Googlatuimmat asiat vauvavuonna: toinen puolivuotta

Edelliseen osaan pääset tästä ja nyt olisi luvassa seuraavat puolivuotta:

”Pakkasraja vauvoilla”

Googletin tätä jo viime vuonna, mutta ikää tullessa nyt enemmän tarkistin onko pakkasraja suositus sama. Käytän tässä myös aika paljon maalaisjärkeä, että pilkuntarkasti mittaria katsoen en mene. 

IMG_0152 (2).JPG

”Sormiruokailu”

Kiinteiden aloituksen jälkeen, aloin ottamaan selvää myös sormiruokailusta. Onneksi Facebookissa on simppeli sormiruoka ryhmä, mistä saa paljon reseptejä ja tietoa. Meillä syödään sekaisin sormiruokaa ja soseita. Maissunaksut, bataattilohkot, muffinit, lihapötköt, parsakaali ja kurkku ovat vieläkin lemppareita. 

”Hampaiden puhkeaminen”

Kaikki vanhemmat varmasti tietävät, että niiden ”tekeminen” ei ole lapselle mukavaa ja voi aiheuttaa mm. lämpöä, heräilyä, kitinää jne. 

”Korvatulehdus oireet”

Lokakuussa oli myös ensimmäinen korvatulehdus. Selkeitä oireita ei ollut, mutta flunssan jälkeen kävimme tarkistuttamassa korvat. Sieltä löytyikin molemmista korvista tulehdus.

”Vauvan kanssa ulkomaille”

Tuota tuli jonkinverran Googlailtua, etsin vinkkejä ja kokemuksia mm. lennnosta vauvan kanssa. Lähdimme nimittäin marraskuussa Thaimaahan, vauvan täyttäessä juuri 9 kk. Tämä aiheuttikin hieman stressiä, mutta onneksi kaikki meni hyvin. Lisää voit lukea täältä

”Unikoulu”

Ensimmäiset puolivuotta nukuttiin hyvin, tai pääsääntöisesti vauva heräsi 1-2 kertaa syömään per yö. Nukahti myös usein rinnalle, sitteriin, syliin, vaunuihin, sänkyyn tai viereen. Hieman yllätyksenä tulikin, että kun 6 kk alkoi tulla mittariin niin alkoi pieni hulina vaihe.

Päikkäreille ei tahdottu enää nukahtaa niin helposti. Iltaunille ei maltettu rauhoittua. Öisin yitti nousta sänkyssä istumaan ja muutenkin heräili itkuun. Pari-kolmeviikkoa tätä vaihetta kesti. Alkuillan päiväunet alkoivat jäämään pois, mikä helpotti yöunille menoa. Tällöin oli ”valmis” unille 19.30-20.30 välillä. Päivällä tankattiin enemmän läheisyyttä, haleja ja touhuttiin menemään. Onneksi yöunetkin pikkuhiljaa taas paranivat ja kunnollista unikoulua ei tarvittu tässä vaiheessa. 

”Tutin syöminen”

Meillä poika alkoi syömään tuttia vasta n. 7 kk iässä. Ensimmäiset kuukaudet mentiin täysin ilman. Viiden kuukauden iässä tarjosin sitä välillä leikkikaluksi ja viihdykkeeksi, mutta poika ei kuitenkaan pitänyt siitä. Usein laittoi kyllä suuhunsa, mutta sylkäsi nopeasti pois. 

Eräs päivä, kun kastelin tuttiosan kylmällä vedellä, ajattelin että helpottaisi ikenien kutinaa. Poika ottikin tutin ja alkoi sitä lutkuttamaan. Tämän jälkeen tutti on päätynyt välillä suuhun mm. yöunille mentäessä, yöllä ja harmituksen vallatessa mielen. Tiedän, että oli hölmöä opettaa enää tutille tuossa vaiheessa, mutta rehellisesti sanottuna on se joitakin tilanteita helpottanut mm. alla olevaa asiaa. 

”Yöimetyksen lopettaminen”

10 kk kun alkoi tulla pojalla ikää, niin pari yötä meni niin, että hän rauhottui tuttiin enkä tarjonnut rintaa. Otimme välillä viereen ja silittelimme uneen. Viikko tätä menikin ja hyvilläni mietin, että olipas helppoa.

Heh heh, sitten tuli flunssa, 3 vrk kestävä kuume ja ruoka ei maistunut. Mistäs sitä haettiin öisin lohtua ja ravintoa.. tietenkin rinnasta. Tuossa tilanteessa se ei kuitenkaan haitannut, on vauvan sairaus aina niin ikävää seurattavaa. 

Tervehtymisen jälkeen aloimme öisin tarjoamaan taas tuttia ja haleja. Sanomme myös usein ”Nyt on yö, ei ole mitään hätää ja aamulla saa taas maitoa”. Pientä protestia siinä parina yönä tuli, mutta nykyään ollaan ilman maitoa about klo. 20-07. 

”Imetyksen vähentäminen”

Nyt kun vuosi alkaa olla täynnä, haluaisin pikkuhiljaa alkaa vähentämään imetystä myös päivisin. Meillä saatetaan käydä rinnalla n. 5-8 kertaa päivässä. Kiinteitä menee aika hyvin, mutta maito on kuitenkin herkkujen herkku. Välillä tyytyy esim. smoothieseen tai veteen, mutta ei aina.

Tämä on siis vielä vaiheessa ja ei ole tarkoitus vielä kokonaan lopettaa. Saa nähdä miten tämän kanssa käy. 

”Hoitovapaalla oleminen ja raha”

Marraskuussa alkoi hoitovapaa ja tulotkin tippuivat aika radikaalisti. Fakta on, että ilman säästöjä, miehen tuloja ja hiukan raha-asioissa järkeä käyttämällä ei n. 400 e/ kk pitkälle pötkittäisi. Asuntolaina, vakuutukset, laskut, auto ja ruokaostokset vievät jo yli kaksikertaa tuon summan verran. 

”Kierron palautuminen”

Paljon on ollut blogeissa ja keskusteluissa juttua kierron palautumisesta synnytyksen jälkeen tai imetyksen aikana. Itselläni on ollut aina todella epäsäännöllinen kierto ja puolitoistavuotta ollaan mentykkin ilman. Ennen raskautta googlettelin apukeinoja ”plussaan” ja jouduinkin syömään hormonikuurin kierron palauttamiseksi. Saa nähdä, miten tällä kertaa käy. 

”Yksvuotis-juhlat”

Lopetetaan hiukan kevyempään aiheeseen, eli kohta lähestyviin yksivuotis synttäreihin. Googlailussa on nyt tarjottavat, koristelut ja lahjaideat.

DSC04662.JPG

 

Onko tullut Googlailtua samoja asioita tai kenties vinkkejä ylläoleviin mietintöihin? Pari viikkoa vielä ensimmäisiin syntymäpäiviin, jos siellä jollain jo takana, niin mielelläni luen ideoita. 

 

 

 

 

Kommentit (2)
  1. Kiitos vinkistä, pakko kai kokeilla itsekkin tota vesimelonihaita..näyttäää varmasti vaikeammalta tehdä, kuin mitä on (toivottavasti ainakin) 😀 Itsekkin mielelläni teen sokerittomia herkkuja pojalle, kerkii sitä makeaa sitten myöhemminkin syödä. 

  2. Tuttuja googlailuja. Me juhlittiin kuopuksen ekoja synttäreitä viikonloppuna ja kahvipöydän katseenvangitsijana oli vesimelonihai. Tylsästä veitsestä ja ekasta kerrasta huolimatta tuli aika hieno vaikka itse sanonkin. Sankari sai maistaa myös kakkua mutta kiva tarjota lapsille muutakin kuin lisättyä sokeria.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *