Toteuta itseäsi: Moderni vauvakirja

Yhteistyössä Oot niin ihana (Ainoa Graphic Design)

The Baby Show Oot niin ihana 1.png

Vielä pari vuotta sitten olisi ollut mahdotonta ajatella vauvakirjan voivan olla muodikas, mutta Oot niin ihana -vauvakirja on tehnyt sen! Tämä blogimaailmassa ja sosiaalisessa mediassa suosioon noussut kotimainen vauvakirja on moderni sekä ulkomuodoltaan, värimaailmaltaan että ajatukseltaan.

Pyysin Ainoa Graphic Designilta Oot niin ihana -vauvakirjan testiin, sillä minua houkutti sen erilaisuus, muokattavuus, kotimaisuus ja yhteisöllisyys. Kansio laatikkoineen ja sivuineen on erittäin laadukas, ja se soveltuu hyvin myös vauvalahjaksi. Tuoreet vanhemmat voisivat esimerkiksi antaa kirjan lahjaksi isovanhemmille tai kummeille muistojen tallettamista varten, sillä muistojen monimuotoisuus on ehdottomasti niiden rikkaus.

The Baby Show Oot niin ihana 2.png

Oot niin ihana -vauvakirja on oikeastaan oma konseptinsa, sillä se koostuu sekä säilytyslaatikosta että sen sisältävästä vauvakansiosta. Vauvakirja on kansiomuodossa, joten siihen pystyy lisäämään itse sivuja, muovitaskuja ja muuta aiheeseen sopivaa. Kansio on kätevä kokonaisuus magneettiläpän ansiosta, ja se on helppo asettaa laatikon pohjalle ilman rönsyilevää sisältöä.

Laatikko itsessään on todella kätevä idea vauvakansiolle, sillä siihen on helppo säilöä muutakin kuin itse kirjan valokuvat ja muistot tekstin muodossa. Useat vanhemmat kuitenkin haluavat säilöä jotain pientä muistoksi pikkuisen ensimmäisistä hetkistä, olkoon se sitten sairaalaranneke, ensimmäinen helistin, söpöt ja pikkuruiset villasukat tai kipsiin painettu jalanjälki. Meidän tapauksessa laatikkoon päätyy ainakin kasterusetti, joka jää meille muistoksi suvussa kiertävän kastemekon käytöstä.

The Baby Show Oot niin ihana 3.png

Monessa mielessä Oot niin ihana on aivan tavallinen vauvakirja, sivuille voi taltioida ensimmäisen vuoden kehitysaskeleita sekä esimerkiksi tarinoita juhlista, sukulaisista ja mieltymyksistä, mutta näiden perinteisten vauvamuistojen toteutustapa jätetään kirjoittajan valittavaksi. Sivut toimivat ennemminkin inspiraation pohjina, joiden avulla äiti tai isi tai vaikka mummi tallentaa pikkuisesta juuri haluamansa muistot juuri haluamallaan tavalla.

Perinteisissä vauvakirjoissa sivut on aika tarkkaan määriteltyjä, ja tilaa sooloilulle on hyvin vähän. Oot niin ihana on kehitetty yhdessä sen käyttäjien kanssa, joten se on muokkaantunut pitkälti tulevien täyttäjien toiveiden mukaan. Vauvakirjasta on selkeästi toivottu monipuolista ja muokattavaa, esteettisesti miellyttävää ja harmonista, sekä laadukasta.

Kuulin itse tästä uudesta vauvakirjasta aikaisemmin tänä vuonna, kun Instagramissa alkoi vilahdella ihmisten innostus aivan uudenlaiseen vauvakirjaan. On ollut hauska seurata, kuinka kirja päätyi toteutukseen ja menestykseen asti pitkälti tämän yhteisöllisyyden ansiosta. Kerrankin voi oikeasti sanoa, että tuote on tehty käyttäjien toiveet huomioon ottaen! Pidän myös siitä, että tuote on vahvasti kotimainen, sillä turhauduin jo raskausaikana suomennettujen vauvakirjojen kulttuurillisiin kompastuskiviin. 

The Baby Show Oot niin ihana 4.png

Kun alkaa täyttää omia sivujaan, kannattaa ehdottomasti käydä inspiroitumassa vauvakirjan verkkosivuilla, missä kehoitetaankin jakamaan omia oivalluksia kirjan sivuilla. Verkkosivuilla voi käydä myös tulostamassa pieniä lisäideoita kansioon. Monen tuoreen vanhemman aivot ovat varmasti pysyvällä vauvavaihteella, joten on kätevää, ettei kaikkea tarvitse ideoida itse.

Kehitysehdotuksena toivoisin lisää lisämateriaalia kansiota varten. Kirjan mukana tulevat 40 vakiosivua riittävät pitkälle, mutta ostaisin mielelläni lisäpakettina erilaisia sivuja yhtä laadukkaalle paperille painettuna, ja paketteja voisi olla myynnissä vaikka teemoittain, jotta jokainen pystyisi valitsemaan omansa helposti. Kansion mukana voisi tulla myös muutama tyylitelty muovitasku esimerkiksi äitiysneuvolakorttia tai onnittelukortteja varten. Kaikilla kirjan tilaajilla ei välttämättä ole mahdollisuutta metsästää itse kirjan tyyliin sopivia lisämateriaaleja.

The Baby Show Oot niin ihana 5.png

Vauvakirjan täyttäminen on aina oma urakkansa, mutta on se sen arvoista! Tulevaisuudessa, lapsen ollessa jo vanhemmilleen haistatteleva teini-ikäinen, on mahtavaa voida sukeltaa takaisin vauvantuoksuiseen kuplaan ja hypistellä ultrakuvia ja niitä ensimmäisiä vaatteita. Vauvakirjan koristeleminen ja omanlaiseksi muokkaaminen vie luonnollisesti aikaa, mutta aikaa muistojen tallentaminen mihin tahansa vauvakirjaan vie joka tapauksessa. Jo nyt, meidän vauvan ollessa kolmen kuukauden ikäinen, huomaan muistelevani vauvan ensimmäisiä päiviä ja viikkoja haikeudella, ja muistojen alkaessa hälvetä tulee tällekin äidille kiire tallettaa esikoisen ensihetket sekä meitä että häntä itseään varten!

Nyt täytyykin laittaa tilaukseen pino valokuvia vauvakirjaa varten ja kaivaa esille sekä raskausajan että ensimmäisien kuukausien tärkeitä muistoja. On ehkä hiukan noloa myöntää, että minulla on tallella positiivinen raskaustesti. Ehkä en sitä kuitenkaan laita laatikkoon mukaan. 🙂

 

Mitä mieltä olet uudenlaisesta Oot niin ihana -vauvakirjasta? Syyhyävätkö sormesi päästä muokkaamaan siitä omannäköistä, vai täyttäisitkö sivut perinteisesti ja johdonmukaisesti? 

 

P.S. Blogia kannattaa seurata tulevina päivinä ja viikkoina, sillä luvassa on Oot niin ihana -arvonta!

 

 

 

 

 

Kuvat: The Baby Show.

kauneus diy lapset vanhemmuus
Kommentit (4)
  1. Voih, tää ei kyllä helpota yhtään allekirjoittaneen vauvakuumeilua <3 Ehkä meilläkin joskus täytellään tällaista!

    Niin ihanan näköinen kirja! Tykkään myös siitä, että vauvakirjaan on jätetty runsaasti tilaa täyttää asiat omalta tuntuvalla/omaan perheeseen/vauvaan sopivalla tavalla - ei varmaankaan jää samalla tavalla tyhjiä kohtia kuin vanhan mallisissa vauvakirjoissa, kun kohtia voi soveltaa enemmän 🙂

    1. Sovellettavuus on just hyvä asia, ja tykkään ite siitä ideasta, että tähän voi helposti täyttää muutkin kuin vain vanhemmat (mummin muistelmat, papan pulinat, vaarin vitsit, serkun sutkautukset jne.)! 🙂

  2. Tää Oot niin ihana -juttu on niin ihana! Tuo kansio on kyllä hyvä lisä. Meillä lasten kasvuun liittyviä muistoja on vauvakirjojen lisäksi vähemmän esteettisesti Ikean muovilaatikossa (ei ne kyllä pienempään tilaan mahtuiskaan) :D.

    1. Me ei olla vielä kans päätetty mitä kaikkea halutaan säästää, mut toisaalta tää kansio ehkä kannustaa säästämään vaan muutaman pienen jutun ja siten lisäämään tilaa kotona. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *