”Ei kyllä silloin ollut…”

Kehitys kehittyy ja niin edelleen ja lukuiset nykypäivän lastenhoitotuotteet saavat mummon pään pyörälle ihastuksesta. Että ei kyllä silloin ollut kun hän lapsia hoiti! 

Hämmästystä positiivisessa mielessä ovat aiheuttaneet mm. 

 • Vaipparoskis – siis mikä tämä on? Miten sitä käytetään? Mutta tämähän on nerokas, eihän ne vaipat sitten haise yhtään!
 • Kantoreppu ja liina – ei tällaisia kyllä silloin ollut, kädessä piti roikottaa vauvaa jos halusi ettei se huuda lattialla! Selässä oli ehkä rinkkoja millä pystyi isompia lapsia kantamaan, mutta ei kyllä mitään tällaista.
 • Lounaat kaupungilla – äiti aina soittaessaan päivällä kysyy että ootko taas jossain kaupungilla ja yleensähän me ollaan. Tämä herättää suunnatonta kateutta, koska ei silloin vaan. ”Kerran käytiin opiskelukaverin kanssa kun se ostoskeskus aukesi, mutta sinnekin piti mennä ensimmäisenä päivänä kun se aukes ja koko muukin kaupunki oli siellä” 😀 Ihan täsmälleen mulle ei oo auennut miksei 80-luvulla voinut käydä vauvan kanssa kaupungilla, ehkä silloin naiset tajusivat paikkansa nykyistä paremmin ja pysyivät kotona niiden huutavien kersojensa kanssa.
 • Tuttipullot, joissa on leveä suuaukko – ilmeisesti ennen ne olivat sellaisia pitkiä ja kapeita ja maidon kaataminen niihen hankalaa. 
 • Vaunut kaikkine systeemeineen – ”en uskaltanut sitä työntöaisan pituutta säätää ettei ne vaan taitu kasaan tai jotain” 😀

Ennen oli paremmin, hämmennystä herättää…

 • Tapa laittaa vauvan turvaistuin takapenkille kun itse ajaa – ”ethän sä pysty edes tuttia sille laittamaan!” No en pystykään, se on varmaan kaikkien ajoturvallisuuden kannalta fiksuinta.
 • Vaunut jätettiin vielä 80-luvulla kaupan ulkopuolelle – äiti sanoi että ei ollut tarvetta kääntyville etupyörille tai miettiä miten portaita pääsee kun vauva jätettiin ulos nukkumaan. Itkuhälyttimiä ei myöskään ollut, joten en sitten tiedä kävikö ne vain hyvin lyhyesti aina kaupoissa vai hyväksyi sen että joskus vauva huutaa yksin. 
 • Rennohko suhtautuminen lasten kasvuun… Piirsin netissä (www.kasvuseula.fi) oman kasvukäyräni ja olen ollut melkoinen rimpula vauvana, seula hälyttää alipainoa reilun vuoden iässä. Kysyin äidiltä et mitäs neuvolassa sanottiin, mut kuulemma oli maanläheinen terveydenhoitaja, ”joku toinen olis tietty voinut huolestuakin”. Sanoi miettineensä et voiskohan sinne perunamössön sekaan laittaa vaikka voita et siitä sais vähän energiapitoisempaa mut ei kuulemma saanut kun voi on huonosta. En sitten tiedä eikö esim. rypsiöljyä tai muita terveellisempiä vaihtoehtoja oltu keksitty vielä 😀

Onko teille tullut vastaan näitä esimerkkejä maailman muuttumisesta? Jotenkin sitä alkaa tuntea niin vanhaksi itsensä, kun ensinnäkin 30 vuotta sitten tapahtuneet asiat on mun mielestä ollut aina 70-luvulla, eikä suinkaan 80-luvulla… 😀 Tähän suosittelen lämpimästi muuten tätä Hesarin artikkelia kuinka ”ennen kaikki oli paremmin” – vai oliko? Kuinka 80-luvulla televisiosta tuli ohjelmaa kahdelta kanavalta, hedelminä kaupassa oli lähinnä banaani ja vuonna 1983 syntyneen pojan eliniänodote oli 8 vuotta vähemmän kuin nyt syntyvän pojan. 

 

Kommentit (2)
 1. Tuttua jo näin raskausaikana 😀 kun äiti odotti minua 80-luvun alussa, ei ollut ultria, ei liikelaskentaa eikä kauheasti ruokavaliorajoituksia. Tuntuu että aika sumussa on silloin menty, mutta toisaalta on varmaan ollut huolettomampaa – nykyään niin monet riskit tiedostetaan ja halutaan minimoida, että siinä on tavallaan (ainakin kaltaiselleni hermoilijalle) stressaava puolensakin 😀

  1. Ignorance is bliss kuten sanotaan 😀 Mutta joo, mulla seurailtiin raskausaikana mun pientä läppävikaa kun en jaksanut lenkillä juosta samaan tapaan kuin ennen, äidin kommentti oli että ei 80-luvulla kukaan juossut raskausaikana, se oli varmaan kiellettykin silloin…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *