Kirps!

DSC_0519.JPG

Tein sen!

Kiitos tämän blogin, sain vihdoin aikaiseksi testata minulla jo pitkään lainassa olleen Hellaton kokki -raakaruokakirjan ensimmäistä reseptiä Kirps, josta kirjoitin edellisessä postauksessa. Kyseessä oli tosiaan melko helposti lähestyttävä resepti: banaania, puolukkaa ja vettä. Arastelin hieman tuota puolukan kirpeyttä varsinkin kun ruokapöydässä oli myös 2-vuotias poikani joten lisäsin reseptiin 1/2 dl mustikoita. Lopputulos oli oikein onnistunut vaikka poikani totesikin valmiin juoman nähdessään: ”Hilloo!” ;D
Ainekset.001.jpgNyt voi ehkä kyseenalaistaa onko tässä kyse mistään oikeasta raakaruoasta vai ihan vain tavallisesta smoothiesta. Kallistun ehkä itsekin vähän enemmän smoothien kannalle mutta mielestäni olennaisinta on, että ruokavalioon tulee lisää tuoreita raaka-aineita. Paitsi että marjathan olivat pakastettuja. Mutta kuitenkin ;D

Kerroinkin jo edellisessä postauksessa, että en ole mikään keittiön kuningatar. Siksi olen aloittanut raakaruokakokeiluni helposti lähestyttävistä resepteistä (älkää nyt saako väärää kuvaa, testikertoja on takana ehkä 3) ja pidänkin Hellaton kokki -kirjasta erityisesti juuri sen takia, että siinä lähdetään liikkeelle hyvin helpoista resepteistä. Hellaton kokki -kirjassa on pelkkiä kasvisraakaruokia ja siksi kirjoittaja käyttääkin ”smoothieistaan” nimeä pehmiks. Ero syntyy siitä, että smoothien valmistuksessa käytetään usein maitotuotteita kun taas Hellattoman kokin pehmiks valmistetaan pelkistä kasvikunnan tuotteista ja kuumentamatta.

Mutta edellisen postauksen jälkeen jäin miettimään, että kiinnostukseni raakaruokaa kohtaan vaatii ehkä pientä selitystä. Mikä ihme siinä raakaruoassa oikein viehättää? Muu kuin että se on nyt muotia ;D Terveellistä ruokavaliota ajatellessani raakaruokailu on minulle se terveellisyyden ääripää, ikään kuin huipentuma, vaikka totta puhuen en usko, että voisin koskaan elää pelkällä raakaravinnolla. Tavoitteeni on kuitenkin saada ruokavaliooni lisää terveellisiä ja hyvinvointia edistäviä elementtejä ja siksi raakaruokamaailma kiinnostaa. Selvyyden vuoksi haluan vielä todeta, että olen raakaruoka-asioissa kuitenkin täysin lähtökuopissa ja totaalinen vasta-alkaja.

Uusien ruokailutottumusten opettelussa yritän noudattaa kahta viisautta, jotka olen joskus aikoinaan kuullut:

  1. Tee aloittamisesta niin helppoa kuin suinkin mahdollista. Uusien tapojen juurruttaminen on aina haastavaa mutta kynnystä voi madaltaa tekemällä uuden tavan toteuttamisesta helppoa ja nopeaa. Siksi raakaruokajuttuja on helpoin alkaa toteuttamaan yksinkertaisten reseptien ja smoothien ja mehujen muodossa.
  2. Jos haluat muuttaa ruokavaliotasi, älä aloita jättämällä vanhoja ruokia pois vaan lisäämällä uusia ruokia. Esim. jos yrität lisätä hedelmien ja kasvisten määrää ruokavaliossasi, ota tavoitteeksi syödä vaikka lounaan jälkeen jälkiruoaksi yksi omena. Pieni askel joka on helppo toteuttaa eikä vaadi mistään totutusta luopumista.

Näiden ohjenuorien varassa eteenpäin! 🙂

– Anniina S.

Koti Ruoka ja juoma

Raaka startti

Uutta blogia aloittaessa taustoista ym. riittäisi vaikka kuinka paljon kirjoitettavaa mutta ajattelin, että käydään kuitenkin suoraan asiaan ja jätetään taustatarinat myöhemmäksi. 

Tämän blogin on tarkoitus keskittyä hyvinvoinnin eri aspekteihin ja kuten kaikki tiedämme, oikeanlainen ravinto on äärimmäisen tärkeä osa hyvinvointia. Harmi vaan, että olen aika surkea kokki. Vartuin lapsuuteni eineskodissa eikä ruoanlaitto niissä ympyröissä koskaan oikein tullut tutuksi. Kotoa pois muutettuanikin saatoin olla monta päivää ilman ”kunnollista” ruokaa ja syödä lähinnä leipää ja suklaata. Mieheni tavattuani makumaailmani kuitenkin avartui suunnattomasti ja opin arvostamaan aitoa ja hyvistä raaka-aineista valmistettua ruokaa. Vahinko vain, että en edelleenkään oppinut itse tekemään sitä. Nyt 10 vuotta myöhemmin osaan tehdä munakkaan ja uunilohen mutta muutoin mieheni vastaa meillä perheen ruokahuollosta. Onneksi hän tekee aivan hurjan hyvää ruokaa!

Minulla olisi kuitenkin ruokailun osalta myös sellaisia mielenkiinnon kohteita, joista mieheni ei oikein jaksa innostua. Eniten minua kiinnostaisi kasvisruoka ja raakaruoka. Kokemattomana kokkailijana aloittaminen tuntuu usein aivan ylitsepääsemättömän vaikealta mutta nyt ajattelin tämän blogin aloittamisen kunniaksi haastaa itseni.

DSC_0509.JPG

Omasta kirjahyllystäni löytyy pari raakaruokakirjaa minkä lisäksi olen lainannut kirjastosta joitain teoksia. Minulla on jo pitkään ollut lainassa Mea Salon mahtava raakaruokateos Hellaton kokki – raakaravintoa kasviksista mutta häpeäkseni joudun myöntämään, että en ole edelleenkään saanut aikaiseksi kokeilla yhtään kirjan reseptiä. Mutta hei, reseptit ovat kyllä tosi vaikeita. Katsokaa nyt vaikka kirjan ensimmäistä reseptiä:

Kirps
2 banaania
1/2 dl puolukoita
noin 1 dl vettä

Sekoita ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi.

Aivan mahdottoman vaikeaa ;D

Vaikka en ole saanut aikaiseksi kokeilla yhtään reseptiä niin olen kuitenkin lukenut koko kirjan. Kyseessä ei nimittäin ole pelkkä reseptikirja vaan kirjan ensimmäinen osa (n. 100 sivua) käsittelee Mean matkaa raakaruokailijaksi. Ja tarina on oikeasti hauska! Lisäksi siinä viljellään ihan mahtavaa itseironiaa, joka sopii mielestäni hyvin tällaiseen teemaan, joka herättää paljon ennakkoluuloja. Suosittelen kirjaa oikein lämpimästi! 🙂

Tänään tavoitteeni on siis saada toteutettua tuo Mean kirjan ensimmäinen resepti.

Aiheesta kiinnostuneille vinkkinä että Mean Hellaton kokki -blogi löytyy täältä.

Onko Mean kirja tai blogi teille muille ennestään tuttu?

-Anniina S.

Hyvinvointi Liikunta