Puolivillaista kierrätystä ekopisteellä

Kasasin tänään autooni kestokasseissaan metallijätteen, lasijätteen, muovijätteen, ja lehdet + mainokset ja yhden kassin päälle nakkasin vielä puolentoistalitran maitotölkin, johon olin niputtanut muut nestekartonkipakkaukset litistettyinä.
Kummasti tuli tilaa taas keittiöön!

Suuntasin viikko-ostoksille keskustan ulkopuolelle Citymarkettiin, koska samalla piha-alueella sijaitsee myös Rinki-kierrätyspiste, mihin yhdellä pysähdyksellä saa vietyä kaikki lajitellut jätteensä, oikein kätevää tämä ja kassit eivät unohdu pyörimään autoon kauppareissun yhteydessä, kun ostoksienkin pitää mahtua kotimatkalle kyytiin. Mutta joo.
Ajoin kierrätyspisteelle ja tyhjensin kassieni sisällöt niille osoitettuihin säiliöihin ja siinä kävellessäni säiliöltä toiselle ihmettelin taas kerran alueen siivottomuutta.
Säiliöiden ympäristö on täynään suljua ja roskaa, revenneitä ilmaisjakeluja, muovipusseja ja muuta sälää. Tällä kertaa säiliöiden väliin oli rahjattu jopa parivuoteen petauspatja ja ainakin yksi matto!  Vaaatekierrätyslaatikko pursusi pakkaamattomia vaatteita ja sen ympärillä oli jätesäkeittäin riepuja…

Mitä ihmettä, jos mitään,  liikkuu näiden ”eko-ihmisten” päässä, jotka viitsivät kyllä lajitella jätteensä, mutta niitä eko-pisteelle tuodessaan kylvävät roskaa ja sälää ympäriinsä tai sitten astioiden ollessa täysiä, jättävät pussukkansa ja nyssykkänsä maahan?
Ja ketä ovat ne ääliöt, joiden mielestä eko-pisteet ovat ilmaisia kaatopaikkoja, minne voi hyljätä p**kaiset petarinsa ja kuppaiset mattonsa?

Luulisi maalaisjärjen tai kaupunkilaisjärjenkin yhtä hyvin tajuavan, ettei syydä ympärilleen roskaa – jos maahan putoaa materiaaleja niitä kierrätyslaatikoihin tyhjennettäessä, ne poimitaan maasta ylös eikä jätetä liiskaantumaan ja roskaaman aluetta.
Jos säiliöt ovat täysiä, niin ne mukanatuodut jätteet pakataan takaisin omaan autoon ja viedään seuraavalle pisteelle, ei runtata täysien säiliöiden viereen tien tukoksi.

Luulisi niin, mutta ei todellakaan käytännössä näin tunnu olevan. Ainakin täällä Joensuussa ekopisteet ovat välillä aika surullista katseltavaa, kun tavaraa on jätetty röykkiöittäin pitkin poikin aluetta.

Ekopisteet sijaitsevat usein kauppakeskusten tai pienenpien kauppojen pihapiireissä hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Yhtenä syynä varmaankin se, että ne olisivat helposti saavutettavissa asiakkaille joko kauppareissun yhteydessä tai asiakseen pyörähdettäessä.
Jos käyttäjillä on hälläväliä-mentaliteetti ja ekopisteet vähitellen muuttuvat kaatopaikoiksi, on suuri riski siitä, että palvelu  hyvinkin nopeasti katoaa, koska kukapa haluaisi kaatopaikkaa rehottamaan liikekiinteistönsä kylkeen?

 

 

 

Kommentit (10)
 1. Siis tämä! Ne ei ole kaatopaikkoja! Et voi läväyttää kierrätyspisteelle mitä vain! Tää on ihan yleinen ongelma. Aivan järkyttävän näköisiä välillä.

  Olen sitä mieltä, että joitakin pisteitä ainakin pitäisi tyhjentää useammin, koska ne niin usein on täynnä. Mutta jos ne on täynnä niin minä pidän ne kierrätettävät takaluukussa, vaikka joudun muoveja kuljettamaan aina sen 6-10km, ja täten ne kulkee pitkiä matkoja edes takaisin. Sille ei mittään mahda, minä en niitä väkisin sullo mihkään.

  https://naissanelioissa.wordpress.com/

  1. Joensuussa ainakin Prisman ekopisteellä esim. muovijäteprässiä seurataan sähköisesti, mutta sielläkin on välillä päässyt kertymään sellaiset roskavuoret, että heikompaa huimaa.
   Mietin, että onko ne tyhjennykset oikeasti niin kalliita, ettei niitä voitaisi tehdä suosituimmilla pisteillä automaattisesti kahtakin kertaa viikossa vaikka osa kierrätyslaatikoista puolitäysiä olisi.

   1. Joo ja täällä ne on vaan niitä lavoja. Mutta mä marssin usein suoraan sinne lavana taaimmaiseen nurkkaan, ja sieltä saa hyvin vielä laitettua. Ihmiset koittaa vaan siitä ekasta aukosta sulloa kaikki!

    1. Siitä voi saada vaikka jotain hyötyliikuntaa tai jotain, jos kävelee neljä-viis askelta kauemmas autosta kuin lähimmälle, täydelle, luukulle.

     Nyt kun me muutettiin tänne maalle, niin täällä ainakin toistaiseksi toi Rinki -piste tuntuu toimivan ja pari kertaa syksyllä kävi niin, että kun vietiin sinne jotain lasipurkkeja niin samaan aikaan paikalle osunut iski niihin silmänsä ”ootko heittämässä noita pois, voinko mä saada ne”.
     No toki saat, jos haluat, me ei näitä nyt enää tarvita 🙂 Kierrätystä parhaimmillaan?

 2. Olen miettinyt näitä ihan samoja juttuja, niin siun tekstin kuin kommentoijienkin! Lähimetsästä bongaa jatkuvasti uutta paskaa ja roinaa, joka ei ihan luonnostaan siellä kasva, vaan jonkun on ihan varta vasten se sinne pitänyt kantaa. Aivan järjetöntä ja erittäin typerää, kun ottaa huomioon vielä sen seikan, että kierrätysmesta on kirjaimellisesti kivenheiton päässä, jonne ne olisi voinut viedä helposti ja ilmaiseksi. Mutta ei, pitää kantaa vaikean kautta metsään, saatana.

  Meillä on myös taloyhtiössä sankareita, jotka kyllä lajittelevat biojätteensä, mutta heittävät ne biojäteastiaan mm. Tokmannin muovipusseissa. Sehän meni hienosti! Ei ihme, että jätemaksut nousevat joka vuosi.

  https://astuharhaan.wordpress.com/

  1. JUU! Nämä sohvaryhmät ja kodinkoneet metsäteiden varsilla ovat varsin yleisiä tälläkin seudulla. Ehkäpä se sohvien metsäänrunttaaja on ajatellut ystävällisesti jättävänsä lepopaikan uupuneille marjastajille ja sienestäjille, suurin osa heistä kun taitaa nykyään olla seniori-ikäisiä?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *