Äidit, nuo yhteiskunnan elätit

Ensimmäinen huutelijamummo kohdattu! 

Eilenhän oli kevään ehkä kaunein päivä ja sää sen mukainen. Meillä oli ns. hyvä päivä menossa, käytiin aamutuimaan heti vauvatanssitunnilla ja sieltä äitikollegan kanssa lounaalle. Koska oli aurinkoista, istuttiin terassilla. Tanssitunnista uuvahtaneet vauvat nukkuivat vaunuissa. All was good. Ohi kulki iäkkäämpi rouva rollaattorin kanssa ja sanoi jotain, itse en kuullut mitä. Ajattelin että jotain vauvoista, yleisesti ottaen etenkin vanhat ihmiset tykkäävät ihastella vauvoja kaupungilla. Mutta ei, kaverini oli kuullut mitä rouva sanoi ja ohikulkiessaan huusi sitten meille että yhteiskunnan elätit! Ja meni siitä itse, eläkkeellä, naapurikahvilaan 😀 Jos olisin kyennyt reagoimaan vähän nopeammin, olisin huutanut perään että kuten myös! 

Eihän tuohon voi kuin nauraa päälle 😀 En tiedä kertooko se sitten väheksyvästä asenteestani iäkkäitä kohtaan mutta en osaa ottaa niin vakavasti ihan näin iäkkään sanomisia. Jos tämä olisi tullut joltain keski-ikäiseltä, olisin pyhää vihaa ja raivoa täynnä. Mutta analysoitiin tätä nyt hetki ja päädyttiin siihen, että meidän suurin virhe oli näyttää siltä että meillä oli kivaa. Koska ei äitiys ole kiva asia. 

Tuskin rouva itsekään oli sitä mieltä että kaksikuukautinen vauva kuuluisi hoitoon ja äiti töihin, joten kyse täytyi olla siitä, että käytämme yhteiskunnalta saatuja rahoja lounaaseen kaupungilla emmekä ole kotona lypsämässä lehmiä ja pesemässä avannossa pyykkejä. Eläkeläisille voisi myös joskus näin ohimennen sanoen muistuttaa että eivät hekään ole yksi yhteen niitä eläkkeitään itselleen tienanneen vaan kyllä niitä rahoitetaan myös yhteisestä pussista, ihan kuin näitä äitiyslomiakin. En minäkään ole näitä äitiyslomarahoja kaikkia itse tienannut, vaikka työuran aikana tulenkin siirtymään tähän kaikkien nettifoorumeiden rakastamaan vihapuhujien ykkösnimimerkkiin eli nettomaksajiin, saamastani korkeakoulutuksesta ja lapsen päivähoitopalveluista huolimatta. 

Mutta tässä kiteytyy jotain samaa olennaista kuin siinä ainaisessa julki-imetyskeskustelussa. Ovatko äidit tasavertaisia yhteiskunnan jäseniä vai pitäisikö tätä ”ilmaisen rahan kautta” viettää häpeillen neljän seinän sisällä? Viis siitä mitä se tekee äidin mielenterveydelle ja sitä kautta lapsen? Itse olen yllättynyt kuinka paljon olenkaan äitiyslomalla olemisesta nauttinut, mutta avainsana siihen on kyllä ollut päivittäinen poistuminen ulos ja kyllä, lähes päivittäiset lounaat kaupungilla. Katson tämän terveyttä edistäväksi toiminnaksi monella tapaa, mielenterveydellisesti ja myös fyysiselle terveydelle sillä kotona syöminen tuppaa mennä jatkuvaan naposteluun ja yritykseen elää pelkillä proteiinijuomilla. Kaupungilla vauva saa olla sylissä ihan koko ajan, kotona on jonkinlainen pakko yrittää saada lapsi pois sylistä että saisi välillä tehtyä jotain. Hyvinvoiva äiti on myös lapsen etu, uskon voimakkaasti. 

Siellä näyttää olevan jälleen ihanan aurinkoinen päivä, joten menkäähän kaikki yhteiskunnan elätit ja nauttikaa päivästä!

Kommentit (4)
 1. Hah, olipas siinä mummolla jutut! Naurattaa tuo kaksinaismoralismi. Ehkäpä mummolla ei ollut enää aivan kaikki muumit laaksossa. 

  Toisaalta, ei tuo aivan ainutlaatuista ole. Kaveri kertoi juuri kuunnelleensa kuntosalilla useamman keski-ikäisen miehen raivoisaa puhinaa äideistä, juuri näistä yhteiskunnan eläteistä. Miesten logiikan mukaan ensin tyttölapset maksavat yhteiskunnan tienaavalle luokalle, kun haluavat käydä kouluja. Ja koska tytöille eivät ukkojen käsityksen mukaan mitkään käytännön koulut kelpaa, ne menevät viheliäiset peruskoulusta lukioon ja sitten vielä yliopistoon vuosikausiksi elämään muiden varoilla! 

  Sen jälkeen nämä sosiaalipummit ryhtyvät synnyttämään, ja tekevät sitä niin kauan, ettei enää mihinkään töihin tarvitse mennäkään. Sitten ne jäävät eläkkeelle. Ja, kuka tämän lystin maksaa, miehet tietenkin. 

  Että tällaistakin vielä vuoden 2016 Suomessa kuulee… Vähänpä nuo ukot todellisuudesta tietävät. 

  Nimimerkillä, yliopistosta ennätysajassa valmistunut, mutta sen jälkeen ja jo ennen sitä itsensä täysin työllistänyt. Juu, koulutukseni maksoi yhteiskunnalle, mutta muuten en ole tukia kalastellut tai niillä elänyt. Äitiyslomani aion pitää erittäin hyvällä omallatunnolla ja nauttia pikkulapsivuosien jälkeen elämäni ensimmäisestä ajankohdasta, jolloin kalenterissa ei ole yhtäkään pakollista merkintää tai menoa! 

  1. Toi tuollainen on vaan ihan puhdasta misogyniaa. Sedille voi sanoa et kenen ajattelitte teidän eläkkeen maksavan tulevaisuudessa jos a. kukaan ei synnytä lapsia tai b. syntyy vain tyttöjä…

 2. Aamen.

  Mäkin olen huomannut, että jopa vauva viihtyy paremmin kaupungilla ja lounailla kuin jos oltaisiin kotona koko päivä. Ja enpä ollut aatellut, että sehän johtuu juurikin tuost sylihommasta! Koska kotona kieltämättä tungen sitä aika usein johonkin sitteriin tms. Lisäksi kaupungilla on kaikkea kiinnostavaa katseltavaa ja se kuulee myös mun pälätyksen. Kotona yksin ei tuu niin paljoa puhuttua, vaikka kuinka yritän laulaa aivottomia lurituksia tälle.

  1. Ni, kaikki hyötyy! Mieti myös sitä kansantaloudellista merkitystä minkä äitien lounasrahat muodostaa, Suomi nousuun! 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *