Sokerin tuputtaminen vauvalle

Pitäisikö laittaa vähän sokeria puuroon, niin maistuisi paremmalta? Jouluna voisi sitten maistaa vähän jouluherkkuja, kinkkua, laatikoita, pipareita? Mitäs pikkuselle annettaisiin kahvipöydässä, joulutortusta pieni pala? Ensivuonna sitten täällä odottaa jo pojallekkin joulusuklaat..

Tässä olisi mustikkajugurttia vauvalle. Laitetaampa loraus luumukiisseliä tuohon riisipuuron…Omassa päässäni näen vain piilosokerin määrän..

20181128_135831.jpg

Kuulostaako tutulta? Onneksi olemme säästyneet pahimmalta tuputukselta, mutta tilanteita kuitenkin on tullut vastaan ja vauvan kasvatessa niitä varmasti tulee enemmän. Itseäni tämmöinen tupustus, ärsyttää jo valmiiksi. Olen lukenut muutamia juttuja nyt joulun alla, että kuinka kieltäytyä kohteliaasti sukulaisissa, kun vauvalle tarjotaan jouluruokia/herkkuja. Puhutaan kuitenkin alle vuoden tai hiukan päälle ikäisistä vauvoista. En tiedä, miksi joillakin on tarve tuputtaa omia leipomuksiaan, niin pienelle. Välttämättä jos haluat leipoa, niin ole hyvä ja kysy vaikka sokerittoman vauvan muffinin ohje, joita voit tehdä. 

Minä en sokeri herkkuja tule alle vuoden ikäiselle antamaan. En usko, että 1-vuotis synttäreilläkään mielipiteeni muuttuu sokeri ystävällisemmäksi. Mielestäni, sitten kun lapsi jotain pystyisi herkuista edes ymmärtämään, voi asiaa uudelleen miettiä. Silloin voi sanoa, että ”Hei nyt on sen verran ikää jo tuolla meidän pikkuisella, että pieni pala pullaa on ihan ok” Toivoisin vain, että sitä ennen sellaisia ruokia mitä emme tahdo antaa, ei jokaisella käynnillä ”muka ystävällisesti” tarjota.

En itsekkään ole mikään sokerin välttelijä, kyllä niitä herkkuja välillä kuluu. Suklaa, irtokarkit, jäätelö, nuo pienet elämän ilot. Kuitenkin, osaan sentään itse niitä tässä iässä jo pyytää. Ei niin, että vauvalle tai taaperolle, kuka ei edes osaa puhua, tuputetaan näitä ihan jo ”varanvuoksi”.  

Tästä lähtien, jos jonnekkin olemme menossa kahvittelemaan, taidan kantaa mukanani itse tehtyjä ”vauvan kahvipöytään” sopivia herkkuja mukanani.

Oletteko kokeneet painostusta sokerin ”aloittamisessa”, miten olette reagoineet tai varautuneet? 

Kuvituksena vuosi sitten otettu kuva, siitä löytyisi pienemmillekin esim. vesimelonia ja rypäleitä oikein puolitettuna.

-Annemari-

20161106_123829 (2).jpg

 

 

Kommentit (2)
  1. Hei,

    Meinasin aluksi postauksessa kirjoittaa myös päiväkodin välipaloista ja herkuista. Näkökulmana vain, että helposti eräät sanovat ”Saavathan ne päiväkodissakin kiisseleitä ja muumikeksejä(esim.synttärien vietto), ei siellä katsota onko alle vuotias”. Meillä ei päiväkoti ole vielä ajankohtainen, mutta jos olisi sanoisin tuputtajille, että sokeri kiintiö on todellakin siis täynnä tämän ikäiselle! 

    Valitettavaa nimittäin on, että myös pienten ryhmässä näin pienille annetaan samat herkut kuin isommillekkin. Olen samaa mieltä, että nuo mainitsemasi ”välipalat” voitaisiin korvata terveellisesti, kuitenkin budjettia ylittämättä. Kunnallisissa päiväkodeissa taitaa olla yleinen linja, että ruokaan ei pysty vaikuttamaan. 

  2. Niin ne vaan päiväkodissakin tarjoilee pienten ryhmässä meidän yksivuotiaalle kaikenmaailman suklaakiisseleitä ja jäätelöitä. Hilloa lettujen kanssa. Sokeroitu jogurtti on ihan arkipäivää siellä.

    Harmittaa, en haluaisi opettaa lastani samanlaiseen sokerikoukkuun missä itse olen. Yllämainitutkin olisi ihan helppo korvata jollain mihin sokeria ei ole lisätty. Mutta sellaista valinnanvapautta ei ainakaan meidän kotikaupungin päiväkodeissa ole.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *