Ladataan...
Bakom Banana

 

Vuosi sitten kesällä kuulin ensimmäisen kerran ihmisten puhuvan vaaleista. Moni puhui niistä ratkaisevista ja merkittävistä vaaleista hyvään sävyyn. En vielä silloin ymmärtänyt kuinka merkittävät vaalit olisivat. Myöskään ymmärrys ja taidot osallistua keskusteluihin ei ole lähellekään samaa tasoa kuin mitä pystyisin suomeksi ja Suomen politiikasta keskustelemaan. Se tottakai myös vaikeuttaa keskusteluihin osallistumasta. Ruotsissa mulla ei ole myöskään niin vahvoja mielipiteitä politiikasta ja yhteiskunnan pyörimisestä, koska en ole kasvanut täällä. Epäilinkin vähän kykyäni äänestää täällä vaaleissa.

Vuoden aikana olen ymmärtänyt kuinka tärkeät nämä vaalit ovat ruotsalaisille ja enkä viikko sitten sunnuntaina enää epäillyt kykyäni äänestää ollenkaan. Vaalitietoa ja vaalikeskustelua on tullut todella runsaasti. Viimeiseen kuukauteen en ole nähnyt ”normaaleja” uutisia, vaan uutiset on täytetty suurimmaksi osaksi vaalikeskusteluilla.

Näiden vaalikeskustelujen aikana olen kokenut ensimmäistä kertaa kulttuurishokkia täällä. Me ollaan myös monesti kotona sanottu toisillemme, kuinka Suomessa vaalikeskustelut eivät ole näin intensiivisiä eikä siellä käännetä jokaista asiaa ja pientä yksityiskohtaa. Televisiossa on nähty paljon eri alojen asiantuntijoita ja heidän avullaan keskustelua on käyty paljon. Tämä kuulostaa mielestäni hyvin ruotsalaiselta – tykätään tutkia asioita ja diskuteerata asioista loputtomiin. Silti sen paljous on yllättänyt. 

Streotyyppisesti ruotsalaiset mielletään konflikteja vältteleviksi ja ystävällisiksi (olen kirjoittanut ruotsalaisten hienovaraisuudesta). Vaalikeskusteluissa välillä konfliktien välttely on ollut kaukana ja asioista on puhuttu todella suoraan. Asioita on esitetty myös kärkkäästi ja toisia on osoitettu sormella. Olen halunnut sulkea television viimeistään silloin kuin ruvetaan määrittelemään, kuka on ruotsalainen ja kuka ei. Tai miten pitää tulla ruotsalaiseksi saadakseen työpaikan. En aio politiikka täällä sen enempää kommentoida, mutta on täysin selvää, että tuomitsen ihan kaikki tuollaiset puheet ja ihan kaiken rasismin. 

Sosiaalisen median vaikutuksista äänestyspäätöksiin on myös puhuttu paljon ja olen myös itsekin miettinyt sitä. Somessa mielipiteiden liian kärkkäästi esittäminen on todella helppoa ja negatiivisuus leviää nopeasti. Toisaalta onneksi sana leviää myös positiivisissakin asioissa ja sosiaalinen media täyttyi myös vaalien aikana viesteistä, joissa painotettiin, että Ruotsissa on paljon todella hyviä asioita ja asioita voidaan parantaa entisestään.

Yllättyneisyyden lisäksi vaalit ovat saaneet minut miettimään muiden ihmisten kohtelua todella paljon. Rakentava kritiikki ja taito pystyä puhumaan vaikeistakin asioista on hyvä asia, mutta sitä ei kuulu tehdä syyttelemällä, haukkumalla tai käyttäytymällä epäkunnioittavasti toista kohtaan. Tämä ei koske vain vaalikeskusteluja tai julkista keskustelua yhteiskunnallista asioista, vaan ihan jokapäiväistä arkielämää. Toivon todella, että itsekin muistan pitää nämä asiat mielessä vaikeita asioita ja ongelmia kohdatessa. On paljon parempi lähteä keskustelemaan ratkaisukeskeisesti, pitää asiat asioina ja ajatuksella, miten asioista voisi tehdä parempia.  

<3:lla bansku

Lue myös nämä: 

10 + 1 kysymystä ulkosuomalaiselle

Kielellinen identiteettikriisi - kuka mä oon ruotsin kielellä?

Ruotsinsuomalaisten päivä - ajatuksia ruotsinsuomalaisuudesta

 

Ladataan...

Ladataan...
Bakom Banana

Hei 17-vuotias bansku, Lukiessani olisinpa tiennyt -kampanjasta, niin sinä tulit heti mieleeni. Toivoisin sinun tietävän muutamia asioita, jotta voisit nauttia enemmän elämästäsi. Kyllähän sinä tiedät paljon, mutta yhtä paljon myös luulet tietäväsi elämästäsi ja kulutat aivan liikaa aikaa asioiden pohtimiseen. Kaikkea ei tarvitse tietää just nyt eikä kannata murehtia etukäteen –  sitä ehtii tehdä, kun ne murheet iskevät päälle.

Toivoisin sinun ymmärtävän, ettei 17-vuotiaana tarvitse tietää mikä sinusta tulee isona. Sitä ei välttämättä ikinä tiedä. Tiedän, että näissä asioissa kuulee paljon vinkkejä ja pääsi saattaa mennä vielä enemmän pyörälle näistä neuvoista identiteettikriisisi keskellä. Älä myöskään turhaudu tai ahdistu liikaa kokemuksista joiden jälkeen voit todeta, ettet vieläkään löytänyt omaa juttuasi. Yritä nähdä se hyvänä asiana, koska on myös tärkeää tietää mistä ei ole kiinnostunut ja mikä ei tunnu hyvältä. Sen jälkeen tietää varmasti paremmin mikä tuntuu oikeasti hyvältä. On myös jotain mihin verrata.

Ympärillä puhutaan, että nykyään on mahdollisuuksia vaikka mihin, myös menestymiseen. Välillä saatat kuitenkin tuntea mahdollisuuksien rajallisuuden. Vaikka niitä mahdollisuuksia olisi, niin niitä ei aina pysty käyttämään. Välillä voi olla vaikea valita niiden väliltä ja haluta kaikkea. Välillä taas ne voivat olla hetkessä ohi, jos niihin ei heti uskalla tai ehdi tarttua. Aina ei tarvitse tai voi menestyä. Aina ei myöskään tarvitse olla paras, vaan joskus voi olla hyvä. Anna tilaa myös näille ajatuksille ja ole joskus armollisempi itseäsi kohtaan. 

Muista, ettet voi elää elämää vain tavoitteille. Elämässäsi tulee aivan varmasti olemaan aina tavoitteita, koska keksit aika nopeasti uusia juttuja kyllästyessäsi. Siksi olisi tärkeää, ettet unohtaisi elämääsi sillä aikaa kun olet matkalla tavoitteisiin. Yritä olla rakentamatta tarkkoja kuvia itsestäsi siitä, mitä sinun pitäisi olla tulevaisuudessa. Välillä asiat eivät mene niiden rakennettujen kuvien mukaan ja siksi on välillä hölmöä rajoittaa omia mahdollisuuksia niiden asioiden takia. Ole sen sijaan rohkeampi kokeilemaan ja tuntemaan erilaisia juttuja. Se oma paikkakin voi löytä monen kokemuksen kautta. Ja sitä paitsi, ne kokemukset tekevät elämästäsi mös paljon rikkaampaa. 

Sinulla on muuten aivan ihania ystäviä. Ne jaksavat kuunnella ja tuoda nenäliinoja, kun vuodatat sinkkuna olemisesta ihan samalla tavalla kuin Bridget Jones. Ja sitähän oletkin, oman elämän Bridget Jones joka odottaa sitä oman elämän Mr. Bigiä. Ymmärrän hyvin kaipuusi siitä, ettei ole kivaa olla porukan ainoa sinkku parisuhdeilloissa, jos haluaisi niin kovasti välittää omasta poikaystävästä ja unelmoi ihmisestä, joka välittäisi sinusta juuri sellaisena kuin olet. Tiedän, että osa voi ihmetellä myös ääneen eikö ole ketään poikaystävää ja sinua voi harmittaa vielä enemmän sen jälkeen. Mutta älä välitä, koska muilla tulee aina olemaan odotuksia elämästäsi. Sen jälkeen kun onneksesi (ja myös ystävien :'D) oman elämän Mr. Big tulee elämääsi, niin ruvetaan kyselemään kihloista ja odottamaan milloin tulee perheenlisäystä.Lopuksi haluaisin vielä sanoa, että vain sinä tiedät miltä asiat sinusta tuntuvat. Siten osaat varmasti tehdä ne sinulle parhaimmat valinnat. Luota itseesi ja siihen että elämäsi kantaa tavalla tai toisella.

 

<3:lla 26-vuotias Bansku

Muita omaan elämään ja hyvinvointiin liittyviä tekstejä:

*Kun kivat jutut alkoivat ahdistaa - opiskelut hetkeksi tauolle

*Onko unelmani olleet feikkejä ja muiden keksimiä?

*Tekeekö ystävät onnellisemmaki kuin perhesuhteet?

*Kiitollinen vanhempieni 25-vuotiaasta avioliitosta

*Olenko vahvistanut itsetuntoani suorittamalla?

*Pilaako itsensä liika määrittely tämän hetken?

 

Ladataan...

Ladataan...
Bakom Banana

Joku on jo saattanut huomata, että blogiin on tullut uusi ihana banneri ja nimikin on vaihtunut Bakom Bananaksi. Halusin uudistusta ja päivitystä, koska olen muuttunut itse paljon blogin perustamisen jälkeen ja blogikin siinä samalla. Blogini nimi "På andra sidanhavet" ei enää vastannut tätä blogia eikä minua.

På andra sidan havet-blogin perustaja oli vähän päälle parikymppinen nuori nainen, joka lähti toteuttamaan pitkäaikasta unelmaansa - asumaan Ruotsiin. Hän halusi kirjoittaa elämästään Ruotsissa, jakaa näitä kokemuksia ja oppia kirjoittamaan paremmin. Se oli tyttö, joka eli elämäänsä vähän putkessa tavoitellen vain sitä yliopiston opiskelupaikkaa. Hän oli kova haaveilemaan ja ajattelemaan.

Olen edelleen se sama nuori nainen, joka tykkää pohtia, haaveilla ja välillä ylianalysoida asioita. Heh, ei ole kovin kauaa kun poikaystäväni sanoi minulle näin: "Olisi muuten ihan hiton raskasta olla sun aivot ja mieli." ;) Blogissa minulle tärkeintä on jäsennellä ajatuksia, oppia ajattelemaan eri tavalla ja kehittää itseäni. Rakastan blogin kirjoittamisessa sitä, että aluksi ajatuksia on siellä täällä päässäni ja lopulta niistä syntyykin jäsenneltyjä kokonaisuuksia. Tämän takia blogin nimessa on "Bakom" eli takana, koska se kuvaa juuri niitä ajatuksia päässäni. Takana on myös sitä, etten halua kirjoittaa blogiini vain pinnallisista ajatuksista, vaan myös perheestä, ystävistä, onnellisuudesta ja identiteettikysymyksistä.

No sitten tuohon Bananaan. Sehän on kulkenut matkassani jo ala-asteelta ja se on vaan niin osa minua. Banana on myöhemmin lyhennetty vielä Banskuksi ja se on kuin toinen nimeni. Voisin melkein veikata, että minua kutsutaan enemmän banskuksi kuin oikealla etunimelläni. Banana oli siis aika nappi valinta osaksi blogin nimeä, koska siitä tuskin tulen ikinä kasvamaan ulos vaikka kuinka muuttuisin ;)

 

Ja niin syntyi Bakom Banana, nimi joka tuntuu niin omalta. :-)

<3:lla Bansku

 

 

 

Ladataan...

Pages