Expat resilienssi

Tein taannoin epävirallisen kyselyn sosiaalisen median puolella siitä kuinka moni ulkomailla asuva on kokenut haasteita ja millaisia haasteita expat-elämä on ihmisille tuonut.
Hiukan yli puolet (54%) vastasi kokeneensa haasteita mutta uskon että todellisuudessa luku on paljon suurempi. Vaikka tähän ulkomailla asumiseen ja elämiseen liittyy tietty viehätys, niin eihän tämä silti aina helppoa ole. Koettuihin haasteisiin varmasti vaikuttaa moni asia.
Kyselyyn vastasi expateja eri puolilta maailmaa ja mukana taisi olla vain kaksi ulkosuomalaista, joten hyvin erilaisista taustoista ihmiset olivat kyselyä ajatellen lähtöisin.

Olen aina ollut kiinnostunut ihmisten tarinoista ja varsinkin ulkomailla asuvien. Enkä pelkästään vain silloin kun itse olen asunut ulkomailla vaan myös silloin kun olen asunut Suomessa. Mutta varsinkin nyt kun itse asun taas muualla kuin Suomessa, minulle tulee entistäkin suurempi tarve kuulla muita.

Havaintoja

Jos ei koskaan ole asunut ulkomailla, ei voi tietää millaista se oikeasti on. Viikosta kuukauteen kestävät ulkomaanreissut ovat vain kuherruskuukausia todellisuuteen nähden eikä anna kuvaa siitä mitä on oikeasti asua ja elää muualla kuin synnyinmaassa.

Moni on kysellyt Tanskaan muuttomme jälkeen että kirjoitanko blogia täällä olosta ja elosta. Näin oli alunperin tarkoituskin, kirjoittaa ja kertoa, mutta tekstiä ei vaan syntynyt. Jotenkin koin että en ollutkaan vielä valmis kirjoittamaan mitään vaan halusin tutkailla, tarkkailla, tehdä havaintoja ja oppia millaista on tanskalaisuus ja millaista elämä Tanskassa todellisuudessa on, jotta voin paremmin kertoa, analysoida ja verrata aiempiin kokemuksiini ulkomailla asumisesta.
No, vieläkään en ole näin 1,5 vuoden jälkeen oikein perillä asioista mutta olen päättänyt kuitenkin alkaa kirjoittamaan, jotta voin hiukan jäsennellä asioita omassa päässäni tämän kautta. Jokaisen kokemukset kun kuitenkin ovat hyvin henkilökohtaisia eivätkä perustu mihinkään normiin, ja kun lisätään tähän vielä tämä tämän hetkinen pandemiakupla niin mikään ei olekaan verrattavissa enää mihinkään entiseen.

Vertaistukiverkosto

Tämä todellakin on ollut hyvin erilaista aikaa asua ja elää ulkomailla. Mutta mikä on ollut hienoa huomata että vaikka paljon on joutunut olla yksin omassa kuplassaan perheineen, niin silti ei ole ollut yksin asioiden kanssa, sillä niin moni painiskelee samoja haasteita vastaan.
Tekemäni kysely herätti ajatuksen siitä että ehkä olisi syytä jakaa näitä haasteita muillekin ja kertoa myös omia kokemuksiani niistä täältä Tanskasta käsin.

Ennen kuin lähden perkaamaan asioita läpi yksityiskohtaisemmin, ajattelin ensin listata tässä kirjoituksessa asiat, jotka nousivat kyselyssä eniten esiin.

 • Ikävä ystäviä ja sukulaisia
 • Paikallisen kielen oppimisen haasteet
 • Yksinäisyys, ystävystymisen vaikeudet
 • Kulttuurierot yhteiskunnassa
 • Pitkään ulkomailla asuneilla juurettomuuden tunne ja että kuuluuko enää mihinkään
 • Työelämän haasteet ulkomaalaisena ja erilaisuus
 • Sopeutumisvaikeudet

Osaan näistä paneudun tarkemmin seuraavissa blogikirjoituksissani, sillä aiheet ansaitsevat hiukan avaamista eri näkökulmista sekä tarinaa myös omasta takaa.

Pysy kuulolla!

-Heidi

puheenaiheet ajattelin-tanaan oma-elama matkat
Kommentit (1)
 1. Mainitsit, että sinua kiinnostaa ulkomailla asuvien tarinat. Luin pari vuotta sitten pienen kirjan ”Kuntta ulkosuomalaisten antolofia”. Se on täynnä mielenkiintoisia tarinoita.
  Kirjoitin siitä arvostelun blogiini. Katso miltä vaikuttaa ja hanki luettavaa mikäli osuu kohdilleen 🙂
  https://finintirol.fi/kuntta-on-siirtovarvikkoa/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *