Maito ja vehnäallergia taaperolla

Kävimme kuukausi takaperin  lääkärissä jälleen pojan atooppisen ihon takia. Kortisooni kuuri ei ollut tällä(kään) kertaa parantanut täysin ihottumia ja varsinkin taipeet kutisivat välillä rasvauksesta huolimatta. Meillä atooppineniho todettiin vauvan ollessa 4 kk ja sitä rasvauksella hoidettiin. Kesällä ja marraskuussa Thaimaassa iho voi paremmin, mutta ei kuitenkaan ollut oireeton. Halusin kuitenkin selvittää miksi ihottumat lehahtaa miten sattuu ja lääkerasvat eivät aina auta. Saimme tällä kertaa lääkäriltä lähetteen allergiatesteihin.

Ennen vastaanottoaikaa meidän täytyi käydä verikokeissa ja se olikin haastavin osuus. Verikoe otettiin tällä kertaa kyynärtaipeesta eikä sormenpäästä. Olin tähän varautunut Emla-puudute voiteella, mutta tietenkin toivoin, että sormenpäänäyte riittäisi. Poika huusi jo ennenkuin pistettiin ja oli raastavaa pitää kiinni lapsesta. Pari kertaa jouduttiin suonta hakemaan ja epätoivoinen katse toiselta riipi myös omaa mieltä. Onneksi näyte lopulta saatiin ja iso leppäkerttutarra palkinnoksi.

Tulokset käytiin pariviikkoa testien jälkeen kuulemassa sairaalassa ja diagnoosi oli vehnä ja maitoproteeni allergia. Tämä on siis ihoperäinen, eli ei suolisto peräinen, joten kohonneet allergialukemat näkyvät testeissä. Lisäksi atooppinen iho on tuohon lisäksi.

Saimme myös hyvän opastuksen oikeanlaiseen rasvaukseen, rasvakylpyihin sekä rasvahauteiden tekemiseen. Poika hieman jännitti rasvausta, mutta hienosti siitä selvisi. Lastenosastolla oli todella osaava henkilökunta ja ottivat lapsen jännityksen erinomaisesti huomioon.

Ravitsemusterapeutin aika on vielä edessä ja siellä saamme lisätietoja ruoan suhteen. Tällä hetkellä olemme siis jättäneet pois kaiken missä on maitoa ja vehnää. Jugurtit, maidot, sämpylät ja esimerkiksi makaaroonin olemme korvanneet kauratuotteilla, riisillä ja bataatilla.

Onneksi nykyään on niin laajavalikoima erikoisruokavalioon sopivia tuotteita. Äitini toi juuri ihania ”Banaani skonsseja”pienelle, että on välipalaksi välillä jotain erilaista. Ovat siis maidottomia, vehnättömiä ja sokerittomia.

Onko siellä allergialasten vanhempia, onko ollut haastavaa löytää korvaavia ruoka-aineita?

perhe lapset oma-elama ruoka-ja-juoma
Kommentit (4)
 1. Villavalkea
  22.3.2019, 13:51

  Meillä on taaperolla vain muutamia sallittuja ruoka-aine. Viimeksi eilen sai reaktion kun uskallettiin kokeilla vadelmaa – eipä olisi kannattanut kiusata lasta silläkään kokeilulla. Onneksi nämä varhaislapsuuden allergiat tuppaavat menemään itsestään ohi muutamassa vuodessa, niin meillä kävi esikoisenkin kanssa. 🙂

  Kannattaa kokeilla sellaisia viljankorvikkeita kuin hirssi, kvinoa ja amarantti. 🙂 Kauramaitojen ohella voi kokeilla esim. mantelimaitoa ja hirssimaitoa.

  1. Kiitos vinkeistä, täytyy ehdottomasti laittaa testiin 😊 Vaatii tosiaan hiukan tutkimista ja opettelua, millä korvata mitäkin. Mukava kuulla, että teillä esikoisen kohdalla hävinnyt ajan kuluessa. Pidetään peukkuja, että taaperoiden allergiat häviää 😊

 2. Saako ohjetta noihin skonsseihin? 🙂 Ite välttelen vehnää, vaikka varsinaista allergiaa ei ole.

  1. Hei, ajattelin tehdä niistä vielä erikseen postauksen..mutta tässä käytetyt aineet: mantelijauhoja, banaania, kookoshiutaleita ja jauhoja. Leivinjauhetta ja kookosrasvaa, kananmuna 😊

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *