Ruotsinsuomalaisten päivä – ajatuksia ruotsinsuomalaisuudesta

woman-1759758_960_720.jpg

Tänään 24. helmikuuta vietetään virallisesti kuudetta ruotsinsuomalaisten päivää Ruotsissa. Ajattelinkin kirjoittaa ylös muutaman asian, miten ruotsinsuomalaisuus on näkynyt elämässäni ja mitä ajatuksia se herättää nyt. 

Ruotsinsuomalaisuus merkitsee mulle vähemmistöön kuulumista, vaikka en niin vahvasti koe olevani ruotsinsuomalainen kuin esimerkiksi suomalainen. Tunnen kuitenkin olevani ruotsinsuomalainen ja olen myös ylpeä siitä. Uskon, että se auttaa yhteiskuntaan integroitumisessa, silloin kun ei välttämättä koe olevansa suomalainen, muttei myöskään ruotsalainen. Silloin voi olla ruotsinsuomalainen. Välillä tuntuu, että identiteettini ruotsinsuomalaisena tulee varmasti vahvistumaan, koska koen osittain olevani identiteettini kanssa ”välimaastossa” ruotsin ja suomalaisen identiteetin välillä. 

Suomen kieli on tunnustettu vähemmistökieli ja ruotsinsuomalaiset ovat kansallinen vähemmistö Ruotsissa. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että on oikeus suomenkielisiin kuntapalveluihin Tukholmassa, koska Tukholma on suomenkielinen hallintoalue. Tätä palvelua olen käyttänyt kerran, kun lääkärissä kanssani oli suomen kielen tulkki. Ensisijaisesti pyrin hoitamaan asiani ruotsiksi ja muuten olen käynyt lääkärissä ilman tulkkia. Se sopii mulle paremmin, koska tulkin apua olen tarvinnut muutamaan sanaan. Silti tulkin kanssa lääkärissä oleminen toi jotakin turvallisuuden tunnetta, koska apua sai myös omalla äidinkielellään. Arvostan tätä oikeutta todella paljon ja sille voi tulla vielä käyttöä tulevaisuudessa, jos lääkärissä asiat ovat todella vaikeita. Tärkeintä tässä oikeudessa minulle on, että koen silloin äidinkielini olevan hyväksytty. Se on tärkeä tunne, koska äidinkieleni on niin iso osa identiteettiäni. 

Viime vuonna olin ensimmäistä kertaa ruotsinsuomalaisen koulun joulumyyjäisissä. Siellä oli ruotsinsuomalaisia vauvasta vaariin ja tunnelma oli lämmin. Mulle tuli siellä seesteinen olo yhdessä tekemisen fiiliksestä ja yhteenkuuluvuuden tunteesta. Silloin tunsin oikeasti olevani ruotsinsuomalainen ja kuuluvani siihen porukkaan, vaikka en ketään henkilökohtaisesti tuntenut.

Ruotsinsuomalaisuus on myös mahdollistanut uusiin ihmisiin tutustumisen, koska ruotsinsuomalaisilla on erilaisia tapahtumia Ruotsissa. Ruotsinsuomalaisuus näkyy myös tavassani puhua ruotsia. Mun ei tarvitse kovin montaa sanaa sanoa ruotsiksi, kun vastapuoli ymmärtää mun olevan Ruotsissa asuva suomalainen. Annan sen kuulua ja näkyä, koska se on osa mua. Enkä häpeä sitä yhtään, koska suomalainenhan olen. 🙂

Toisille ruotsinsuomalaisuus merkitsee enemmän ja erilaisia asioita kuin toisille. Mulle se merkitsee sitä, että saan olla Ruotsissa suomalainen ja tulla hyväksytyksi sellaisena. Se ei ole mulle niin tärkeää, että ruotsinsuomalaisuus kulkisi mukanani joka päivä.  Uskon sen kuitenkin tuovan turvallisuutta mun elämään, koska voin tarttua vähemmistöaseman oikeuksiin, jos niin haluan.

Arvostan myös niitä ruotsinsuomalaisia, jotka ovat tehneet töitä vähemmistöasemaan eteen. Tiedän, että se on ollut monen vuosikymmenen tulos. 

Hyvää ruotsinsuomalaisten päivää <3 

<3:lla bansku

Lue myös nämä:

10 + 1 kysymystä ulkosuomalaiselle

Kielellinen identiteettikriisi – kuka mä oon ruotsin kielellä?

*julkaistu blogissa 24.02.2017

Ps. Ruotsinsuomalaisia juttuja ja muita banskun juttuja löytyy myös instagramista @bakom banana.

Kuva Pixabay

Kommentit (4)
  1. Hei ihana siellä naapurimaassa, sulle on mun blogissa 5×3 hyvän asian -haaste! Käy kurkkaan <3

    1. Hei upeus, täytyy käydä kattomassa. 🙂 kram sinne Lappiin <3

  2. Kiitos ! 🙂 Mustakin on aina mielenkiintoista kuulla muiden ajatuksia ja miten ne ajatukset on muuttuneet/kehittyneet ajan myötä. 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *