Älä osta- haaste

Loppukesästä ostin  kosmetiikkaa varten oman lipastonsa, jotta saan kaiken irtonaisena pyörivän kosmetiikan järkevästi organisoitua. Ikean puunvärinen MALM- lipasto neljärivisenä on ollut todella kätevä ja mahduttaa sisäänsä melkoisen määrän tavaraa!

…kunnes huomasin että kaappi alkaa olemaan täynnä. Tämä oli se hetki, kun tajusin että nyt täytyy tapahtua muutoksia. Saan blogin kautta vuosittain jonkin verran kosmetiikkaa testiin sekä ostan sitä itse. Perustelen paljon kosmetiikkaostojani blogilla ja somella, onhan se tietyllä tavalla työtäni ja rakas harrastus. On ihanaa kokeilla uusia tuotteita ja jakaa hitit ja hudit teidän kanssa, jotta te voisitte välttyä erityisesti niiltä hudeilta. Mutta onko edes kauneusvaikuttajan järkevää omistaa määräänsä enempää kosmetiikkaa? Trendit vaihtuvat ja kosmetiikka menee vanhaksi, mitä tehdään vanhentuvilla purkeilla, jotka ovat lähes äärimmilleen täynnä? Mihin kuluttaa kaikki rasvapurkit? Varsinkin näin korona-aikana pyrin jakamaan eteenpäin vain avaamatonta kosmetiikkaa. Avatut tuotteet, jotka ovat suorassa kosketuksessa iholle ovat aina riski antaa eteenpäin ja ottaa vastaan, vaikka ne olisi puhdistanut parhaansa mukaan.

Ajatus älä osta- haasteesta oli syntynyt. Tavoitteenani on vähentää kosmetiikkavirtaa, käyttää olemassa olevaa kosmetiikkaa pois niin paljon kuin pystyn ja näin jakamaan teille entistä enemmän tuotesuosituksia sellaisista tuotteista, jotka ovat kestäneet aikaa. Parhaat tuotteethan ovat niitä, joihin aina palaa ja joita jaksaa rakastaa vuosi toisensa jälkeen. Pyrin myös olemaan harkitsevampi pr-lahjojen suhteen ja valikoimaan sellaisia tuotteita, jotka suurella todennäköisyydellä jäävät jatkuvaan käyttöön.

Tähän haasteeseen kannustan myös sinua mukaan! Kosmetiikkahamstraus on yllättävän yleistä, joten tämän haasteen aikana tarkoitus olisikin tutustua omiin ostotapoihin, kosmetiikan kuluttamiseen ja tarkastella, mitä sitä oikeasti tarvitsee. Tämä on hyvä sauma myös laskea, kuinka paljon säästää ostamatta jääneen kosmetiikan vuoksi.

Haasteelle voit asettaa omat sääntösi ja tavoitteesi. Tässä hieman omia tavoitteitani ja ajatuksiani haasteesta:

 1. Älä osta- haasteelle en ole määritellyt kestoa. Tämän voi kuitenkin tehdä halutessaan. Jatkan haastetta kuukausi kerrallaan ja teen blogiin oman kuukausikatsauksen, jossa lyön lukkoon haasteen jatkokuukauden.
 2. Haasteen aikana ei saa ostaa kosmetiikkaa. Sen verran joustan, että jos käyttökosmetiikka, kuten hammastahna, deodorantti tms. loppuu saan ostaa uuden, mikäli kaapista ei vastaavaa tuotetta löydy. Tarkoitus olisi kuitenkin käyttää kaikki käytettävissä oleva kaapista pois eikä sitä suosikkidödöä saa ostaa, jos kaapista löytyy valmiina jonkinlainen käyttökelpoinen deodorantti.
 3. Pr- lahjojen ja tuoteyhteistöiden hillintä. Tämä on kauneusbloggaajana tärkeä steppi. Bloggaaja voisi myös tyrehdyttää pr- virran kokonaan määrittämällensä ajalle, mutta koen itselläni parhaaksi tavaksi olla kriittisempi pr:n suhteen. Näin saan typistettyä kosmetiikkavirtaa ja pidettyä homman kasassa!
 4. Jos haluat konkreettisia vertauskohtia, suosittelen laskemaan parin edellisen kuukauden ajalta, paljonko rahaa kosmetiikkaan on kulunut. Tämä voi olla herättävä, jopa pelottava huomata. Tästä saa myös buustia haasteeseen!
 5. Tarkastele ostohalujasi! Kun jokin tuote herättää sinussa ostovimman mieti, miksi haluat ostaa tuotteen ja omistatko jo jotakin vastaavaa.

Palataan kuun vaihteessa postauksen merkeissä tähän aiheeseen. Tsemppiä kaikille osallistujille haasteeseen!

Kommentit (2)
 1. ErjaEkävelee
  7.1.2021, 16:38

  Hei! Mulla on sama ongelma.. Ostan hulluna kosmetiikkaa vaikka varastoa on. Rakastan testailla kaikkea uutta (vaikka käytän niin monenlaista purnukkaa yhtäaikaa on lähes mahdotonta edes tietää mistä purkista esim.ihon kunnonvaihtelut johtuu..) ja suurin heikkouteni on kaikenlaiset matkakoot/lahjasetit/joulukalenterit/beauty boxit mistä saa juurikin testikokoisia juttuja testailun himoon, mutta pienemmällä summalla ja toki sit saatan ostaa isompana, jos löytyy jotain kivaa, joten rahat ei mene hukkaan mitä menisi jos isompi pakkaus joutuis roskiin tms. Mutta valehtelematta minulla on ainakin ensi vuodeksi varastossa tavaraa, mietin jopa että en ehkä tarvitse kuin uuden ripsarin koko vuonna, jos periaatteessa sitäkään. Kääk. Käytän kyllä varmaan kaiken mitä olen ostanut/jos ei käykään kasvoille ni käytän vartalolle. Minulla menee kosmetiikkaan jopa 3-400/kk, enkä ole missään huippupalkkaisessa duunissa. Huvinsa kullakin. MUTTA. Mä mietin, JOS pitäisi päättää vain 1 ripsari, 1 päivävoide, 1 sy-voide jne jokaisesta ’kategoriasta’ mikä se olisi? Mitä ne sinulla olisi? Pitäisikö pidättäytyä vain lemppareissa (vieläpä niissä edullisimmissa lemppareissa ;D) ja jotenkin saada hallintaan tää minipurkkishow.

  1. Todella hyvä kysymys kyllä, jos pitäisi yksi tuote valita kustakin kategoriasta koko vuodeksi. Täytyy ihan miettiä, saatan palata asiaan postauksen muodossa 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *