Visual Festival 2022 @ Botania, Joensuu

Omilla sivuillaan tapahtumaa esitellään mm. näin:
Visual festivaalin tarina alkoi halusta nostaa esille mahdollisuuksia, joita visuaalinen kulttuuri voi tarjota paikallisesti ja kansainvälisesti. Halusimme tuoda yhteen taiteilijat, katsojat, kokijat ja tekijät läheltä ja kaukaa. Meille kovin tuttu, mutta maailmalla eksoottinen katoava luonnonvara, pimeys, luo erityisiä mahdollisuuksia visuaalisen sisällön toteuttamiselle.

Vuodesta 2018 järjestetty kansainvälinen visuaalisten taiteiden festivaali Joensuun Botanialla on minulle tuon vuoden käyntikerran jälkeen tapahtuma, mitä odotan innolla.

Botania on hieno paikka ihan itsessäänkin.
Joensuun yliopiston kasvitieteellinen puutarha on perustettu 1955 ja nykyiselle paikalleen se asemoitui 1985.  Kasvihuoneita oli viisi ja kasvilajeja tuhatkunta. Kasvi- ja siemenvaihtoa tehtiin 113 maassa sijaitsevien puutarhojen kanssa.
Yliopisto luopui Botaniasta vuonna 2012 ja ylläpidosta jäi vastaamaan Botanian ystävät ry vapaaehtoisvoimin. Ylläpito ja korjaustoimet vaativat ylettömästi rahaa, jota yhdistyksellä ei ollut ja puutarhaa uhkasikin alasajo 2018 alusta.
Pelastavaksi enkeliksi nousi Joensuulainen valotaiteilija Kari Kola ja Kola kumppaneidensa Teemu Purmosen ja Markku Pesosen kanssa osti koko helahoidon ja uudet tuulet alkoivat puhaltaa! Vuoden 2018 lopulla Kola osti Purmosen ja Pesosen osuudet yhtiöstä ja on nykyään yhtiön ainoa omistaja.

Botania on nykyään paljon muuta kuin kasvitieteellinen puutarha – kasvihuoneella pääsee ihailemaan eksoottisia perhosia ja nauttimaan lounasta, kahvia samalla kun nauttii ympäristöstä – aivan erityisen ihanaa talvipakkasilla! Ulkopuutarhassa löytyy vesielementtejä, keittiöpuutarha ja erityinen astipuutarha.
Talvella ulkopuutarhaan rakentuu ihmemaa. Talvipuutarha tarjoaa näkemistä, kokemista ja tekemistä kaikenikäisille, viime vuoden vetonaula oli lumesta tehty Snowhenge!
Botanialla pääsee kuuntelemaan myös livemusiikkia ja keikkatarjonta on varsin mielenkiintoista. Botaniasta onkin muodostunut Joensuun suosituin matkailukohde (poislukien Ilosaarirock 😀 ) .

Kääk, tästähän tulee Botania-esite tästä postauksesta, kun piti hehkuttaa eilistä visiittiä vuoden 2022 Visual Festissä!!
Pakkasta oli rapiat -11 astetta, joten minäkin vedin toppahousut jalkaan ja untuvatakin päälle, pipon päähän ja rukkaset käteen kun illalla suunnattiin kohti Botaniaa. Hölmöintä mitä voi tehdä, on lähteä liian hepposissa pukimisissa liikenteeseen, koska tapahtuma on todellakin täysin ulkopuutarhassa ja jos kädet/jalat/peppu palelee, ei kiertelystä mitenkään nauti.

Neljä suosikkiani vuoden taiteilijoista ja teoksista:

Tänä vuonna pääteoksena oli englantilaisen Jiganticsin Flower Forest eli kukkametsä, jonka myötä ulkopuutarhassa kukki sata about nelimetristä valokukkaa! Tämä teos mahdollistui yhteistyöllä, Joensuuhun kukkaset juurtuivat Jyväskylästä ja Joensuun jälkeen kukat suuntaavat Turkuun.

Oma lempparini oli Alexander Reichsteinin They were here, jonka ihastelua riemastutti pienen lapsivieraan hihkuminen ”MIE NÄÄN AAVEITA`!

Mari Kaijan ja Minna Rajamon rakukeramiikan reunustama elämyspolku Tuhat tulimmaista sai ajatukset liikkeelle ja mietinkin ,että josko ehtisin vielä hiukkasen valoisampaan aikaan käydä polkua kulkemassa. Toki teokset elivät valaistuina, mutta olisin mieluusti tutkaillut niitä luonnonvalossakin.

Samuli Hallan Stigair sai hymyn kasvoille. Look at me. I decorate, I play, I illuminate. I find one like me. Together we escape the wind.

Vaikka olimme topakasti puettuja, niin kyllähän  pakkasillassa hitaasti samoillessa kylmä alkoi tunkea jäisiä sormiaan sinne sun tänne, onneksi paikalla oli kahvio, mistä sai kuumaa glögiä ja grilli mistä ostimme pulled pork-hodarit, jotka kruunasi tuliset chiliviipaleet ja tuore korianteri, match made in heaven!

Nautiskeltuamme lämpimän grillitulen äärellä herkut vatsoihimme, kiersimme pikaisesti vielä lempparit ennenkuin suuntasimme tyytyväisinä kotiin.

Ensi vuonna taas tavataan!

kulttuuri tapahtumat-ja-juhlat suosittelen
Kommentit (6)
  1. Olis kyllä ollut hieno paikka käydä, kun kerran Joensuussa käväistiin…mut joo, ei tiedetty😃. Tärkeintä oli nähdä tietty tytärtä😍

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *