Kun ihoni päätti palata takaisin murkkuikään

Mietin tämän postauksen kirjoittamista pitkään. Iho on ollut mulle todella arka paikka jo vuosia, sillä sairastin teininä pahan aknen. Muistan painineeni ihonhoidon ja meikkaamisen kanssa useamman vuoden, käytin paikallisvoiteita aknen hoitoon (en muista söinkö minkäänlaista sisäistä kuuria siihen) ja olin hyvin epävarma itsestäni ja ihostani. Kun pahin akne oli selätetty, olivat ongelmat vielä edessä. Huomasin jokaisen uuden finnin kohdalla painivani samojen epävarmojen tunteiden kanssa. Aamulla kotoa poistuminen tuntui hankalalta ja finnien peittämiseen meni aivan turhan kauan aikaa. Silti en päivien aikana pystynyt aina karistamaan epävarmuuden tunnetta ihostani. Kuulostaa ehkä pinnalliselta mutta huonon itsetunnon omaavan teinin maailmassa finnit tuntuivat maailmanlopulta.

Iho pysyi vuosia kohtuullisessa kunnossa lukuunottamatta niitä satunnaisia finnejä, joita saattoi syntyä ruokavaliosta, hormoneista ja stressistä johtuen. Vasta  parin vuoden aikana olen oppinut hyväksymään ihoni ominaisuuden nostaa herkästi epäpuhtauksia pintaan ja sen reagoimisen ulkoisiin sekä sisäisiin ärsykkeisiin. Ihollani on huonoja ja hyviä jaksoja siinä missä kenellä tahansa muullakin. Kuitenkin nyt puolen vuoden sisällä ihoni on taas alkanut reagoimaan erityisen vahvasti. Suuria, tulehtuneita finnejä on ilmestynyt leukapieliin, ohimoille, otsalle… Pääsääntöisesti epäpuhtaudet ja finnit syntyvät leuan alueelle, joka on hyvin yleinen paikka erityisesti naisilla (puhutaan ns. hormonifinneistä). En ole lisännyt ihonhoitooni juuri mitään uusia tuttavuuksia lähiaikoina, jotka voisivat aiheuttaa finnien nousemisen. Epäilen viimeisen puolenvuoden aikana lisääntyneiden vatsavaivojen ja stressin olleen suuri triggeri aknen synnylle.

Aloin seuraamaan ihoni tilannetta kesäkuussa, kun tulehtuineita finnejä alkoi ilmestymään runsaammassa määrin. Pelkästään parin päivän sisällä tilanne äityi todella kipeiksi finneiksi, joita syntyi jo ennen kuin edelliset ehtivät parantua. Ylläolevassa kuvassa näkyy leuanalueen tilanne 4.6, jolloin päätin alkaa kuvaamaan säännöllisesti ihon eri vaiheita. Epäilin ensin ulkomaanmatkamme aiheuttaneen ihossa reaktion, sillä reissussa syötiin paljon vaaleaa leipää, makeaa ja alkoholia sekä ilmasto oli hyvin erilainen verrattuna Suomen ilmastoon. Koska tilanne on edelleen tänäkin päivänä akuutti, en koe tuon olleen syynä ihoni reagoimiseen. On kuitenkin aina hyvä miettiä kuluneen vuoden takaisia muutoksia elämässä; ruokavalio, lääkkeet, hormonaaliset valmisteet, sairastelut. Kaikki nämä voivat näkyä puolenkin vuoden jälkeen viiveellä ihossa.

 

Parissa päivässä ihoon syntyi selkeitä, tulehtuneita finnejä. Tässä kohtaa myönnän menneeni pieneen paniikkiin ja pelkäsin hurjasti ihoni villiintyvän suunnattomasti. Olen kuitenkin alkuvuoden ravannut lääkärissä erikoisten vatsaoireiden takia ja elämäntilanteeni on ollut poikkeuksellisen stressaava, joten yritin pysyä vahvana ja ajattelin ihoni reagoivan nyt näihin asioihin. Tutkin suunympärysihottuman mahdollisuuksia ja otin muutamia apteekin valmisteita ylös tulevaisuuden varalle. Päätin tutkia ihoani syksyyn saakka, sillä joskus kesä, helteet, vaihteleva ilmasto ja märkäkuu voivat aiheuttaa ihossa tämänkaltaisia reaktioita. Jos tilanne ei helpotu, on aina syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Kun huomasin ihoni räjähtelevän epänormaalin paljon, hankin suosituksesta The Ordinaryn Niacanamide 10% + Zinc 1% seerumin, jota käytin reilu viikon kuurina. Tämä on ainut tuote jonka käytin rutiinissani uutena kokeiluna. Näytti siltä, että tuote nosti ensin hurjasti finnejä iholle mutta huokoset pienentyivät. Jätin tuotteen pois toviksi huomatessani tuotteen kuivattavan osaa ihoni alueista liiankin kanssa. Siirryin huolehtimaan ihoni kosteuttamisesta, kerran viikossa kuorimisesta (käytän pääsääntöisesti kemiallisia kuorintoja mutta myös kuorivat luonnonkosmetiikan savinaamiot ovat sopineet iholleni).

 

Muutaman viikon jälkeen, kun annoin ihoni rauhoittua ja sitkeästi pyrin vain kosteuttamaan sitä hyviksi toteamillani tuotteilla (The Ordinaryn Hyaluronic acid- seerumi aamuisin ja iltaisin, kuorinta saman merkin AHA + BHA- kuorinnalla), kaksoispuhdistamalla meikin jälkeen ja lisäämällä kevyen voiteen päivisin sekä iltaisin (seerumin jälkeen) huomasin vihdoin kuinka suurien finnien syntyminen hidastui ja iho alkoi voida hieman paremmin. Edelleen isompia finnejä löytyy, nyt ne syntyvät herkemmin otsalle tai ohimoille yksittäisinä epäpuhtauksina. Näihin finneihin käytän joskus Mario Badescun Drying lotionia, jota lisätään ehjän finnin päälle paikallisesti ja annetaan vaikuttaa yön ylitse. Tämä on ehdottomasti paras kikka niiden satunnaisten, isompien finnien taltuttamiseen ja mieluummin jo siinä vaiheessa, kun finnin vasta tuntee ihon alla.

 

Tänään, 3.7 ihossani on paljon tukkeumia ja kesäkuun aknevaiheen aiheuttamia arpia. Koen kuitenkin ihon olevan helposti meikattavissa eikä suuria, kipeitä finnejä ole syntynyt yhtä tiheään kuin kesäkuussa. Seurailen ihoni tilannetta ja pyrin pysymään säännöllisessä, joka viikkoisessa kuorimisessa ja ihon tehokkaassa mutta kevyessä kosteuttamisessa.

Päivitän ihoni tilannetta teille sitä mukaa, kun tilanne muuttuu tai jos ihoni jopa paranee syksyyn mennessä. Halusin kuitenkin luoda tällaisen ”my skin journey”- tyylisen postaussarjan, sillä uskon tämän aiheen olevan ajankohtainen monen ikäiselle lukijalle. Jokaiselle meistä syntyy elämässä enemmän tai vähemmän epäpuhtauksia iholle, joten on aivan normaalia että iho reagoi jossakin vaiheessa elämää. Haluan kuitenkin kannustaa jokaista aina tarkastelemaan ihonhoitotottumuksiaan, onko siinä tapahtunut muutoksia hiljattain, tarkastelemaan fyysisen ja henkisen vointinsa kuluneiden kuukausien takaa ennen kuin alkaa radikaalisti muuttelemaan ruokailutottumuksiaan tai ihonhoitoaan. Joskus hyvinkin yksinkertainen syy voi näkyä todella hurjana ihossa. Aikuisiän aknekin on täysin mahdollinen mutta omalla kohdallani haluan poissulkea ensin kaikki muut mahdolliset syyt, ennen kuin alan radikaaleihin antibiootteihin tai muihin hoitoihin. Palaan uuden postauksen parissa kun näen, miten ihoni tilanne lähtee muuttumaan.

 

Jos sinulle syntyy yhtäkkiä runsaammin finnejä, ota nämä vinkit talteen:

  • Hengitä ja pysähdy muistelemaan 6kk ajalta seuraavia asioita:
  • Ruokavaliomuutokset: oletko jättänyt tai lisännyt jotakin ruokavalioosi? Oletko aloittanut dieetin tai onko herkut maistuneet normaalia enemmän? Sokeri on finnien paras kaveri ja terveellisemmätkin ruokavaliomuutokset voivat ensin nostaa iholle epäpuhtauksia.
  • Oletko sairastellut? Jos olet ollut pidempään kipeänä tai joutunut syömään esimerkiksi antibioottikuurin, voi tämä näkyä ihossasi. Lääkeaineiden on tapana puskea jostakin ulos, hyvin usein se näkyy kasvojen ihossa.
  • Hormonaaliset muutokset vaikuttavat ihoon. E-pillereiden vaihdokset tai niiden aloittaminen ja lopettaminen voivat aiheuttaa finnejä jopa kuukausien viiveellä. Kun kehon hormonitoiminta tasaantuu, voi ihokin paremmin.
  • Ihonhoitorutiinin muutokset, uusien tuotteiden kokeilu tai meikkivoiteen vaihto voivat aiheuttaa iholle shokkitilan tai allergisen reaktion. Kaikki tuotteet eivät sovi kaikille ja silloin kun jokin tuote ei sovi, voi se aiheuttaa iholla näppylöitä. Jotkin tuotteet myös voivat alussa nostaa iholle epäpuhtauksia, jos niiden tarkoitus on tasapainoittaa ihoa. Näin iho puhdistaa itsensä vanhoista kuona-aineista ja epäpuhtauksista.
  • Aurinko ja hikoilu ovat kesällä monelle asioita, jotka saavat ihon reagoimaan. Jos ihosi on herkkä, voi pelkästään auringossa palaminen aiheuttaa ihoreaktion ja nostaa myös finnejä ja tukkeumia. Kesällä kevyemmät voiteet ja seerumit ovat toimivia ihonhoidossa tukkeumilta välttämiseksi.
  • Muista myös, että liiallinen kuorinta ja puhdistaminen voi järkyttää ihon tasapainoa. Kuori ihoa varovaisesti erityisesti silloin, kun ihosi on herkässä tilassa (finnit, epäpuhtaudet). Suosi kemiallisia kuorintoja tai hellävaraisia mekaanisia kuorintoja, jottet aiheuta lisää vahinkoa ihosi pinnalle liian raskaalla kuorinnalla. Jos et ole varma, mikä kuorinta sopisi ihollesi, suosittelen lähestymään ihonhoidon ammattilaisia!

 

 

 

kauneus iho
Kommentit (2)
  1. Minä löysin avun aikuisiän akneen Dermalogican Medibac sarjasta (kokeilusetin saa n.45eurolla). Aivan hämmästyttävää ”kaiken kokeilleena”, että tämä toimi niin hyvin! Tuotteissa on vielä esim.salisyylihappoa mitä olen käyttänyt usealta merkiltä, mutta jostain syystä Dermalogican kombo toimii :). Käytän myös muita tuotteita ohessa (Deet ovat niiiiin pirun kalliita kumminkin…) ja iho on silti rauhoittunut . Kokeile ihmeessä!

    1. Kiitos loistavasta vinkistä! Noita olenkin katsellut mutta kallis hinta aina kauhistuttaa, mutta nuo ovat kuulemma hyvin riittoisia ja jos toimii niin miksei satsaisi sitten vaikka tuote kerrallaan sopiviksi 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *