Biologisen lääkkeen vaihto Cosentyxistä Taltziin


Ei-niin-hyvä-fiiliksisen reumapolivisiitin satoa oli lopulta kuitenkin biologisen lääkkeen vaihto Cosentyxistä Taltziin.

Niinpä kävin lääkkeet apteekista – ensimmäisellä pistoskerralla annostus oli 2 x 80mg ja tämän jälkeen kerran kuussa 1 x 80mg – ja valmistauduin pistämiseen.
Onneksi sain luvan pistää lääkkeen itse kotona, joten ei tarvinnut viettää taas useampaa tuntia osastolla tarkkailun alla, vaikka olikin kyseessä ”ensimmäinen kerta” uutta biologista.

Talzin pistäminen on vielä helpompaa kuin Cosentyxin: ruiskun lukitus avataan kynän toisesta päästä minkä jälkeen pääsee poistamaan toisessa päässä olevan suojan. Kynässä on leveä pää joka vain asetetaan iholle pistoskohtaan ja painetaan laukaisinta, ensimmäinen raksahdus pistää neulan ja toinen raksahdus kertoo injektion onnistuneen.
Sounds easybeazy, right?

Pistin ekan pistoksen reiteen, mihin aiemmatkin piikit olen tökkinyt, Talzin kanssa ei tarvinnut edes puristaa ”makkaraa” mihin tökätä, vaan kynä todellakin vain asetettiin iholle ja painettiin laukaisinta.

AAAAAAAARGH!!! VOI S**T*N* – P*RK*L* – V*TTU – AAAAAAAAAAAAAAA!!!

Tuntui kuin reiteeni olisi sörkkäisty haarukan piikki ja vielä vähän pyöräyttäen. KIPU oli järkyttävä! Poika istui vieressä ja hyppäsi varmaan metrin taaksepäin ja katsoi minua aivan kauhuissaan. MIKÄMIKÄMIKÄ???

Siis se pistos sattui aivan jumalattomasti ja nostettuani kynän pois iholta, pistoreiästä tuli verta (tästä mainittiin lääkeselosteessakin, joten se ei sinänsä ihmetyttänyt), mutta kokemus oli todella herättävä.
Ajatus TOISEN piikin pistämisestä ei innostanut pätkääkään, mutta pakkohan se oli pistää – sen tökkäsin reiden sijasta vatsanrellukkaan, jossa on sen verran enemmän rasvaa, ettei kipu ollut yhtä viiltävä.
Mutta sattui sekin.
En saanut itseäni tutkimaan sen tarkempaa millainen mehupilli se neula oiken oli, viskasin vain kynät ruiskuboxiin  pois silmistäni,  mutta paksu se neula varmasti on!

Onneksi ei tarvitse pistää uudestaan kuin vasta kuukauden kuluttua…

Lääkärin mukaan Talzin pitäisi tehota niveliin hyvin, jos/kun se vain lähtee tehoamaan, mutta ihopsoriin se ei ole yhtä tehokas kuin Cosentyx.
Toivon todella, että nivelvaste muodostuisi hyväksi, iholäiskien kanssa olen elänyt 40 vuotta ja vaikka ne taatusti ainakin alkuun ärsyttävät parin vuoden silo-ihoisuuden jälkeen, niin pienenpi paha ovat ne silti.
Läiskät ovat enemmän esteettinen haitta ja sellainenkin vain katsojille, itse en niitä ole ikinä osannut hävetä, arastella tai peitellä, mutta nivelkivut estävät jopa tekemästä asioita!
Nyt sitten vain odotellaan ja kuulostellaan.
Odottelua piristää ja helpotusta arasteleviin niveliin tuo matka Kanarian aurinkoon  viikon päästä 🙂

Kommentit (3)
  1. No voihan hitto.
    Toivottavasti tehoaa kans!

  2. Aijaijai! Ei kyllä käy kateeksi. Voisko laittaa palautetta johonkin, että pienempi neula piru vie tilalle? 😀
    Toivotaan, että lääke sitten edes toimisi ja kivut kaikkoais!

    https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/10/23/onks-taa-syksy-jotenki/

    1. Tehoa pistokselle toivon minäkin, eikös joku vanha sanonta ole, että mitä pahemman makuinen lääke, sen parempi teho – ehkä sen vois kääntää tässä niin, että mitä kipeempi pistos, sitä parempi teho 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *