Onko muusikko ”oikea” ammatti?

”Soitat tosi hienosti!”. ”Mitä teet oikeasti työksesi?”

Kuinka moni ammattimuusikko on kuullut nämä lauseet? 😀 Veikkaisin että aika moni.

Olen toiminut ammattimuusikkona kohta 20 vuotta. Tiesin jo ala-asteikäisenä, että minusta tulee muusikko. Monissa kutsumus- ja taidealan ammateissa sen vain ”tietää” jo todella nuoresta, ja klassisen musiikin, tanssin ym aloilla ammattilaiseksi tulo vaatii juuri sen, että sen tiedostaa ajoissa. 

Ehkä suuren yleisön tiedostamattomuuteen vaikuttaa se, että muusikkous nähdään perinteisesti ammattimaisena vain jos soitat päätyöksesi orkesterissa tms. Siltikään monet eivät ymmärrä mitä hyväksi ja ammattimaiseksi soittajaksi ja esiintyjäksi tuleminen vaatii ja tarkoittaa. 

Kuinka tullaan ammattilaiseksi?

Kuten sanottu, etenkin klassisen musiikin puolella instrumentin soitto ja kokonaisvaltainen musiikin opiskelu on aloitettava nuorena, usein jo alle kouluikäisenä. On käytävä soittotunneilla, monilla erilaisilla musiikinteoriatunneilla, orkestereissa, musiikkileireillä, kilpailuissa, tehtävä kurssitutkintoja, esiinnyttävä. Viikossa käytät helposti 3-5 iltaa vain tunneilla ravaamiseen. Omaa soitinta pitää harjoitella päivittäin. Perheen tulisi tukea ja altistaa lasta suotuisasti musiikilliseen ympäristöön. Nuori ihminen joutuu jo varhaisessa vaiheessa tekemään valintoja esimerkiksi sosiaalisen elämän ja muiden harrastusten suhteen, mikäli aikoo ammattilaiseksi. Klassisen soittimen opettelu vaatii niin paljon teknisien asioiden ja hienomotoriikan hallintaa, että se on aloitettava lapsena, jolloin nivelet ja kädet ovat pehmetä ja muokkautuvat kunnolla instrumentin tarpeisiin. Lihasmuistia on kuormitettava jatkuvilla toistoilla vuodesta toiseen, jotta kädet oppivat oikeat liikeradat ja soitto kuulostaa mahdollisimman hyvältä. Tätä samaa harjoittelua pitää jatkaa koko loppuelämä. 

Tämän päälle tulevat henkiset paineet ja kyvyt selviytyä haastavista esiintymistilanteista, uran rakentamisesta, hallinnasta ym. 

Kirjoitin aiemmin postauksen freelance-muusikon arjesta, jossa avaan mitä kaikkea oma työni muusikkona käsittää päivittäisellä tasolla. Kannattaa lukea jos sinua kiinnostaa mitä me muusikot oikein teemme kaikki päivät!

Eli ei se soittajan ammatti olekaan ihan niin yksinkertainen kuin monet tuntuvat kuvittelevan. 

Mitä mieltä itse olen ihmisistä jotka laukovat yllä mainittuja lausahduksia?

Olen asunut kolmessa maassa, ja esiintynyt 15:ssa. Sama asenne muusikon ammattia kohtaan on tullut vastaan kaikkialla. ”Your playing is lovely! What do you do for a living?” kuultiin välillä myös Irlannissa, jossa asuin 7 vuotta. Irkuissa kuitenkin erotuksena se, että siellä ihmiset harrastavat enemmän soittamista, ja joka perheestä löytyy soittotaitoisia jäseniä. Eli sen vuoksi ihmiset saattoivat olettaa sinunkin olevan vain harrastaja. 

Monet myös ihmettelevät, tuleeko soittamalla ihan oikeasti toimeen. Sanon aina, että se on yrittäjyyttä siinä missä mikä tahansa muukin. Myyn osaamistani sitä haluaville. Jotain olen tehnyt oikein, koska olen pystynyt elättämään itseni tällä jo yli 10 vuotta 🙂

Ehkä osittain myös siksi perustin tämän blogin, keskiössä nimenomaan muusikon arki. Haluan valottaa muusikon elämää ja arkea myös niille jotka eivät tee sitä ammatikseen.

Lopuksi haluaisinkin kuulla sinun mielipiteesi! Onko muusikko mielestäsi oikea ja arvostettu ammatti?

tyo-ja-raha musiikki oma-elama tyo
Kommentit (5)
  1. Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Saako esittää aihetoiveen (esitän silti): mitä tuumit esiintyjän kuvaamisesta ja kuvien ja videoiden jakamisesta erilaisissa somekanavissa kun kyseessä on yksityistilaisuus? Sekä siis esiintyjän itsensä kuvaamana promotarkoituksessa että päivänsankareiden/juhlavieraiden kuvaamana mihin-nyt-ikinä tarkoituksessa. Milloin homma on mielestäsi OK, milloin jättäisit itse kuvaamatta tai ainakin julkaisematta?

    1. Onpa erittäin hyvä kysymys ja pohdinta! Tätä tulee harvoin edes mietittyä tässä somen maailmassa. Ehdottomasti otan listalle ja kirjoitan aiheesta jo piakkoin, se on myös hyvin ajankohtainen näin häiden ja kesäjuhlien sesonkiaikaan. Ja kiitos ihanasta palautteesta! Mahtavaa että muusikon jorinat ja elämä kiinnostaa 🙂 <3

  2. Takemmin ajateltuna: muusikkous on ammatti, jos musisoinnista saa rahaa.

    Ei kaikilla oikeillakaan ammateilla elä, jos on osa-aikaista ja pienipalkkaista, niin ei muusikkoudellakaan tarvitse elää. Mutta, rahaa tarvitsee saada musisoinnista, jotta kriteerit täyttyy.

    1. Tämä oli aika napakasti tiivistetty! Maailmassa on paljon niin sanottuja epätyypillisiä ammatteja, mutta jos sillä pystyy elättämään itsensä niin totta kai ne ovat ammatti siinä missä muutkin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *