, Eikä ole edes hankala taikina leipoa, kuten useat gluteenittomat tuppaavat ainakin ensikertalaisen käsissä olemaan.

Taikina syntyy seuraavista aineosista:
5dl vettä
1 rkl suolaa
3/4 pala hiivaa tai abt pussillinen kuivahiivaa
1dl tattarihiutaleita
1dl tattarijauhoja
2dl tummia gluteenittomia jauhoja
7dl vaaleita gluteenittomia jauhoja

kuutisen kpl perunoita (ei ihan uusia perunoita)
sianlihaa ja naudanlihaa paloina yhteensä n. 700g
siankylkeä (kastikelihaa?), eli sitä ohueksi siivutettua missä on kunnon läskirantu reunassa. Pekoniakin voi käyttää, mutta ainakaan se savunmakuinen ei ihan istu lopputulokseen (testasin, en pitänyt).

Lihat voi maustaa edellisenä päivänä halutessaan, käyttää valmiiksi marinoituja tai maustaa juuri ennen valmistusta, mutta paras tulos mielestäni saavutetaan, kun ne saavat maustua yön yli.IMG_4864.jpg

Taikina syntyy kaikista helpoiten yleiskoneella, mutta onnistuu kyllä käsinkin alustaen. Eli kaikki kuivat aineet sekoituskulhoon, kuivahiiva sekaan ja reippaasti kädenlämpöinen vesi lirutellen sekaan koneen käydessä. Jos tuorehiivaa käytät, niin liota hiiva nesteeseen.

Valmiin taikinan annetaan nousta liinan alla reilu puolisen tuntia, ei ole niin minuutin päälle.

Taikinan kohotessa kuori ja viipaloi perunat sekä esikypsennä niitä 10-15 minuuttia suolatussa vedessä mikrossa. Kaada kiehuva vesi pois ja huuhtele kylmällä vedellä pariin otteeseen. Voit jättää viipaleet kylmään veteen jäähtymään ja kaataa vedes pois vasta kun alat kasaamaan kukkoa.

IMG_4865.jpg

Nosta käden ulottuville esikypsennetyt perunaviipaleet, maustettu possu-naudanlihamix ja suolatut kastikelihaviipalee.

Jaa taikina kahteen osaan (jätä extrana pieni pallero syrjään, siltä varalta että kukko ”laulaa”) , vähän pienemmästä palasta taputtelet leivinpaperille kukon alapohjan ja isompi pala saa odotella hetken.IMG_4866.jpgVuoraa pohja kastikelihasiivuilla, nämä olen maustanut aromisuolalla, josta tuo silmäänpistävä keltainen väri.

IMG_4867.jpg

Päälle vuoronperään peruna- ja lihakerroksia (tämähän näyttää ihan pizzalle!).IMG_4868.jpgIMG_4869.jpgLopuksi peruna-lihakeko vuorataan kastikelihasiivuilla. Kastikelihasiivujen runsaalla rasvalla on tarkoituksensa, sen ansiosta kukon kuoresta tulee pehmeämpi ja mehevämpi kun kukko paistuu…

IMG_4870.jpgNyt pääsee käsittelyyn toinen taikinapallero.
Se taputellaan hienovaraisesti jauhotetun leivinpaperin päälle niin isoksi, että se riittää peittämään pohjan päälle kasatun peruna-lihakeon.

IMG_4871.jpg

Lätty nostetaan leivinpaperin avulla pohjan päälle ja leivinpaperi irroitetaan varovasti. IMG_4872.jpgLempeästi suostutellen taikinakansi taputellaan, venytellään ja nyitään niin, että se lopulta peittää koko tekeleen.

IMG_4873.jpgKostutetuin sormin kansi painellaan kiinni pohjaan, jos ”ylimääräistä” jää reilusti reunan ulkopuolelle, leikkaa se talteen.

IMG_4874.jpg

Työnnä vielä pohjasaumaa varovasti kukon alle, muista pitää sormet kostutettuina.img_4875_0.jpg

Siloittele koko kukon pinta kostutetuilla käsillä ja tarkista, ettei kuoressa ole repeämiä tai ylettömän ohkaisia kohtia, voit paikkailla niitä sivuun ottamallasi taikinalla. Pinta voi revetä (kukko laulaa) myös ruskistusvaiheen aikana uunissa ja silloinkin sitä voi ensimmäisen voitelukerran aikana paikkailla. Jos ei taikina riitä paikkaukseen, niin ei siihen maailma kaadu, sitten on vähän rumempi lopputulos, mutta makuun ei vaikuta.IMG_4876.jpg

Sitten vain koko komeus uuniin. Varoituksen sana tässä vaiheessa – jos lähettyvillä on palohälyttimiä, niin kun aukaiset 300 asteisen uunin luukun, ne pärähtävät satavarmasti soimaan.

Anna kukon ruskistua 10-15 minuuttia, jonka jälkeen nosta se uunista, voitele joko voilla tai maidottomalla margariinilla (tyyp Keiju, ei leivontamargariini), peitä foliolla ja palauta uuniin, jonka lämmön olet laskenut 175 asteeseen.

Kukko saa paistua pari tuntia ja jos haluat kuoresta oikein mehevän, voitele sitä puolen tunnin välein joko voilla tai margariinilla.

IMG_4883.jpg

Paistoajan loputtua revi kärvähtäneet leivinpaperit kukon ympäriltä, nosta se va-ro-vas-ti folion päälle ja kääräise pakettiin. Voipaperia tai leivinpaperia vielä folion päälle, koko komeus muovipussiin ja vaikka pyyhkeiden väliin hautumaan pariksi tunniksi, jonka jälkeen maku on parhaimmillaan.

koti ruoka-ja-juoma diy
Kommentit (3)
  1. Kierona savolaisena muistan muikkukukon lapsuudesta – nykyään voisi maistua mustikkakukko!
    Ihaillen katson kättesi jälkeä ja kodinhengettären taipumuksiasi 😀 Ehkäpä nappaan gluteenitonta inspiraatiota tästä omaan versiooni. Voi kyllä olla, ettei ainakaan kunnian kukko laula.

  2. Lihaperunakukko | Yle Uutiset Ulkomaat
    8.5.2020, 06:20

    […] Perinneruokaa ruokarajoitetuille: Gluteeniton lihaperunakukko – Perinneruokaa ruokarajoitetuille: Gluteeniton lihaperunakukko. 0 Meilläpäin syödään suurena herkkuna kukkoa – ei sitä kalasellaista, mitä muutenkin omituiset Savolaiset suuhunsa lappaavat, vaan joko lihalla, perunalla & lihalla tai lantulla & lihalla täytettyä. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *