Vera Vala: Italialainen peli
Viisikko-lukupiirin elokuun kirja on Vera Valan Italialainen peli.
Italialainen peli aloittaa Valan uuden trillerisarjan, jonka päähenkilö on Salla Kotka, oikeuspsykologian opiskelija. Tapahtumapaikkana on Milano ympäristöineen Italiassa ja Salla on juuri päässyt tunnetun oikeuspsykologin Ruth Segerin harjoittelijaksi Naisten taloon ja Segerin puolustusasianajajatyttären etsivätoimistoon.
Milanon alueella aloittelee sarjamurhailua lehdistön Harlekiiniksi nimeämä tappaja ja vankilassa istuu toinen sarjamurhaaja Kihlaaja. Näillä tappajilla ja murhilla epäillään olevan yhteyksiä ja avuksi pyydetään Ruth Seger.
Poliisilla on mietittynä jo oma ehdokkaansa ja varsinaista syytettä odotellessa ehdokkaan perhe palkkaa jo etukäteen puolustusasianajajan kautta yksityisetsivän (hahaa, Salla pääsee tositoimiin!) tutkimaan juttua puolustuksen näkökulmasta.
Kerronta etenee sujuvasti, Italian kuvaus kaikkine nyansseineen on ehkä parasta antia koko kirjassa. Henkilögalleriaan tutustutaan vähän kerrallaan ja koska kyseessä kirjasarjan ensimmäinen osa, kaikkea ei tietenkään paljasteta heti, mutta väläyksiä kaikista menneisyyden traumoista ja tapahtumista tiputellaan pitkin tarinan etenemistä.
Termi/ajatus Italialainen peli (shakkiavaus) kulkee läpi kirjan mukana ja aikamoista siirtojen miettimistähän ne sarjamurhat ja niiden selvittäminen ovatkin, osuu siis oivallisesti aiheeseen tämä nimi ja lainaukset pelin siirtojen etenemisestä.
Sitten asioihin, mitkä pilasivat osan lukunautinnosta itseltäni. Juonirakennelma oikeuspsykologian opiskelija – nerokas, mutta kiinijäänyt sarjamurhaaja ja vapaalla jalalla oleva kiinnijäänyttä sarjamurhaajaa ”fanittava” toinen tappaja muistuttaa aivan liian selvästi Thomas Harrisin hahmoja Clarice Starling – Hannibal Lecter ja Hammaskeiju & Buffalo Bill.
Toivon todella paljon, että yhteneväisyydet haihtuvat seuraavissa kirjoissa, koska vaikka Italialainen Peli onkin viihdyttävä ja hyvin kirjoitettu kirja, niin toivoisin tarinan kehittyvän aivan omanlaisekseen, ettei jatko-osissa tarvitsisi hymähdellä yhteneväisyyksille.
Toinen asia mikä itseäni häiritsi oli Sallan kasvosokeus. Ehkäpä sen merkitys selkenee seuraavissa osissa, mutta tässä ensimmäisessä sen esille tuominen tuntui vain tarkoituksellisesta kuriositeetistä (korostui vielä siitä, että viime syksynä lukemassani, vaikutuksen tehneessä Camilla Stenin Perintö-kirjassa prosopagnosia oli heti alkuun tärkeä osa juonikehitystä).
Summasummarum, lopun märinöistä huolimatta suosittelen kirjaa trillerifaneille, laadukasta tarinaa ja jos ei ole Thomas Harris-fani, niin kolahtaa varmasti kovaa!
kirjalle 3/5 ja lukija Anniina Piipariselle 5/5 🙂
Vera Vala: Italialainen peli
WSOY 2022.
Äänikirjan lukija Anniina Piiparinen.
[…] Uutuusdekkari toimi minulle sujuvana kuuntelujumin selättäjänä — vaihteeksi korvanapeista kuului muutakin kuin podcast-juontajien puhetta. Italialainen peli on kiinnostavaa, jouhevaa ja viihdyttävää tekstiä, mutta ei mitään tajunnanräjäyttävää. Hieman kiusalliselta tuntuu myös liian ilmeinen yhtymäkohta Thomas Harrisin Uhrilampaisiin, sillä Italialaisessa pelissä Salla käy ikään kuin konsultoimassa vankilassa istuvaa sarjamurhaajaa. Vala lienee saanut Clarice Starlingista ja Hannibal Lecteristä vahvoja vaikutteita. Asiasta kirjoitti Viisikko-kirjapiiriläinen jo aiemmin täällä. […]
Ehkä sitten seuraaville osille 😀 Aineksia on kuitenkin.