Allergia reseptit taaperon synttäreille
Taaperon kaksivuotis synttäreillä osa tarjottavista oli allergioiden vuoksi: maidotonta, vehnätöntä, munatonta ja maissitonta. Osalla vieraista oli myös allergioita, niin sen takia näin laaja kirjo.
Reseptit oli onneksi helposti muokattavissa ja eri aineiden pois jättö tai korvattavuus ei tuottanut paljoa vaivaa.
Tein siis vegaanisen mutakakun, vegaanisen suolaisen piirakan, maidottoman kasviskana piirakan.vegaanisen suklaa juustokakun ja maidottomia ja gluteenittomia muffinseja, jotka sopivat myös alle 1-vuotiaille. Eli ei lisättyä suolaa/sokeria.
Vegaaninen ja gluteeniton mutakakku:
2 dl kaurajauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl ruokasooda
1 tl sitruunamehu
1 dl kauramaitoa
1 dl rypsiöljyä tai maidotonta voita tai itse tein fifty-fifty
1 dl sokeria
1 tl van.sokeri
150g tummaa suklaata (esim.panda)
Sekoita kuivat aineet ja sitruunamehu. Lisää kauramaito, sokerit, öljy/voi. Sulata suklaa esim. vesihauteessa kattilassa. Lisää sulanut suklaa taikinan joukkoon. Halutessasi voit lisätä vielä pieniä suklaa sattumia taikinaan. Kaada uunin kestävään astiaan. Paista 180 asteessa n. 20 minuuttia.
Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Kestää myös pakastuksen. Tarjoa esim. kauravispin kanssa.
Maidoton ja gluteeniton kanapiirakka:
Pohja:
2, 5 dl kaurajauhoja
1 dl perunajauho
100 g maidoton voi (esim. Lidlistä)
1 dl vettä
0, 5 dl kauramaito
Sekoita kuivat aineet ja lisää sulanut voi. Lisää joukkoon vesi ja maito. Sekoita. Pohja jää löysäksi, mutta kaadoin sen pieneen uunivuokaan ja lastalla tasoitin.
Täyte:
Paprikaa
1 sipuli
1 tomaatti
100 g kanaa
1 kananmuna
1 dl kaurakerma
1 dl kauramaito
1, 5 dl vegaaninen juustoraaste ( Ostin prismasta)
oregano
valkosipulijauhe
Pilko sipuli, paprika ja kana piirakan päälle. Sekoita kipossa kerma, maito, muna ja mausteet. Lisää nämä piirakkaan. ”munamaito seoksena”. Ripoittele juusto tasaisesti piirakkaan.
Paista 200 c n. 25 min.
Vegaaninen kasvispiirakka:
Muuten sama ohje kuin ylhäällä, mutta jätin kananmunan ja kanan pois. Lisäsin myös kanan sijasta enemmän tomaattia.
Muffinsien ohje :
Mustikka-suklaajuustokakun ohje:
Taatelimuffinsit:
2 dl kaurajauhoja
1 banaani
1,5 dl vettä
100 g taateleita
1 tl leivinjauhetta tai ruokasoodaa (jos täytyy olla maissiton)
0,5 dl oliiviöljyä tai maidotonta rasvaa
1 kananmuna* voi jättää myös pois
Keitä taateleita vedessä 5 minuuttia. Yhdistä kaurajauhot,leivinjauhe, banaani , muna* ja surrauta sekaisin vatkaimella. Lisää öljy/voi. Kaada taatelit vedessään taikinan joukkoon. Sekoita.
Annostele taikina muffinsi vuokiin. Paista 15 min 200 astetta.
Aikalailla olen itse soveltanut reseptit normi ohjeista, paitsi ihana suklaapossun juustokakku. Suosittelen! Saa kysyä, jos kysyttävää. Jaa myös oma luotto-ohjeesi erikoisruokavaliosta, jos löytyy :)