Kun kaikki ei mene niinkuin etukäteen suunnittelet

Yhtä sumua.

Sitä on tämä hetki. Elämää on elettävä hetki kerrallaan eikä mitään voi suunnitella huomista pidemmälle. Asiat ovat pakon edessä saaneet uuden tärkeysjärjestyksen. Ei ole kiire tai hoppu, on kuunneltava tilannetta.

Jos kaikki olisi mennyt niinkuin kalenteriin on suunniteltu, juoksentelisi mies nyt valmistelemassa seuraavaa viikkoa. Pakkaisi tavaroita ja minä polttaisin kolvilla mukin alustoja. Lisäksi olisin tänään pitkällä juoksulenkillä. Ensi viikko olisi ollut tiukka ja erittäin tuottoisa työviikko, ja raskas treeniviikko.

20190224_161428.jpg

Mutta kun ei. Minulla on flunssa. Ja se saa matalan mielen entistä alemmas. En edes uskalla suunnitella lenkille lähtöä seuraavaan viikkoon. Se taas saa aikaan sen että juoksukoulua on pakitettava viikko tai kaksi taaksepäin. Tässä vaiheessa se ei tosin haittaa. Töiden puolesta ensi viikko on edelleen tiukka, mutta ei niin tuottoisa. Toinen meistä on saikulla pidemmän pätkän.

 

20190224_161446.jpg

Miehellä on aivoverenvuodon ja verenpainelääkityksen aiheuttamaa väsymystä. Ihanaa että hän on nyt kotona. Luojan kiitos verenvuoto ei vaikuta jättäneen nyt 2 viikkoa tapauksen jälkeen mitään suurempaa vahinkoa aivoihin. Mitä nyt vähän jotain juttuja on tullut esiin, mutta nekin voi korjaantua kun aivot puhdistuvat verestä. Aivoissa on ikään kuin mustelma ja turvotusta. Aika pelottava ensimuistutus siitä että verenpaine ei saa olla liian korkea! Tuon kaltaisten aivoverenvuotojen suurin aiheuttaja on pitkäaikainen hoitamaton liian korkea verenpaine.

Nyt siis on pakko ottaa rauhallisesti. Tämä on kyllä todella ahdistavaa aikaa. En näet pidä yhtään siitä että elämässä ei ole kontrollia omista asioista. On kuitenkin otettava vastaan kaikki se minkä elämä tarjoilee. Ja ajateltava positiivisesti. Ollaan sentään hengissä! 

Olen myös testaillut tässä paria uutta luonnonkosmetiikka juttua joista ajattelin kertoa enemmän heti kun saan enemmän aikaa kirjoitella. Juoksuhommista ei nyt tällä erää ole mitään uutta, vain takapakkia. Jatka siis bloggaamista entiseen tahtiin  koska tämä on minulle kuin päiväkirja.

 

-Jonna

Hyvinvointi Liikunta Mieli Terveys

Villihiiva vanhan blogin kätköistä

 

Selatessani vanhaa blogiani, löysin sieltä tämän villihiivan valmistusta käsittelevän jutun. Villihiiva on itse hedelmistä rikastettua hiivaa joka antaa leivontaan meditatiivisen vivahteen. Alusta lähtien hiivan valmistus,  ja siitä levain juuren teko ja lopullisen leivän valmistus vie noin viikon.

Villihiivan valmistus on hauskaa!

 

SAM_1009.jpg

Valmis hiiva säilyy jääkaapissa pitkään, kunhan purkin kansi ei ole tiivis ja hiivaa ruokitaan esim lisäämällä vettä ja hunajaa säännöllisesti.

SAM_1017.jpg

Kuvassa ensimmäinen kokeiluni villihiivaleivästä. Se opetti että taikinaa kannattaa tehdä vähän, ja leipoa vuokassa. Pataleivän tyyliin tehtynä hyvää.

Mutta kuinka se villihiiva tehdään?

tarvitaan lasipurkki ja vettä, sokeria sekä kuivattuja aprikooseja. Aprikoosien täytyy olla luomuja ja säilötty ilman rikkiä tai muita säilytysaineita.

Nuo ainekset jätetään purkkiin huoneen lämpöön.  Tai niinkuin minä laitoin, jääkaapin päälle. Siellä on hieman lämpimämpää kuin myualla.

Aamuin illoin purkkia hölskytellään niin että lopputuloksena saadaan hieman pinnaltaan kuplivaa nestettä. Aprikoosit ovat tässä vaiheessa pullean turvonneita.

Valmis hiivaneste siivilöidään purkkiin joka ei ole liian tiukasti suljettu. Ja valmista hiivaa säilytetään jääkaapissa. 

Kun tuolla hiivalla aletaan leipomaan, otetaan aluksi illalla pieni määrä, vajaa desi tuota hiivaa ja siihen lisätään vähän jauhoja. Seuraavana aamuna siihen lisätään vähän lämmintä vettä ja jauhoja ja annetaan taas kuplia muutama tunti. Sitten ollaankin vaiheessa että lisätään lopullinen nestemäärä ja lopullinen jauhomäärä ja vaivataan sitko ja annetaan kohota.

kohoamis prosessin aikana taikinaa pitää  käännellä ja venytellä varovasti. Itse kohotan öljytyllä uuninpellillä.

Tuo villihiivalla leivottu taikina tuntuu ihanan erilaiselle käsitellä. Ja leipään saa ruisleipämäisen happaman aromin.

Olisiko teillä jakaa villihiivalla leipomis reseptejä?

-Jonna

 

Koti Ruoka ja juoma