Saako esiintyjää kuvata juhlissa? Entä vieraita? Ammattilaisen vinkit somettamiseen!

Moikka täältä hektisen keikkakesän keskeltä! Kirjoittelen näin kesällä blogia tosiaan vähän harvemmin koska keikkatahti on niin kiivas. 

Sain hiljattain tosi mielenkiintoisen aiheen ehdotuksen blogiin, ja tartuin siihen heti. Kiitos oikein paljon tästä tosi hyvästä ehdotuksesta! Laittakaa vaan ehdotuksia tulemaan, kuulen niitä oikein mielelläni 🙂 

Eli aiheena on esiintyjän ja vieraiden kuvaaminen yksityistilaisuuksissa, esimerkiksi häissä ja muissa juhlissa.

Kyseessä on tosi ajankohtainen ja tärkeä asia, mutta jota ei tule usein ajateltua sen enempää. Kaikkihan nyt kuvaavat kännyköillään kaikkea mahdollista nykyään. Minulla on kuitenkin paljon kokemusta kuvaamisesta ja materiaalin käytöstä monelta eri kantilta.

Aloitetaan vaikka siitä, mitä esiintyjän ammatti nykypäivänä on?

Tai oikeastaan mikä tahansa ammatti. Some eli sosiaalinen media kuuluu erittäin olennaisena ja yhtenä isoimmista osa-alueista jokaisen palveluita tarjoavan henkilön tai yrityksen arkeen. Mitä suurempi ja laadukkaampi somenäkyvyys, sitä paremmat työnsaantimahdollisuudet. Esiintyjälle on myös olennaista pystyä näyttämään uusille asiakkaille autenttisia videoita ja valokuvia esiintymistilanteesta. Eihän uusi asiakas muuten voi tietää miltä tarjoamasi tuote näyttää ja kuulostaa ellei hän näe sitä käytännössä. 

Milloin on OK kuvata ja postata someen?

Itselläni ei käytännössä ole oikeastaan koskaan tullut vastaan tilannetta jossa esimerkiksi häissä olisi pyydetty olemaan kuvaamatta tai postaamatta. Nykyäänhän hääpareilla on esimerkiksi oma hashtaginsa jolla julkaisut löytyvät helposti ja jäävät elämään. Yritystilaisuuksissa sen sijaan tulee aina välillä vastaan tilanteita jossa somettaminen ja kuvaaminen on kielletty. 

Häissä ja muissa yksityistilaisuuksissa mielestäni kuitenkin tärkeintä on muistaa tilannetaju.

En koskaan esimerkiksi työnnä kameraa hääparin naaman eteen ja ala kuvata heitä tai pyytää selfieitä. Yleisesti kun kuvaan itse keikoilla, fokus on sataprosenttisesti minussa. En koskaan kuvaa tai julkaise kasvokuvia häävieraista. Myös kuvaamissani videoissa näkyy 99-prosenttisesti minä ja viulu, vieraita vilahtaa vain taustalla ja lyhyissä yleiskuvissa.

Entäpä sitten kun vieraat kuvaavat esiintyjiä?

Tämä liittyy juurikin tuohon edellä mainitsemaani somenäkyvyyteen. Eli kun esiinnyn, omasta puolestani minua saa kuvata niin paljon kuin sielu sietää! Videot ja kuvat saa laittaa someen ja minut mieluusti merkitä niihin. Nämä ovat juuri niitä autenttisia hetkiä ja tilanteita joita esiintyjä ei itse pysty luomaan muualla kuin esiintymistilanteessa. 

Milloin en halua että minua kuvataan?

Yksinkertaisesti silloin, kun en esiinny. Kun olen kokoamassa äänentoistoa, takahuoneessa, valmistautumassa esiintymiseen. Yleensä saatan silloin vielä näyttää semisti räjähtäneeltä koska esiintymisvaatteet eivät ole päällä ja olen vasta laittautumassa. Muutenkin esiintyjälle tulee antaa valmistautumiseen rauha jotta itse esiintymisestä tulee täydellinen. Yhdellä keikalla olin juuri saapunut juhlapaikalle pitkän ajomatkan jälkeen, ja astuin paikan ovista sisään kädet täynnä tavaraa. Yhtäkkiä naamani eteen hyppäsi varoittamatta kuvaaja joka alkoi räpsiä kuvia. Hän kuulemma halusi ”kuvata henkilökuntaa työn touhussa”. Tähän jouduin sanomaan että olen esiintyjä ja en haluaisi että minua kuvataan ennen kuin olen esiintymisasussa ja itse työssäni eli esiintymässä. 

Tällaiset tilanteet, oli kohteena sitten hääpari, vieraat, esiintyjä tai juhlapaikan henkilökunta ovat mielestäni kaikin puolin jotenkin tahdittomia.

En myöskään koskaan kuvaisi itse esimerkiksi siunaamistilaisuudessa tai hautajaisissa. Jos joku omainen kuitenkin kuvaisi minua niissä ja julkaisisi tuotoksia, minulla ei ole mitään sitä vastaan.  

Lisäksi korostaisin yleisesti ottaen kaikissa tilanteissa vielä tilannetajua: en ikinä julkaisisi kenestäkään kuvaa jossa hän ei näytä edustavalta.

Muistan kun kerran Irlannissa editoin häävideota keikalta jossa soitin onnitteluvastaanotolla taustamusiikkia. Yhtäkkiä huomasin kun kuvaan käveli häävieras jonka kantapäähän oli tarttunut pitkä palaa vessapaperia. Tilanne näytti todella koomiselta ja sain siitä hyvät naurut, mutta en todellakaan voinut laittaa kyseistä pätkää videoon, vaan se oli leikattava pois.

Showbisneksessä tietyt tekijänoikeusjutut ovat vähän erikoisia.

Irlannissa asuessani olin muun muassa GFD Promotionsin palkkalistoilla, ja meitä promokuvattiin heidän show’iden markkinointia varten. En enää työskentele heille, mutta olen vuosien varrella nähnyt kuinka minusta otettuja promokuvia on käytetty ja käytetään edelleen uusien produktioiden mainoksissa. Minut myös löytää edelleen mm. Gaelforcen promovideolta sekä lukuisista julkaisuista Amerikassa jotka mainostavat Celtic Entertainmentsin (toinen tuotantoyhtiö jossa olin töissä) show-produktioita. 

Yleisesti näissä tapauksissa homma menee niin, että kun sinut on kerran palkattu proggikseen, niin siihen otetut kuvat ja muut materiaalit kuuluvat tuotantoyhtiölle. Usein promokuvauksista ja äänityksistä myös maksetaan erikseen, joten esiintyjät saavat palkan vaivannäöstään. Jouduin pari kertaa todistamaan kun tästä väännettiin kättä muutaman muusikon kanssa. Heidän yhteistyönsä tuotantoyhtiön X kanssa loppui syystä tai toisesta, ja he eivät olisi halunneet että yhtiö käyttää enää materiaalia jossa he esiintyvät. Kuitenkin yhtiö oli maksanut heille promokuvauksesta, joten heillä oli oikeus käyttää matskua. 

Eli omasta puolestani kamerat ja kännykät laulamaan, ja parhaat palat someen.

Voin tietysti puhua vain omasta puolestani, jotkut esiintyjät eivät välttämättä halua päätyä julkisuuteen ainakaan näkemättä videoita ja kuvia ensin itse. Halutessaan esiintyjältä voi vielä varmistaa onko kuvaaminen ja postaaminen OK.

Mutta minun kohdallani tosiaan seuraavan kerran kun nähdään, pyydä rohkeasti mukaan selfieen ja tägää minut @violinistlotta 😀

Oletko joskus itse juhlakuvat nähtyäsi yllättynyt joko iloisesti tai kauhistunut pahanpäiväisesti (mikäli kuva ei ollut se kaikista omartelevin)?👸🏻👹🙅🏻‍♀️🤡Kommentoi alle!

 

Kommentit (5)
  1. Kiva lukea ammattimaisen esiintyjän mietteitä tästä aiheesta. En olekaan aikaisemmin ajatellut, että somettamisesta on hyötyä teille esiintyjillekin. Tyttärelläni on tulossa kesähäät ja esiintyjä tulossa soittamaan kitaraa ja laulamaan.

    http://www.ohjelmamyynti.fi/esiintyjat-info

  2. Kiva lukea ammattimaisen esiintyjän mietteitä tästä aiheesta. En olekaan aikaisemmin ajatellut, että somettamisesta on hyötyä teille esiintyjillekin. Tyttärelläni on tulossa kesähäät ja esiintyjä tulossa soittamaan kitaraa ja laulamaan.

    1. Toden totta kaikki sometus on vain hyvää ja positiivista julkisuutta esiintyjälle. 🙂 Mutta aina kannattaa varmistaa kysymällä että onhan ok kuvata ja tagailla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *