Älä osta- haasteen paluu

Viimevuonna yritin epäonnisesti Älä osta- haastetta, jossa tarkoituksena oli nimensä mukaisesti olla ostamatta tietyn ajan verran mitään ylimääräistä (eli tässä tapauksessa pitkälti vaatteita ja meikkejä). Viimevuonna haaste ei lähtenyt toivotulla tavalla vaan jo pelkästään kuukauden sisällä tuli rikottua haasteen rajoja. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin toinen, sillä pakon ja taloudellisten muutosten edessä palaan haasteen äärelle. Tarkoituksena olisi 1-2 kk alkuun ottaa täysin ostamattomuutta, eli ostaa saa vain käyttötarpeisiin tulevia asioita, kuten ruokaa, dödöä, hammastahnaa, mitä näitä nyt on. Jos ja kun toivottavasti haaste lähtee sujumaan, voi aikaa pidentää tai siirtyä ”low buy”- taktiikkaan, eli määrittää itselleen kuukausibudjetti, jonka rajoissa saa ostaa kuukauden aikana itselleen jotakin kivaa. Toivon että nyt onnistuisin hieman paremmin, sillä tarkoituksena olisi oikeasti saada siistittyä omia ostotottumuksia ja liikakulutusta. Rakastan meikkejä ja uutuuden viehätys uudessa materiassa on päässyt viimeaikoina koukuttamaan, joten nyt olisi aika päästä irti ostokoukusta.

Mitä tehdä jos ostokoukku pääsee haasteen aikana liian kovaksi?

Tämä on isoin pelkoni, että ostokoukku on niin kova, että se on epämiellyttävää ja vaikeaa sivuuttaa kesken haasteen. Olen suunnitellut kaikenlaista muuta tekemistä ja esimerkiksi erilaisia somehaasteita Instagramin puolelle jo olemassa olevan meikkikokoelmani hyödyntämiseksi, jotta saisin sitä samankaltaista uutuuden viehätystä jo omistamistani asioista. Kaikkea ei tarvitse myöskään omistaa, jos jokin meikkiasia jää kiinnostamaan, voi siitä nauttia esimerkiksi seuraamalla muiden ihmisten tekemää sisältöä kyseisestä tuotteesta (youtube on tähän ihan äärimmäisen hyvä työkalu!) ja ihastella swatcheja ihan vain netistä. Lisäksi voisi olla kiinnostavaa myös tsekata, löytyykö jo jotakin vastaavaa omasta kokoelmasta.

Saako itseään palkita haasteen jälkeen?

Mietin tätä, että onko kannattavaa palkita itseään esimerkiksi tietyn ajan onnistumisen jälkeen. Ehkäpä jos mielessä on jokin hankinta, jonka todella tahtoo ja joka ei ole hetken mielijohde, voisi olla kiva palkita itseään yhdellä hankinnalla esimerkiksi 1-2kk ostolakon jälkeen. Tämä jää nyt kuitenkin omalla kohdallani vielä mietintään, sillä en halua että haaste vesittyy jatkuvilla itselleen perustelluilla hankinnoilla. Tarkoitus kuitenkin olisi pystyä olemaan ostamatta pidempiä aikoja putkeen ja säästää rahaa. Mahdollisesti sitten kun koko haaste on ohi ja tuntuu että haasteesta on hyödytty, voisi harkita pienen palkitsemisen mahdollisuutta. Palkintohan voisi olla myös jotakin muuta, kuin materiaa. Esimerkiksi ravintolaillallinen hyvässä seurassa tai jotain muuta kivaa tekemistä.

Aiotko osallistua tämän vuotiseen haasteeseen tai asetatko itsellesi jotakin vastaavia haasteita/tavoitteita alkuvuodelle?

 

 

kauneus ostokset meikki
Kommentit (3)
  1. Lähden nyt kunnolla mukaan,viime vuosi oli treeniä,huippua et voi seurata sua täällä

  2. Erittäin tervetullut haaste ja hyviä ajatuksia! Toivottavasti onnistut ja mahdollisimman moni lähtee mukaan 👌🏻

    1. Ihana kuulla! Toivotaan että moni lähtee mukaan 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *