imetys ja alkoholi
Tämä asia mietityttää, puhututtaa ja pohdituttaa monia imettäviä äitejä, ja silti asialle ei tunnu löytyvän yksiselitteistä vastausta. Saako alkoholia käyttää kun imettää? Neuvolasta saadun vältettävien ruoka-aineiden listan mukaan alkoholia saa käyttää hyvin rajoitetusti, kun monia muita aineita suositellaan vältettävän kokonaan. Tämä ohje ei monelle kerro yhtään mitään, joten apuun tarvitaan kaiken tietävä internet.
Ensimmäiset viralliset kannat löydän näiltä sivuilta: thl, terveyskirjasto ja ppshp, sekä yksi hs.fi uutinen, joissa kaikissa sanotaan että runsas, humalahakuinen juominen on vahingollista, mutta yksittäiset pienet annokset eivät ole este imetykselle. Imettävä äiti voi siis juoda ruoan kanssa lasin viiniä ja silti imettää samana iltana. Jos sinä juot lasin viiniä, se ei tarkoita että vauva saa sen saman määrän alkoholia minkä sinä vaikka imettäisit saman tien. Maidon alkoholipitoisuus on sama kuin veren, eli promilleja, tuhannesosia. Alkon sivujen mukaan ”jos äiti on vahvassa humalatilassa (esim.2 promillea), on äidinmaidon alkoholipitoisuus 0,2 ml/ 1 desilitra.” Kukaan ei kuitenkaan toivottavasti imetä tai käsittele lasta kahden promillen humalassa.
Puhuin asiasta äitipuoleni kanssa, joka kertoi suositusten olleen hieman erilaisia reilut kaksikymmentä vuotta sitten kun hän imetti. Silloin nimittäin saunaoluen juotuaan sai ruveta pumppaamaan ”saastunutta” maitoa pois. Nykyään tämä ohjeistus on hieman vanhentunutta tietoa. Alkoholi ei pakkaudu maitorauhasiin, vaan haihtuu pois yhtä nopeasti kuin verestä. Jos siis haluaa olla varma ettei vauva saa alkoholia, voi sen yhden oluen jälkeen odottaa pari tuntia ja imettää vasta sitten.
Meille suomalaisille tämä on niin hankala aihe, kun taas esimerkiksi ranskalaiselle äidille on luonnollista juoda viiniä vaikka imettää. Meillä alkoholi yhdistetään humaltumiseen, ja kaikkialla painotetaankin ettei alkoholinkäytössä suurin riski ole siinä, miten se imeytyy äidinmaitoon, vaan siinä miten se vaikuttaa aikuiseen. Jos vaikka neuvolassa sanottaisiin, että on ihan ok juoda yksi pieni olut, moni ajattelisi heti että no kyllä kai sitten voi juoda samantien kaksi. Ja kun joku tulee hiprakkaan jo siitä yhdestä. Kukaan ei voi antaa yleistä ohjetta siihen kuinka monta voi juoda, vaan se pitäisi osata arvioida itse. Ja jos ruokaviinin juomisessa motiivina on humaltuminen, mihin se raja vedetään? Siksi siinä neuvolan lappusessa sanotaan ”hyvin rajoitetusti”.
Itse juon ruoan kanssa viiniä ja saunailtana siiderin. Yleensä imetän ensin ja juon viinini hitaasti. Pidän siis huolen että olen koko ajan selvä. En imetä humaltuneena, enkä juo itseäni humalaan muutenkaan lapsen seurassa. Jos tulisi tarve vetää lärvit, menisin vetämään ne muualle. Jos humaltuisin siitä yhdestä 0,33 l siideristä, jättäisin juomatta. Humaltunut aikuinen ei kuulu lapsen seuraan, imetti tai ei.
Mulla on itselläni vaan jäänyt päähänpinttymä raskausajalta ettei alkoholia. Mutta poika on nyt 7kk ja ei syö enää öisin niin olen uskaltanut ottaa oluen illalla tai lasin kuoharia (että mulla oli ikävä kylmää kuoharia). Sillonkun imetin öisinkin en uskaltanut koskea alkoholiin juuri sen takia, et jos siellä olis jotain määriä maidon mukana.
Löysin vasta nyt blogisi, ihania kuvia!
Ai että joskus tekis mieli juoda kylmä somersbyn päärynäsidukka kuiviin kitusiin saunan jälkeen.
Mut ei vielä, lakko ei saa mennä plörinäks. 😀