Piia Leino: Taivas – Ystävänpäivän kirja-arvostelu ja -ARVONTA

IMG_7549.jpg

Piia Leino voitti Kustantamo s&s:n vuonna 2016 järjestämän romaanikilpailun ”Maailman laita”, jonka tehtävänanto kuului näin:
Rajoja ylitetään ja rajat katoavat, kun samaan aikaan pystytetään uusia raja-aitoja. On aika katsoa eteenpäin ja ulospäin. Mikä on maailman laita nyt ja tulevaisuudessa? Mikä meidät pelastaa? Mitä on olla ihminen muuttuvassa maailmassa?

Taivas on dystopia joka sijoittuu alueellisesti Suomeen, mutta jonka maailma on aivan toinen. Fiktiivinen kuvitelma, mutta niin mahdollisuuksien rajoissa, että lukiessa alkaa ahdistaa, koska alkupiste kirjan nykyisyydelle on tässä ja nyt – niissä valinnoissa mitä juuri nyt teemme ja siinä elämässä mitä juuri nyt elämme.

Vuonna 2058 Helsinki on oma valtakuntansa, sisällissodan jälkeinen elämä on kutistunut seinien sisäpuolelle, ihmiset eivät tunne toisiaan, eivätkä välitä tunteakaan, kohtaamiset ovat pelottavia ja lapsiakaan ei synny enää.
Tärkeintä on pakeneminen toiseen todellisuuteen, Taivaaseen, missä kaikki on juuri niin kuin itse haluat, eikä kenenkään tarvitse tuntea murhetta eikä vaivaa, loppujen lopuksi ei tarvitse tuntea yhtään mitään.

”Valon kaupungin” kuvaus maalaa entisen Helsingin haikean kauniiksi, tulee mielihalu hypätä junaan ja lähteä kulkemaan ympäri pääkaupunkia kun se vielä elää ja hengittää!

Päähenkilöiden Akselin ja Iinan elämän ja ajatusten kuvaus on uskottavaa ja uskottavuudessaan pelottavaa, jopa ahdistavaa. Taivaan taikapiiri sitoo tahmeilla säikeillään, mutta onko ihmisillä vielä voimaa irrottautua harhasta ja alkaa tuntea, elää, rakastaa ja vihata?

Siitä on kauan, kun kirjaa lopetellessa jouduin nieleskelemään palaa kurkustani ja pyyhkimään kyyneleitä silmistäni.
Meillä on vielä aikaa pitää huolta – ympäristöstä, ihmisistä, tulevaisuudesta.
Meillä on vielä aikaa Tehdä maan päälle kaikkien Taivas.

Sain kirjasta (vahingossa?) kaksi arvostelukappaletta ja Ystävänpäivän kunniaksi voisin ilahduttaa jotakuta toista tuolla toisella.

Haluatko sinä oman Taivaan?
Kerro kommentteihin mikä kirja sai sinut viimeksi kyyneliin ja jätä yhteystietosi! Arvon Piia Leinon kirjan kommentin & yhteystiedot jättäneiden kesken tämän viikon perjantaina 16.2., kello 21.00.

PS: Helmet lukuhaasteessa kohtaan
7. Kirja tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan

kulttuuri suosittelen kirjat
Kommentit (22)
  1. Lukupiiri on täällä – Villasukka | Lily
    29.1.2022, 07:42

    […] Lue mitä Älä ota sitä niin vakavasti blogissa on tuumittu näistä kahdesta aiemmasta osasta Taivas ja Yliaika. […]

  2. Rehellinen vastaus: Peppi Pitkätossu. 😀

    1. Muistan muuten itsekin herkistelleeni Pepin jäähyväislaulua kuunnellessa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *