Perätilasynnytys: alatietse vai sektiolla

No niin, näinhän se nyt näyttää beibi pysyvän siellä ns. perä edellä. Vielähän tässä on aikaa kääntyä ja kääntää, mutta proaktiivisena tietoihmisenä perehdyin jo tähän mahdolliseen sektio vs. alateitse synnyttäminen. Keskustelupalstojen lukeminen on ihan viihdyttävää ja tarjoaa toki kokemuksia siitä miltä mikäkin tuntuu, mutta valitettavasti yksittäisen ihmisen kokemus kertoo lähinnä sen yksittäisen ihmisen kokemuksesta ja haluaisin koittaa perustaa päätökseni johonkin vähän kättä pidempään. Täytyy nyt toki vielä niiden lääkäreidenkin kanssa jutella ja voihan se olla että homma päätyy siihen ettei alatiesynnytys syystä tai toisesta olisi edes mahdollinen. 

Noin yleisesti ottaen hahmottelin hommaa perinteisillä plus- ja miinus-listoin. Ongelmallinenhan asia on sen vuoksi, että kyseessä on kahden henkilön näkökulma, äidin ja sikiön, ja osittain nämä saattavat olla keskenään risteäviä. Lisäksi asiaa vaikeuttaa se, että laadukkaita tutkimustuloksia on ilmeisesti saatavissa vähän. 

Alatiesynnytys

+ äidille: Toipuminen nopeampaa (joskin episiotomia lienee todennäköinen), vältetään sektion riskit

+ lapselle: Saa synnytyksessä luontaisen mikrobiston, jolla voi olla merkitystä myöhempään sairastavuuteen esim. astman kannalta

– äidille: Riski kiireelliseen sektioon suurempi kuin normaalitarjontaisessa sektiossa eli saattaa kuitenkin joutua sektioon. Vaatii tarkkaa synnytyksen kulun seurantaa, ei ole matalan riskin synnytys eli sikiön sykekäyrää seurataan luultavasti normaalia enemmän. Lapsen ulosautto vaatii kokemusta synnytyslääkäriltä. 

– lapselle: Vanhemmissa tutkimksissa perinataalikuolleisuus suurempaa verrattuna suunniteltuun sektioon, joskin isoimmassa satunnaisestetussa tutkimuksessa oli puutteita esim. synnytyksen seurannan osalta. Lisäksi osa aineistoista on todella vanhoja, 50-70-luvuilta jolloin esim. magneettikuvausta lantion mittojen selvittämiseksi ei ole ollut olemassa. Toisaalta suomalaisissa aineistoissa perätilasta syntyneet lapset olivat yhtä terveitä kuin normaalitarjonnasta syntyneet lapset. 

Suunniteltu sektio

+ äidille: Ei juuri ole verrattuna alatiesynnytykseen. Toki suunniteltu sektio yleensä on turvallinen, mutta alatiesynnytys on äidin kannalta vielä turvallisempi. 

– äidille: verenvuodot, infektioriskit, suurempi laskimotukoksen ja keuhkoembolian (suurin äitikuolleisuuden aiheuttaja nykyään) riski ja ennen kaikkea riskit seuraavassa raskaudessa istukan kiinnittymishäiriöille kuten etinen istukka tai istukan kasvu kohdun lihaskudokseen joka aiheuttaa synnytyksessä merkittävän vuotoriskin. Suolilaman, voimakkaiden kipulääkkeiden tarve. Keskisuuri vatsan alueen leikkaus, voi aiheuttaa kiinnikkeitä. 

+ lapselle: Riippuen nyt taas mitä tutkimusta katsoo, mutta mahdollisesti pienempi perinataalikuolleisuus

– lapselle: Mikrobisto-ongelmat, varhaisen ihokontaktin puute, mahdollinen imetyksen hitaampi käynnistyminen

Kärjistetysti sanottuna jos maksimoidaan turvallisuutta –  sektio lapsen kannalta, alatiesynnytys äidin kannalta. Joten itse näkisin että vaihtoehdot parhausjärjestyksessä olisivat

1. Onnistunut alatiesynnytys

2. Suunniteltu sektio

3. Kiireellinen sektio epäonnistuneen alatiesynnytysyrityksen jälkeen, pahimmillaan hätäsektiona

Joten pelatako upporikasta ja rutiköyhää ja ottaa ykkösvaihtoehto vai tyytyä hiukan huonompaan mutta varmempaan vaihtoehtoon nro 2? Riippuu varmasti jokaisen yksilöllisestä riskinsietokyvystä. Mistään hinnasta en sektioon haluaisi, lähinnä noiden tulevaisuuden riskien vuoksi, vaikka en nyt uskokaan että kovin suurperheelliseksi ryhdytään. Sektiossa epäilyttää myös se toipuminen, kun mies ei kuitenkaan voi olla kotona kuin 3 viikkoa, että ehtiikö siihen mennessä toipua siten että yksin pärjää kotona. 

Kuismanen, Uotila, Kirkinen: Mitä kerron synnyttäjälle, jonka sikiö on perätilassa? Duodecim 2004

Planned caesarean section for term breech delivery Cocrane Database Syst Rev 2015 (abstrakti)

Kommentit (17)
 1. Työn puolesta on helppo aina puolustaa alatiesynnytystä myös perätilavauvan kohdalla mutta kun sen päätöksen joutuu tehdä itse, valitsisin ihan ehdottomasti suunnitellun sektion. 

  Ja niin teinkin, kiinnikkeitä on joo ja ihan ilman komplikaatioita ei selvitty, mutta kaikista niistä huolimatta voisin sanoa yllättävän miellyttäväksi kokemukseksi. Sektiohan on yleensä aina vauvalle riski, mut perätilavauvalle se voi olla pikemminkin parempi juttu. Eikä mun lapsi pienen alkushokin jälkeen ollut sektiosta kai ollenkaan pahoillaan, on pysynyt tosi terveenä, maitokin nousi vaikka en sitten imettänytkään ja ihokontaktiin pääsi isän rinnalle heti kun letkuista saatiin hetkeksi aikaa irti pienten hengityspulmien takia 🙂 

  Iso leikkaus, sitä en kiellä, mutta mulla ainakin on pahempia kokemuksia vähän pienemmistäkin leikkauksista 🙂 Tsemppiä loppuraskauteen, valitsit minkä tavan tahansa!

   

 2. Perätilasynnytykset menevät yleensä joko tosi sujuvasti ja hyvin tai jos eivät etene, niin hyvin herkästi leikataan jo aika varhaisessa vaiheessa ”kiireellisenä” (siis toki päivystyssektiona, mutta ei välttämättä siksi että vauvalla tai äidillä olisi hätä vaan siksi ettei etene niin hyvin kuin olisi toivottavaa, jolloin ei ole varsinaisesti mitään hätää ja leikkaus voidaan tehdä rauhassa ja hyvin turvallisesti). Perätilasynnytysten kanssa ei oteta yleensä tippaakaan turhia riskejä, joten sinällään jos siihen on edellytykset ja sitä lähtee kokeilemaan, niin voi olla varma ettei kummankaan, ei äidin eikä lapsen terveydellä leikitä yhtään (ei toki muutenkaan, mutta maybe you got the point).

  Oon vähän pihalla että mitkä sun viikot nyt on, mutta suosittelisin kokeilemaan vielä (jos et ole jo kokeillut) erilaisia liikkeitä, joilla perätilavauvaa voi koittaa suostutella kääntymään. http://www.spinningbabies.com tarjoaa monenlaisia liikkeitä moneen muuhunkin juttuun kuin perätarjontaan, mutta ihan simppelein sieltä löytyvä liike on sellainen, jossa käyt sohvalle tai penkille polvilleen ja hitaasti lasket käsien varassa yläkropan lattialla siten, että lopulta sulla on kyynärpäät ja pää maassa ja takapuoli selvästi korkeammalla. Tässä pitäisi sitten pysyä kolmen hyvän syvän hengenvedon ajan vähintään ja hitaasti nousta takaisin, toistettiin muistaakseni muutamia kertoja joka päivä. (Arvaa olenko varmuuden vuoksi tehnyt tuota silloin tällöin 😀 ) Netistä löytyy tietääkseni paljon muitakin liikkeitä jos jaksaa googlettaa. Jos vauvalla on koon, asennon ja kohdun puolesta mahdollisuus kääntyä, niin voivat edesauttaa kääntymistä ja haittaa ei ole todettu olevan. Joko teille on buukattu aika ulkokäännökseen?

  1. Oh katoppas, sisälukutaitoa vaaditaan, joku muu olikin jo vinkannut spinningbabies -sivustolle. No, tuplasti suosituksia! Vielä lisäisin että ollaan kokeiltu muita spinningbabies -liikkeitä ihan käytännössä synnärillä silloin kun synnytyksessä on ollut sellaista ongelmaa, joka voitaisiin niillä ratkaista, ja useamman kerran ollaan nähty ihan oikeasti noiden liikkeiden myönteiset vaikutukset synnytyksen etenemiseen (ei toki joka kerta, ja otanta on viel niin pieni etten osaa antaa mitään prosenttilukuja). Fysiologiaan ja anatomiaanhan ne käytännössä perustuu, ei mihinkään hömppähumppa-uskomuksiin. Go for it!

  2. Rv 36 tulee huomenna täyteen, ylihuomenna käännösyritys. Vähän noita oon jo kokeillut, mutta tuli jotenkin huono olo ja vatsa kipeytyi niin en oo kauheasti uskaltanut tehdä. Joogassa tehdään vähän samantyyppistä liikettä ja sen tekeminen on tuntunut paremmalta niin sitä oon koittanut treenailla, joku kun väitti että se ulkokäännöskin voisi onnistua paremmin sitten…

   Mä nyt oon vähän päättymässä siihen että kumpikin vaihtoehto on varmaan ihan hyvä, katsotaan onko niillä nyt suositusta jompaan kumpaan suuntaan. 

   1. Kuulostaa ihan järkevältä 🙂 Ja ne kyllä kuvaa lantion jos kääntö ei onnistu (muista myös, että se voi myös kääntyä takaisin sen jälkeen!), ja sen pohjalta mietitään onko edes edellytyksiä synnyttää perätilaa alakautta. Vauvan koko ja lantion koko on siinä ihan avainasiat. Samoin se, ettei perätilaa mielellään (ainakaan meilläpäin) käynnistetä, eli jos ei lähde itsestään käyntiin niin sit usein leikataan. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *