Raskaana oleva, ota influenssarokotus

Noin yleisesti ottaen en jaksa valistaa, jokainen tehköön omat päätöksensä elämässään. Mutta nyt törmäsin samana viikonloppuna kahteen artikkeliin influenssasta ja mieleen muistui kuinka Lilyssäkin menneenä talvena pohdittiin kannattaako raskaanaolevan ottaa influenssarokotus. Sanoisin, että kannattaa. Jokainen joka on influenssa sairastanut on varmaan samaa mieltä, aikuinen menee aika heikkoon happeen viikon 40 asteen kuumeesta. Sairastin itse aikanaan ilmeisesti sikainfluenssan ja voin sanoa että tauti oli ns. something else, mm. paino putosi useamman kilon viikon aikana ja useamman viikon taudin jälkeen oli toipilaana. Että ihan omasta mukavuudenhalusta olen kausi-influenssarokotteen sen jälkeen ottanut. Narkolepsiaa en pelkää, kausi-influenssarokotteet ovat olleet käytössä kymmeniä vuosia ja jos näistä jotain olisi tullakseen, olisi se jo näkynyt.

Niin mutta ne artikkelit. Ensimmäinen oli Aamulehden juttu ECMO-hoidosta eli kehonulkoisesta happeuttamisesta, jota käytetään epätoivoisimmissa tilanteissa. Muistuttaa lähinnä siitä, että se ihan tavallinen kausi-influenssa voi olla todella paha. Ok, yleensä vaaditaan jonkinlainen perussairaus että teholle päätyy eikä jutussa esiintyneen miehen keuhkot tupakan jäljiltä ihan priimat ehkä olleet, mutta esim. sikainfluenssa (joka oli tämänkin vuoden päätyyppi) vei teholle nuoria ja perusterveitä ja oli viitteitä siitä, että juuri raskaana olevilla tauti meni herkemmin pahaksi.

Toinen juttu oli Hesarissa siitä, kuinka influenssarokotus voi puolittaa kohtukuoleman riskin. Itsellä jostain syystä kohtukuoleman pelko oli aika voimakas, en tiedä mistä syystä, mutta tämä tieto olisi ehkä lievittänyt tuskaa. Lisäksi olin tyytyväinen että pakotin myös miehen ottamaan rokotuksen, kun raskaana olevien lähipiirille sitä myös suositellaan, kun miehen työpaikalla kaikki muut sairastuivat influenssaan ja olivat vuorotellen vähintään viikon saikulla… 

Kommentit (2)
  1. Pikkutytön onnellinen tuore äiti
    5.4.2016, 07:57

    Sairastin keuhkokuumeen viime syksynä, raskausviikolta 20 alkaen ja olin sairaana kuukauden ja toipilas ainakin jouluun saakka. Yskiminen, hapen loppumisen tunne ja pelko supistuksista yskimisen jälkeen muistuu edelleen vahvasti mieleeni. Pelko vauvan puolesta oli hirveä, toisaalta vauva oli syy jonka vuoksi jaksoin taistella eteenpäin. Siis tauti oli oikeasti hirveä, en ole koskaan tupakoinut eikä mitään perussairautta taustalla. Otin sitten influenssarokotteen ja mieskin otti ja varmaan jatkossakin otetaan. Suosittelen kyllä minäkin ottamaan influenssarokotteen. Onneksi meillä on nyt terve ihana tyttö, kaikista peloistani huolimatta.

    1. Huh, onneksi kaikki päättyi hyvin! Aion kyllä itsekin jatkossa ottaa, suojatakseni myös lasta osittain koska kauhea ajatella miten pienet keuhkot selviää kun isoillakin tekee tiukkaa 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *