Miten hoitaa epäpuhdasta ihoa?

Epäpuhtaudet ja näppylät ovat monelle tällähetkellä ajankohtaisia kasvojen iholla kasvomaskien käytön aiheuttamana seurauksena. Puhutaan ns. ”masknesta” eli maskin aiheuttamasta aknesta. Tässä kasvojen iholle ilmestyy epäpuhtauksia, tukkeumia ja jopa finnejä maskin peittämälle alueelle, sillä iho joutuu viettämään pitkiä aikoja peitettynä ja kosteassa ympäristössä. Maskien käytön aikana suosittelenkin kiinnittämään erityistä huomiota ihonhoitoon varsinkin niinä päivinä, kun maskia joutuu käyttämään kasvoilla. Tässä postauksessa jaankin konkreettisia vinkkejä ja tuotesuosituksia epäpuhtaalle iholle ja erityisesti tätä ajankohtaista maskiaknea silmällä pitäen.

Ihon huolellinen ja säännöllinen puhdistaminen

Yleensä kun puhutaan iholle nousseista epäpuhtauksista, iskee monelle tarve puhdistaa ihoa mikä onkin oikein hyvä reaktio. Kun iholle nousee maskista aiheutuneita näppylöitä, on iholla yleensä epäpuhtauksien ja niille antoisan kostean ympäristön aiheuttama tulehdustila. Siksi on tärkeää, että iholla olisi päivän päätteeksi mahdollisimman puhdasta kaikesta sinne kuulumattomasta liasta.

Iho olisi hyvä puhdistaa päivittäin. Näinä aikoina mielellään maskin käytön jälkeen esimerkiksi päivän päätteeksi. Näin iholta saadaan puhdistettua bakteereja, ylimääräinen rasva ja lika. Päivittäiseen puhdistukseen sopii hyvin kaksoispuhdistus, jolla kaikki nämä erilaiset liat saadaan puhdistettua kasvoilta. Kaksoispuhdistuksessa iholle käytetään ensin öljypohjainen puhdistusaine, joka puhdistaa ihon tehokkaasti kaikesta rasvaliukoisesta liasta, kuten iholle nousseesta rasvasta ja meikistä. Tämän jälkeen iholle käytetään kevyempi puhdistusaine, joka viimeistelee puhdistuksen ja poistaa iholta lopunkin ylimääräisen lian. Toisena puhdistusaineena voi ihotyypin mukaan käyttää esimerkiksi puhdistusvaahtoa, -geeliä tai -maitoa.

Ihon säännölliseen puhdistusrutiiniin kannattaa lisätä myös kuorinta. Kuorintaa suositellaan käytettäväksi keskimäärin kerran viikossa ja tämän tärkeys korostuu erityisesti nyt, kun iho on kovilla maskin käyttämisestä. Suosittelen happokuorintoja, joissa ei ole mekaanisesti kuorivia rakeita. Happokuorintoja on erilaisia, esimerkiksi ihon pinnalla tehokkaasti kuorivia vesiliukoisia AHA- happoja sekä pienempimolekyylisiä syvemmällä ihossa vaikuttavia BHA- happoja. Yleisimpiä AHA- happoja ovat mm. glykoli- ja maitohappo, BHA- hapoista ehkäpä tunnetuin on salisyylihappo. Nämä ovat erittäin tehokkaita epäpuhtauksien taltuttamiseen.

Tuotevinkit

Öljypuhdistus: Clinique Take the day off balm (n.24€)*, Luonkos öljypuhdistuskakku (29,90€)*

Puhdistusvaahto: Mossa Cleansing creme (11,90€)*,

Happokuorinta: The Ordinary AHA + BHA- kuorinta*(8,90€), Pixi Glow tonic*(14,50€), BYBI Acid gold AHA face mask*

Epäpuhtauksien tehohoito

Tulehtuneiden epäpuhtauksien hoitoon on onneksi olemassa tehoaineita, joiden avulla saadaan rauhoitettua ihon tulehdustilaa ja näin myös finnien ja epäpuhtauksien syntyä. Finneihin on olemassa erilaisia spot roll-oneja ja muita täsmätuotteita, joita käytetään paikallisesti iholle finnien ilmestyttyä. Maskin alla oleva alue tosin on melko laaja, jolloin jokin ihoa kokonaisvaltaisemmin rauhoittava tuote voisi olla paikallaan.

Teepuuöljy on luonnon oma ihmeaine, joka poistaa iholta tulehduksia. Sitä voi käyttää iholla paikallisesti näppyjen päällä tai esimerkiksi yhdistettynä ihon omaa rasvaa imitoivaan jojobaöljyyn. Myös monen suosimalla sinkkioksidilla on hieman samankaltaiset, finnejä kuivattavat ominaisuudet.

Oma suosikkituotteeni epäpuhtaalle iholle, jonka voi käyttää vaikka koko kasvoille on Apeironin Jojobateepuuöljy. Se kosteuttaa epäpuhdasta ihoa ja poistaa tulehdusta. Sen voi levittää iholle kauttaaltaan viimeisenä kosteustuotteiden jälkeen tai vain paikallisesti näppyläkohtiin.

Muita täsmähoitotuotteita epäpuhtauksille: Mario Badescu Drying lotion (23,90€)*

Kosteutathan ihoa myös epäpuhtauksista huolimatta

Ehkäpä suurin virhe, mitä näkee paljon epäpuhtaan ihon hoidossa on ihon kosteuttamisen unohtaminen. Usein törmään mielikuvaan, että epäpuhdas iho on jo niin rasvainen ettei se tarvitse enää kosteutusta. Jos kuitenkin puhdistetaan ja kuoritaan ihoa säännöllisesti, on aina myös muistettava kosteuttaa ihoa jottei puhdistukset ja kuorinnat vain pahenna ihon epätasapainoa. Löydä siis ihollesi sopivimmat kosteustuotteet ja käytä niitä myös epäpuhtauksien syntyessä.

Hyviä kosteustuotevinkkejä epäpuhtaalle iholle: 

Kolme cosmetics antibakteerinen Kehäkukkavoide, joka on tehokosteuttava mutta samalla ihon epäpuhtauksia ja tulehdustiloja rauhoittava voide. Suomalaista rakkaudella valmistettua luonnonkosmetiikkaa (26,90€).

The Ordinaryn tuoksuton Hyaluronhapposeerumi*, joka sopii hyvin voiteen alle ylläpitämään ihon kosteustasapainoa (8,90€)

Ivy Aia Öljytön kasvovoide kevyeen kosteutukseen (10,40€). Tämä on myös tuoksuton ja allergiaystävällinen.

Kommentit (4)
 1. WonderworldofNoora
  16.10.2020, 12:46

  Kiitos tästä informoivasta postauksesta, josta sain vinkkejä oman ihoni hoitoon. Erityisesti tuo kosteuttaminen on tosi hyvä muistutus, joka helposti saattaa jäädä puolitiehen rasvoittuvamman ihon kanssa. Ihan mahtavaa, että erilaisia luonnonkosmetiikkatuotteita löytyy jo näin moneen lähtöön, kaikille eri ihotyypeille! Itse olen löytänyt uusia suosikkeja Ringana-luonnonkosmetiikkasarjasta.

  Noora
  https://wonderworldofnoora.com/ringana-luonnonkosmetiikka/

  1. Ihana kuulla että olet saanut vinkkejä postauksestani! Luonnonkosmetiikan laaja valikoima ihastuttaa itseänikin, ihan mahtavaa että kaikille löytyy omat lempparit <3

 2. Voisitko tehdä yhteistyön lykon kanssa? Olis kiva saada alennuskoodia 😊

  1. Moikka Siri! Voin ehdottomasti ottaa yhteistöitä suunnitellessa toiveesi huomioon, jotta saataisiin Lykolta alennuskoodia tulevaisuudessa käyttöön 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *