Hiusten värjääminen kotona – uhka vai mahdollisuus?

Näin sosiaalisen eristäytymisen aikana hiusten kotona värjääminen sekä leikkaaminen ovat nostaneet vauhdikkaasti päätään. Some on täyttynyt hulvattomista kotivärjäysvideoista, otsatukkaratkaisuista ja vinkeistä, miten saat kotona tehtyä ”kampaamotasoisen” lopputuloksen. Hiuksiahan on värjätty kotona niin pitkään, kuin kaupoista on vain ollut mahdollista ostaa hiusvärejä. Muistan myös omasta nuoruudestani hiusvärikokeilut, osa oli hieman onnisuneempia ja (valta)osa todella jotain päinvastaista. Vaikka olen toiminut viisi vuotta kampaajana, koen ettei tämän postauksen otsikon kysymykseen ole yhtä täysin mustavalkoista vastausta. Moni ehkä ajattelee, että kampaajat haluavat asiakkaat liikkeisiinsä eivätkä siksi suosittele kotivärjäyksiä. Asia ei ole ihan niinkään, koen tietynlaisen kotona värjäilyn olevan joskus ihan paikoillaan vaikkakin valtaosa kotona tehtävistä kokeiluista ei ole yleensä paras vaihtoehto lopputuloksen kannalta.

Tässä postauksessa kerron kampaajan näkökulmasta, millaiset kotonavärjäilyt ovat ns. turvallisimpia ja missä tilanteissa lähestyisin ensisijaisesti ammattilaista. En missään nimessä suosittele ensisijaisesti värjäämään hiuksia kotona, mutten pidä kotivärjäilyä aina totaalisena nou-nou-vaihtoehtona.

Hiusten tummemmaksi värjääminen

Teoriassa hiusten kokonaan värjääminen yhdellä värillä on yksi turvallisimmista kotivärjäyksistä. Erityisesti nykyistä hiusväriä tummemmaksi värjääminen on suhteellisen turvallista ja helppoa kotioloissa. Tummaksi värjättäessä kannattaa kuitenkin ennen purkkiin tarttumista punnita, onko suunnitelmissa vaihtaa hiustyyliä vaaleampaan lähiaikoina. Nopeasti vaihtelevat hiusmieltymykset ovat lähtökohtaisesti huono lähtökohta tummemmaksi värjäämiselle, sillä tummaa väriä on haastava saada poistettua hiuksista. Joten jos värjäät, varaudu pysymään tummassa pidempään tai lähestymään kampaajaa vaalennusprojektin merkeissä viimeistään sitten, kun haluat eroon tummasta kotiväristäsi.

PROTIP: Jos päädyt värjäämään hiuksesi tummemmiksi kotioloissa ja haluat värjätä tyvikasvua piiloon, levitä uusi tumma väri vain tyvikasvulle. Mitä useammin kerrostat hiusväriä koko pituuksiin, sen vaikeampi sinun on tulevaisuudessa päästä tummasta väristä eroon.

Hiusten vaalentaminen kotona

Tämä on se kampaajan pahin painajainen. Kaikenlaiset raidat ja kotivaalennukset ovat sitä aluetta, josta kuluttajalla on yleensä vähiten tietotaitoa. Vaalentaminen vaatii muutakin, kuin vaalennusaineen levittämisen tyvestä latvaan. Harjaantuneet kotivaalentajat jakavat facebook-ryhmissä vinkkejä, kuinka saat ihan yhtä hyvin vaalennettua hiukset kotona kuin kampaajalla, mutta suosittelen siitä huolimatta suhtautumaan varauksella kaikenlaiseen kotona vaalentamiseen. Tähän luetaan myös kaikenlaiset vaalennussuihkeet.

Kotona vaalentamisessa on aina riski, ettei lopputuloksesta tule tasainen. Vaalentamisessa on otettava huomioon hiuksen eri tummuusasteet, haluttu lopputulos, hiuksen kunto  jne. Kun näitä kaikkia ei oteta huomioon, on lopputulos yleensä epätasainen tai pahimmillaan niin huonokuntoinen hius, ettei siihen enää kuin sakset. Joten jos olet tarkka siitä, miltä hiuksesi näyttävät vaalennuksen jälkeen, lähesty ensisijaisesti ammattilaista.

Suoravärillä piristystä kevääseen

Suoravärit, värihoitoaineet, colormaskit, väliaikaiset värit, 10- pesussa poistuvat värit, mitä näitä nyt on. Puhutaan yleensä kaikkien kohdalla suoraväripigmentistä, jota löytyy milloin hoitoaineeksi naamioituina tai lupauksella x pesukertoja kestävästä väristä. Totuushan on, että suoraväri voi pahimmillaan olla vaikeampi poistaa hiuksesta kuin kestoväri.

Parhaimmillaan suoraväreillä saa turvallisen ja väliaikaisen sävyn hiuksiin. Kevyet roosan, kullan tai oranssin vivahteet onnistuvat vaaleaan pohjaan yleensä kivuttomasti ja suoraväriä sekoitettaessa hoitoaineen joukkoon saadaan kiva pastellinen efekti hiuksiin, joka yleensä poistuu hiuksesta suhteellisen nopeasti. Siniset, vihreät ja violetit ovat yleensä haasteellisimpia poistaa hiuksista, joten näitä sävyjä suosittelen välttämään tai ainakin varautumaan siihen, että värin poistaminen voi olla tulevaisuudessa hyvin hankalaa.

PROTIP: Yleinen ohje on, ettei suoraväri tartu tummaan hiukseen. Keskivaaleista vaaleisiin hiuksiin voi saada sävyä suoravärillä tai värinaamiolla riippuen valitun sävyn intensiivisyydestä. Parhaiten suoraväri tarttuu värjättyyn/vaalennettuun hiukseen. Jos olet epävarma sävyn suhteen, suosittelen kokeilemaan pieneen suortuvaan kerrallaan tai sekoittamaan suoravärin tasaiseksi massaksi hoitoaineen kanssa, jolloin värin pigmenttisyys vaalenee. Levitä kevyesti kosteisiin hiuksiin, jotta suoraväri tarttuu mahdollisimman tasaisesti kaikkialle. Kuiviin hiuksiin levitettäessä on suurempi riski epätasaisuudelle.

Turvallinen värin freesaus kotioloissa

Ehkäpä turvallisimmat hiusvärin freesaukset kotona tapahtuvat syväpuhdistavalla- tai hopeashampoolla. Näillä pystyy ihanasti virkistämään keskivaaleita ja vaaleita hiuksia, poistamaan hiuksesta tunkkaista sävyä ja ylläpitämään viileää sävyä hiuksessa.

Yleisesti hiusten värjääminen kotona on aina riskialtista. Siinä on aina olemassa riski, ettei lopputuloksesta tule suunnitellunlainen. Kaikki suuremmat muutokset ovat aina huono idea tehdä yksin kotona. Pienet sävymuutokset hiusten olemassa olevan värin lähellä ovat turvallisimpia ratkaisuja kotona tehtäväksi. Myös tyvikasvun peittäminen tutulla värillä on yleensä turvallinen vaihtoehto.

Moni kuitenkin kaipaa muutosta hiuksiinsa ja erityisesti näin korona-arjen aikana pieni piristys ei olisi pahitteeksi. Kampaamot ovat pääosin avoinna ja monessa kampaamossa on mahdollista päästä tuoliin privaatisti, ilman ylimääräisiä ihmiskontakteja (kampaajan lisäksi siis). Joten isomman hiusmuutoksen kutkuttaessa, lähesty kampaajaasi ennen kuin tartut kaupan väripurkkiin.

 

Kommentit (1)
  1. Tuli vähän aiheeseen liittyviä kauhufläsäreitä tosta kuvan Biozellin color maskista 😀

    Itsehän siis vetäsin sitä sävyssä Raspberry käsittelemättömään vehnänvaaleaan hiukseen ajatellen, ettei nää suoravärit edes yleensä tartu värjäämättömiin hiuksiin. Noh, sehän imaisi kiinni niin, ettei siitä päästy eroon vaikka kuinka muhittelin askorbiinihapolla ynnä muilla ”myrkyillä, lopulta oli vaan pakko vetää tummahko hiusväri päälle jotta se ketunpunaiseksi haalistunut katastrofi peittyi, ja nyt tässä on kaksi vuotta kasvateltu omaa väriä takaisin. Never again, Biozell! 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *