#lifehack: Vaihdoin sukupuoleni mieheksi Facebookissa

Sukupuoli vaikuttaa siihen, mitä Facebook olettaa minun haluavan. Tai ainakin siltä näyttää.

Listasin aiemmin firmoja/tuotteita, joiden mainoksia feediini ilmaantui. Lista näytti tältä: ​ 

Nelly

Puhtaasti kotimainen (suomalaiset kasvikset, salaattiohje)

Lindex

Lumene Matte-meikkivoide

DailyOm: Release yourself from Family Karma (o.o siis mikä???)

Meikki- ja vaatemainoksia oli paljon, mikä johtunee yksinkertaisesti siitä, että olen niistä kiinnostunut. Seuraan paljon kotimaisia ja ulkomaisia naisille suunnattuja medioita, joiden sisällöstä suuri osa liittyy kauneuteen. Voisin myös kuvitella, että monet näkemistäni mainoksista olivat sellaisia, että ne näkyvät suurimmalle osalle ikäisiäni naispuolisia käyttäjiä mielenkiinnonkohteista riippumatta.

Stereotyyppisesti pelkästään naisille suunnattuja tuotteita markkinoidaan aika paljon enemmän, kuin pelkästään miehille suunnattuja. Jos mainokset määräytyvät sukupuolen mukaan, miehet näkevät siis ehkä enemmän ”unisex” mainoksia, eli sellaisten tuotteiden ja palveluiden mainoksia, joiden käyttäjä/ostaja on yhtä todennäköisesti mies kuin nainen. Tällainen tuote voisi olla vaikkapa kahvi tai makaroni. 

Vaihdoin siis sukupuoltani Facebookissa nähdäkseni, muuttuvatko mainokset.

Hypoteesini oli, että jos mainonta määräytyy enemmän sukupuolen kuin kiinnostuksen kohteiden mukaan, niin meikkaava ”mies” (=minä) näkee vähemmän meikkimainoksia, kuin ollessani Facen silmissä vielä nainen. Miehen feedissä on silloin enemmän tilaa sukupuolineutraaleille mainoksille.

Sukupuolineutraaleja mainoksia ovat tylsien taloustuotteiden lisäksi työpaikkailmoitukset ja oppilaitosten mainokset (ainakin siis TOIVON että niitä ei ole sukupuolitettu).

Tämä on se kohta, missä asian yhteiskunnallinen merkittävyys tulee esiin. Työpaikkoja ja työntekijöitä etsitään yhä enemmän sosiaalisen median kautta, joten ei ole ihan sama kuka nämä ilmoitukset näkee. Tai kuka EI näe.

Tässä on lista mainoksista, joita sain miehenä:

Taco Bell 

Tieteen Kuvalehti

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta

Falinas.com (naisten vaatteita myyvä nettikauppa)

Suomalainen kirjakauppa

Näistä Tieteen kuvalehti, HYY ja Suomalainen kirjakauppa ovat sellaisia, joita en muista nähneeni naisena. Taco Bellistä en ole varma. Falinas.com on myös tuntematon nimi, mutta vastaavia yrityksiä on kuitenkin ollut feedissäni aiemmin.

Myöhemmin selatessani minulle mainostettiin myös työpaikkaa (Reaktor), työnhakua helpottavaa appia ja Michelin renkaita. Ja meikkejä.

Kokeilun perusteella näyttäisi siltä, että vaikka kosmetiikka- ja muotimainokset eivät kadonneet, on miespuolisella profiilillani kuitenkin monipuolisemmin erilaisia mainoksia. Jätän profiilini toistaiseksi näin ja jatkan tilanteen seurailua, koska onhan tämä aika kiinnostavaa.

On täysin mahdollista, että miespuolisen profiilin mainokset ovat minulle hyödyllisempiä, kuin naispuolisen. Ja että miehet saavat sukupuolestaan etua työnhaussa, koska he näkevät enemmän työpaikkailmoituksia.

Tässä kokeilussa oli sen verran pieni otanta, ettei mitään kiveen hakattuja päätelmiä voi tehdä. En kylläkään usko koskaan aiemmin nähneeni sosiaalisessa mediassa autonrengasmainosta.

Kommentit (2)
 1. FB-markkinoija
  17.11.2018, 19:19

  Heippa Alma! Tiesitkö, että FB:ssä näkyvien mainoksien osalta näät (mainoksen kulmaa klikkaamalla) syyn siihen että näet kyseisen mainoksen, ts. miksi se on kohdennettu sinulle? 🙂

  Voit myös käydä kurkkaamassa omat mainosasetukset eli käyttäytymisesi perusteella valikoidut ”kiinnostuksenkohteet” joiden mukaan mainoksia kohdennetaan (https://www.facebook.com/help/109378269482053?helpref=hc_global_nav). Ainakin omalta osalta jaksaa aina naurattaa, niin erikoisista asioista olen Facebookin mukaan kiinnostunut 😀

  Kivaa viikonloppua!

 2. Olipa hauska postaus! 🙂 

  Joskus voisin testata samaa ja nauraa samalla. 

  Psst. Kävin vastaamassa sun viestiis blogissani 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *