Nopea ja vaivaton pyörykkäpasta

Tämä nopea ja helppo pyörykkäpastaresepti on ollut monien kiireisten arkiviikkojen pelastus. Kastike valmistuu samassa ajassa kuin spagetti kiehuu, mutta on silti ihanan täyteläistä ja herkullista. Nopeasta valmistusajasta huolimatta mausta ei tarvitse tinkiä tippaakaan!

Laadukas tomaattimurska (itse suosin Muttia), spagetti ja tuore basilika ovat tämän reseptin pääroolissa, joten niihin kannattaa satsata. Vegepyörykkävalikoima on nykyisin jo ihastuttavan laaja ja tähän kannattaa mielestäni valita hyvin koossa pysyviä ja ”lihaisia” pullia. Itse pidän eniten Anamman ja Hälsan Kökin pyöryköistä.

Nopea ja vaivaton pyörykkäpasta

Ainekset (4 annosta)

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
3 rkl
oliiviöljyä
1 pakkaus
vegepyöryköitä (esim. Anamman tai Hälsans Kökin)
400 g
spagettia
1 tölkki
tomaattimurskaa
1 dl
vettä
1 rkl
tomaattipyrettä
1,5 rkl
punaviinietikkaa (tai vastaavaa)
1-2 rkl
kaurakermaa tai fraichea
1 tl
chilihiutaleita
1 tl
kuivattua oreganoa
7 rouhaisua
mustapippuria
10 rouhaisua
merisuolaa
nippu
tuoretta basilikaa
vegaanista parmesania

Tee näin:

  1. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota hetki oliiviöljyssä.
  2. Lisää sekaan pyörykät ja ruskista.
  3. Laita vesi kiehumaan ja keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Lisää paistinpannulle tomaattimurska- ja pyre sekä vesi ja etikka. Mausta mustapippurilla, merisuolalla, chilihiutaleilla, oreganolla ja basilikalla.
  5. Lisää kerma tai fraiche pehmentämään makua. Anna porista kannen alla 10-15 minuuttia.
  6. Spagetin ollessa al denteä lisää se ja tilkka keitinvettä pastakastikkeen joukkoon.
  7. Annostele pasta lautasille ja lisää päälle basilikaa sekä vegaanista parmesania.
Koti Ruoka ja juoma

Paahdettu kurkuma-kasvissosekeitto

Lapsuusajan lempiruokani oli äidin tekemä kasvissosekeitto, josta tämä resepti on saanut inspiraationsa. 90-luvulla keitossa ei tosin ollut tuoretta kurkumaa tai inkivääriä, mutta tähän 2019 vuoden versioon ne sopivat oikein hyvin. Uunissa paahdetut juurekset antavat keitolle ihanan syvän maun ja terveellisyydestään huolimatta ruoka on todella herkullista. Keitossa on käytetty satokauden juureksia ja kasviksia, jonka ansiosta se on varsin edullinen sekä ekologinen.

Rakastan kurkumaa, mutta en rakasta sen värjäävää ominaisuutta keittiön pinnoilla tai sormissa. Suosittelen siis käyttämään suojahansikkaita ja suojaamaan keittiön pinnat, ettei käy niin kuin meillä, nimimerkillä Sormenpäät edelleen keltaiset, vaikka tein keiton toissapäivänä. Kurkuma on kuitenkin sotkun arvoista!

En halunnut muussata kikherneitä keiton sekaan, vaan tein niistä ja cashewpähkinöistä rapean hakkeluksen. Lopputulos oli kaunis, ja hakkelus sopi erinomaisesti pehmeän keiton päälle.

Tajusin, että en ole lisännyt tänne vielä ainuttakaan pastareseptiä, vaikka pastaruuat ovat ihan lemppareita ja niitä tulee syötyä lähes viikoittain. Ehkäpä siis seuraava lisäys on joku ihana ja täyteläinen pastaresepti!

Paahdettu kurkuma-kasvissosekeitto

Ainekset

1 pieni
palsternakka
1 pieni
bataatti
2
perunaa
2
porkkanaa
1
sipuli
3-4
valkosipulinkynttä
6 rkl
oliiviöljyä
1 rkl
agavesiirappia
1/2
punainen chili
10 cm pätkä
tuoretta kurkumaa
tuoretta inkivääriä
7 dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
2,5 dl
kaurakermaa
3 rkl
ravintohiivahiutaleita
6-7 rouhaisua
merisuolaa ja mustapippuria
tuoretta lehtipersiljaa
Kikherne-cashew-hakkelus
1 purkki
valmiita kikherneitä
öljyä
1 pieni
valkosipulinkynsi
tuoretta kurkumaa
punaista chiliä
1,5 dl
cashewpähkinöitä
merisuolaa ja mustapippuria

Tee näin:

  1. Kuori ja pilko juurekset ja kasvikset. Hitaasti kypsyvät (porkkana ja peruna) pienemmiksi ja nopeammin kypsyvät (palsternakka, bataatti ja sipulit) suuremmiksi paloiksi.
  2. Levitä juurekset ja kasvikset uunipellille. Sekoita joukkoon 3 rkl oliiviöljyä, agavesiirappi, suola ja mustapippuri. Paahda 200 asteessa noin 30 minuuttia.
  3. Lisää isohkoon kattilaan 3 rkl öljyä ja pilko sekaan puolikas chili, raastettu kurkuma sekä inkivääri. Kuullota hetki.
  4. Lisää paahtuneet juurekset ja kasvikset kattilaan. Jatka kuullottamista muutama minuutti.
  5. Lisää kattilaan 7 dl vettä ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua hetki niin, että kaikki juurekset ovat pehmenneet.
  6. Valmista hakkelus. Pilko chili, valkosipulinkynsi ja raasta kurkuma. Valuta ja huuhtele kikherneet. Lisää kaikki öljyn kanssa paistinpannulle ja kuullota muutama minuutti. Heitä sekaan cashewpähkinät ja paahda hakkelusta niin kauan, että pähkinät ruskistuvat.
  7. Juuresten ollessa pehmeitä, soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kerma, ravintohiivahiutaleet ja tarvittaessa suolaa.
  8. Annostele hakkelus ja lehtipersilja keiton päälle.
Koti Ruoka ja juoma