Vastuullisen kuluttamisen vaikeus

Framilla on pitkään ollut ekologisuus sekä vastuullinen kuluttaminen ja nämähän on oikeasti todella paljon vaikeampia juttuja mitä äkkiseltään uskoisi.

Kosmetiikka ei ole tietenkään pakollista verrattuna muuhun kulutukseen, joten jätän siitä paasaamisen toiseen kertaa.

Mutta puhutaan vaikka vaatteista, niitähän me Suomessa tarvitaan moneen eri säähän omansa. Nyt taaperon kanssa konkretisoituu kuinka paljon eri vaatekertoja vuodenaikojen vaihtelut vaatii.

Vaatteiden kanssa ekologisuus on ihan yhtä haastavaa kuin muunkin kuluttamisen. Perusajatus lienee että suosi luonnonkuituja, vältä keinokuituja. Polyesteri kuitenkin on edullinen matsku jonka valmistus ei syö valtavasti luonnonvaroja muttei maadu luonnonkuitujen lailla. On paljon vaatteita jotka ovat kokonaan esim. polyesteria tai akryyliä, ja sitten sitä on pienempiä määriä tekstiilin joukossa. Synteettiset kuidut ei hengitä sekä sähköstyvät talvella mutta ovat usein niin edullisia että niitä myydään valtavasti. Mutta ei tämä siis ole niin yksioikoista että osta luonnonkuituja koska esim. puuvillan tuotantoon liittyy monia eettisiä sekä ekologisia ongelmia. Puuvillahan uhkaa loppua maailmasta tehotuotannon takia eli osittain siksikin polyesteri vallottaa yhä enemmän tekstiilimarkkinoita. 

Toki moni tajuaa että mitä edullisempi vaate on, on materiaalit luultavasti heikkoja ja usein heikko matsku ei kestä muttei kuitenkaan maadu yhtä hyvin kun luonnon materiaalit. Usein halpaketjujen tuotantovaiheet myöskään ei kestä päivänvaloa ja eettisyys on myös mielestäni osa kestävää kehitystä. Olen muuten joskus kuullut että lapsityövoimaa usein kriminalisoidaan turhaan koska vaatetehdas pelastaa nuo lapset paljon kamalammalta työltä. Tämä toki voi olla tottakin, mutta on se aika synkkä ajatus lapsista minimipalkalla ompelemassa jättifirmojen vaatteita. 

Kierrätys on tehty aiempaa helpommaksi ja moni on alkanut tehokierrättää vaatteensa ja keinoja on lahjoittamisen lisäksi perinteinen kirppismyynti ja nykyisin monissa vaateliikkeissä otetaan vastaan rikkinäiset ja tahraisetkin vaatteet ja kodintekstiilit, jotka kierrätetään kuiduiksi ja uudelleenkäytetään monin tavoin. Kuitenkin isompi ongelma on se että vaatteita ostetaan aivan liikaa, kertakäyttökulttuuri kukoistaa ja kierrätyksellä moni oikeuttaa lisäshoppailut.

Eli mitä ostaa kun tarve tulee, fiksujen valintojen tekeminen on kallista, vaatii paljon tietämystä monesta asiasta ja kierrätetty vaatekaan ei aina ole se ekologisin. Onneksi joku ja pari muutakin on nähnyt tässä markkinaraon ja internettiin, eli kaikkien saataville on alkanut ilmestyä firmoja jotka ovat koonneet yhteen mahdollisimman eettisiä tuottajia ja shoppailu on helpompaa kun joku toinen on selvittänyt puolestasi asiat.

Haluaisin olla tiedostava mutta moni brändi on viherpessyt itsensä ja olen astunut sudenkuoppiin sillonkin kun olen luullut olevani fiksu ja vastuullinen. Ehkä vielä joskus vaateteollisuus on niin läpinäkyvä että tälläinen tyhmempikin osaa tehdä jos ei parhaimmat niin ainakin paremmat valinnat. 

Kommentit (4)
  1. Varmaankin tärkeintä on, että käyttää vaatteitaan mahdollisimman pitkään? Ja kyllähän kirpparivaatteen ostamalla estää kyseisen vaatteen päätymisen kaatopaikalle vähän käytettynä.

    1. Toki, suosin kierrätystä kaikella muotoa, ostan omat ja lapseni vaatteet pääsääntöisesti käytettynä ja kierrätän meidän talouden kaikki tekstiilit siinä kohtaa kun ne ei enää meitä palvele. Kiertoon lähtee niin myytävät, annettavat ja tekstiilijätteeseen menevät. Tottakai se on ideaalitilanne että tekstiilillä olisi pitkä ikä, oli kyse kuinka monesta omistajasta tahansa mutta ikävä kyllä se on aika yleinen ilmiö että ostetaan edullisia ’kertakäyttövaatteita’. 

  2. Mä koen myös, että yksittäinen kuluttaja on kyllä aikamoisessa valintojen viidakossa, jossa on todella vaikeaa tietää, mikä olisi se paras tapa toimia. Ja tämä pätee melkein minkä vain ostosten suhteen. Toivoisin siis paljon enemmän tietoa ja tutkimustuloksia tästä aiheesta! Ja tosiaan ihan loistavaa, jos tulee enemmän esim nettikauppoja, jotka myyvät ekologisia vaatteita – mutta toivottavasti myös perustelevat, mikä tuotteesta tekee ekologisen. Toivon, että esimerkiksi luomupuuvillaa käytettäisiin paljon enemmän – varsin mielelläni maksan muutaman euron enemmän puuvillasta, jonka viljelyssä on käytetty yli puolet vähemmän vettä.

    1. Joo oot oikeessa että perustelu sille miksi tuote on ekologinen olisi kyllä kiva kuulla. Ihan rehellisesti en tajunnu noin kymmenen vuotta sitten miettiä yhtään vaatteiden alkuperää, tuotantovaiheita tai järkevää kuluttamista. Kuitenkin olen suurimman osan vaatteistani ostanut käytettynä, en kylläkään ekologia päällimäisenä mielessä vaan siksi että ikinä ei ole liikaa rahaa ollut. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *