Hiusmyyttejä ja faktoja

Kampaajana ollessa törmäsin hassuihin ja jopa kummallisiin uskomuksiin mitä ihmisillä on hiustenhoidosta/hiuksista. Tässä muutamia!

Hius kasvaa latvasta, ei tyvestä. Muutaman kerran olen kuullut kummastelua siitä kuinka se väri peseytyy aina pois tyveltä vaikka vasta 2kk sitten värjättiin. Tavallaan ymmärrän miksi näin voi luulla mutta sitten taas… en.

Moni tuntuu luulevan että hän on maailman ainoa ihminen kenellä on pyörre takaraivolla. Kyllä se kaikilla on jossain kohtaa hiuksistoa. Pyörre myös yhdistetään vauva-aikoihin ja siihen miten silloin nukkunut. Pään muotoon voi vaikuttaa kyllä se että onko nukkunut selällään vai kyljellään ja littana takaraivo voi johtua tästä. Pienen lapsen pää on pehmeämpää kudosta ja nukkuma-asennot muokkaavat kalloa.

Moni syyttää hiusten huonoa kuntoa jollain vuosikymmeniä vanhalla käsittelyllä, esim. permanentilla. Yksi permis 80-luvulla ei vaikuta enää tänä päivänä hiusten vointiin. Vaikkakin aineet oli rankkoja 30vuotta sitten niin kyllä se hius on uusiutuva luonnonvara. Muun muassa elämäntavat, lääkkeet ja hormonitoiminta ovat asioita jotka kyllä näkyvät hiusten kunnossa.

”En voi käyttää hoitoainetta koska se saa hiukset rasvaisiksi”. Jos tältä tuntuu niin hoitoaine on väärä, se levitetään tyvelle tai ei huuhdella kunnolla. Hoitoaine kannattaa käyttää vain latvassa, oli hiuksen mitta mikä tahansa.

Tämän olen kuullut useasti, vanhemmat haikailee lapsensa kiharoiden perään jotka kampaaja pilasi leikkaamalla hiukset. Pienten lasten hento hius on usein kihara ja vahvistuessaan hius onkin suora. Kampaajilla ei ole taikasaksia joilla hiuslaatukin muuttuu. Jos ois niin leikkaisin itelleni kiharat!

IMG_20181110_065203.jpg

Olen kuullut monen suusta ettei hiukset kasva samalla lailla kun ne on kerran lyhyeksi leikattu. ”Minulla oli upeat pitkät hiukset ja kampaaja leikkasi ne lyhyeksi ja nämä eivät ole vuosiin kasvaneet”. Jos näin onnettomasti olisikin päässyt käymään, niin ei se hiusten leikkaus siihen ole syynä. Tokihan hiusten kasvu voi ottaa vuosia, tietyssä elämänvaiheessa hius voi kasvaa hitaammin, latva voi jo murtua ennen tiettyyn mittaan pääsyä ja ei niitä latvojen tasotuksiakaan muisteta tässä kohtaa. Myös vanha klassikko ”hius kasvaa nopeammin kun sitä leikkaa” ikävä kyllä on harha mutta hius kuitenkin kasvaa vahvempana kun kuiva latva leikataan säännöllisen satunnaisesti.

”Shampoo menettää tehonsa ajan kuluessa” eli ei enää pese kunnolla. Tämä on niin hassua koska moni tähän uskoo tosissaan, sillon kyseessä on joko tuotteen koostumus muuttunut tai hiuksissa/hiuspohjassa on käynyt muutos. Ihmiset eivät tule ajatelleeksi että hiuksissa/päänahassa voi käydä sama kuin ihossakin, hius/ihotyyppi voi vaihdella esim. vuodenaikojen mukaan. Myös jo aiemmin mainitsemani elämäntavat, lääkkeet tai hormonitoiminta tosiaan voi saada tukan hetkessä huonoon kuntoon. Ja hormonitoiminnalla on myös päinvastainen piirre, se saattaa myös saada hiukset yllättävänkin elinvoimaisiksi esim. raskauden aikana. Itse olin yhtä tukkaa ja huulta koko raskausajan.

Ihmisillä on muutenkin kautta aikojen ollut jänniä tapoja ja uskomuksia liittyen hiuksiin. Hiuksissa on ollut taikavoimia, ne on nähty hedelmällisyyden symboolina, niillä on näytetty sosiaalinen asema ja jopa vanha kansa uskoo yhä että kahvin juonti tummentaa tukan. Hiuksia on harjattu 100 kertaa päivässä ja niistä on punottu kellonrannekkeita sulhoille. Hiiden neidon hiuksista tuli kanteleeseen kieletkin. Tähän loppuun vielä yksi uskomus, ”se on vaan tukkaa”, joo, voi olla jollekkin vaan tukkaa mutta tänä päivänä hiukset ja hiuksettomuus on rohkea itseilmaisun muoto, jopa taidetta!

kauneus hiukset iho
Kommentit (5)
  1. Eve/Pinkkiä piiperrystä
    2.5.2021, 09:55

    Terveydenhuollossa kuulee yhtä hauskoja virheellisesti juurtuneita juttuja. Nämähän on ihan peruskoulun biologiaa mutta ehkä sitä on joko nukuttu tunneilla tai niistä on vierähtänyt aikaa. Ja jos ei ymmärrä, niin on paljon helpompi syyttää kampaajaa 🙂

  2. Millä logiikalla hius kasvaa vahvempana, kun latva leikataan? Tyvestähän se tukka kasvaa eikä latvasta. Hius voi tietysti NÄYTTÄÄ parempikuntoiselta, kun latva on vastaleikattu eikä esimerkiksi haaroittunut, mutta ei se kyllä kasvuun vaikuta mitenkään vahvistavasti.

    1. Joo oot oikeassa, ei se vahvempana kasvakaan, vääriä sanavalintoja multa! Mutta jos hiuksen latvassa on haarautumia ja murtumia, hius takkuilee sekä katkeilee helpommin myös terveistä kohdista ja hius josta on ”kuivat latvat” säännöllisesti napsastu näyttää ja tuntuu vahvemmalta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *