Luo menestyksekäs ura ulkomailla muusikkona – showbisneksen aakkoset

Millaista olisi soittaa isossa Riverdance-show’ssa?
Kiertää maailmaa ja esiintyä isoilla areenoilla?
Miksi tuntuu että junnaan Suomessa paikallani?

Nämä olivat ajatuksiani vuonna 2010-2011. Opiskelin viimeisiä vuosia Sibelius-Akatemiassa, asuin Helsingissä ja elämä kulki turvallisia ratoja. Kaikki oli siis periaatteessa hyvin, paitsi että itse tunsin kuinka suorastaan hehkuin halua päästä tekemään suurempia asioita. Ja nimenomaan sellaisia, joita Suomessa ei voi tehdä.

Olen klassisesti koulutettu muusikko, mutta olen opiskellut myös kansanmusiikkia, jossa suurin intohimoni on irlantilainen musiikki. Riverdancen tulemisen myötä 1994 on syntynyt kokonaan uusi showbisneksen ala; Irish Dance Show. Maailmassa on nykyään satoja professional Irish dancers and musicians. Halusin olla yksi heistä.

Miten uskallan lähteä ulkomaille?

Lähdin itse ulkomaille ensin Erasmus-vaihtoon Irlantiin, Irish World Academyyn joka on osa Limerickin yliopistoa. Tärkeintä oli kuitenkin se, että en nähnyt mitään muuta vaihtoehtoa kuin mennä Irlantiin, tavalla tai toisella. Intohimoni irlantilaiseen musiikkiin ja tanssiin oli niin palavaa, että menin vähän kuin sumussa eteenpäin. Eli, jos et kertakaikkiaan näe muuta vaihtoehtoa kuin lähteä kohti unelmia, intohimosi ja uteliaisuutesi antaa sinulle uskallusta. Anna niiden positiivisten tunteiden olla isompia kuin pelon ja negatiivisten tunteiden.

Ihana Irlannin vihreä saari on toinen kotimaani. Loin siellä urani muusikkona aloittaen aivan ”nollasta”, saavuttaen paljon enemmän kuin mistä olin edes uskaltanut unelmoida.
USA:n kiertueelta Women Of Ireland:n kanssa

Mistä aloitan ja miten löydän kontaktit?

Nykypäivänä somemaailmassa on todella helppo löytää kontakteja. Kansainvälisen uran voi itseasiassa tehdä vaikka kotisohvalta instaan ja YouTubeen videoita lataillen. Jos kuitenkin haaveilet live-esiintymisestä ja ”oikeista” kokemuksista, fyysinen kontakti on välttämätön 😀 Itse olen kokenut aina olevani nimenomaan live-esiintyjä, vaikka tykkään hirveästi myös levyttää viulucovereita ja sovittaa musiikkia.

Internetistä löytyy myös kontaktit todella helposti ihan joka paikkaan. Oli se sitten levy-yhtiö, events management, agency, promotion company, venue, tuotantoyhtiö, mallitoimisto – kaikki löytyy netistä. Eli ensimmäinen ja helpoin tapa on olla yhteydessä netin kautta. Pedata vähän etukäteen verkostoa. Muusikoille koe-esiintymisiä eli auditioneita löytyy pilvin pimein erityisesti UK:ssa ja Amerikassa. Risteilyaluksille etsitään jatkuvasti esiintyjiä, samoin etelän lomaresortteihin.

Showbisnes on rajaton maailma: siinä on kaikkea kaikille, ja esiintyjiä, taiteenaloja ja esityksiä joita et olisi ikinä edes voinut kuvitella olemassakaan. Vai miltä kuulostaa esimerkiksi ilma-akrobaatti-viulisti, joka roikkuu ja pyörii silkeissä pää alaspäin samalla kun soittaa viulua?

Sudenkuopat

Kun olet vieraassa maassa ja kulttuurissa, on joskus vaikea löytää heti ne oikeat kontaktit. Kulttuurierot, kielimuuri, huijarit, tyhjät lupaukset… Sopimukset kannattaa lukea tarkkaan ja joskus saat olla kovana että saat oikeutta. Ulkomailla ei ole muusikkojen liittoa tukemassa samalla tavalla kuin Suomessa. Lisäksi me sinisilmäiset ja aina totta puhuvat suomalaiset olemme todella harvinainen kansa – kaikkialla muualla ihmiset puhuvat läpiä päähänsä lähes koko ajan. Eli your bullshit detector has to be up. Niiden ”oikeiden ihmisten” löytäminen vie joskus aikaa vuosiakin. 

Itsensä epäileminen. Jos tiedät että olet hyvä siinä mitä teet, miksi epäilisit itseäsi? Kuinka monta kertaa olen itse vajonnut siihen itsesäälin kuoppaan kun töitä on mennyt sivu suun tai niitä ei ole hetkittäin ollut (omasta mielestä) tarpeeksi. Tästä ei ole mitään hyötyä. Löydä perheestä tai ystävistäsi henkilö, joka oikeasti uskoo sinuun ja voi tsempata tiukalla hetkellä. Älä kuuntele ihmisiä jotka epäilevät kykyjäsi.

Valheellinen kuva menestyksestä. Olen huomannut asuttuani Suomessa nyt 6 kk että suomalaisessa mediassa kirjoitellaan paljon suomalaisista artisteista jotka lähtevät ulkomaille yrittämään. Se, että ihminen lähtee tekemään uraa ulkomailla on rohkea teko keneltä tahansa. Sen tuomitseminen ja ruotiminen lehdissä antaa todella vääränlaisen kuvan siitä mitä ulkomailla yrittäminen oikeasti on. Meitä suomalaisia artisteja, muodin ammattilaisia, kauneusalan ihmisiä jne jne on valtavasti ympäri maailmaa. Uraa ei luoda yhdessä yössä, eikä menestyäkseen myöskään tarvitse olla ”julkkis”.

Tässä muutama esimerkki niistä lukuisista artisteista ja ihmisistä jotka tekevät upeaa uraa ulkomailla:

Camilla Bäckman (Cirque du Soleil)

Marja Gaynor (Irish Baroque Orchestra)

Mira Ormala (West End)

Sara O’Connor (Valokuvaaja)

Sara otti minusta ja Arturista kuvia Corkissa portfolioonsa, joista tässä maistiainen:

Menestyksen resepti?

 1. Astu ulos mukavuusalueeltasi. Voi tuntua inhottavalta, mutta palkitsee lopussa.
 2. Ole rohkea. Kun pelottaa, feikkaa rohkeutta.
 3. Älä anna hymyn hyytyä missään tilanteessa.

Ole ihan jäätävän hyvä siinä mitä teet. Aina löytyy parempia, mutta ole niin hyvä kuin SINÄ pystyt olemaan.

Kehity jatkuvasti. Koko ajan pitää olla jano luoda uutta, uutta, uutta. Opetella repertoaaria, vaihdella tyyliä ja ulkonäköä (meikillä ja vaatteilla), pitää yllä tekniikkaa. Innostua aina uusista jutuista.

Adaptoidu siihen kulttuuriin missä olet. Ulkomaalaisena tuot aina mukanasi eksoottisutta, ja se yhdistettynä kohdemaan musiikin, kulttuurin ja tapojen tuntemukseen on aika killeri yhdistelmä. Esimerkiksi UK:ssa ja Irlannissa yksinään on niin erilainen juhla- ja tilaisuuskulttuuri (events culture) Suomeen verrattuna että muusikko repii siellä leipänsä pelkästään kokkareita ja häitä tekemällä. Toki siinäkin genressä on kilpailua ihan hirveästi, ja jyvät seulotaan akanoista nopeasti. Ole siis todella skarppi ja hyvä omalla tontillasi.

Älä vertaile turhaan itseäsi muihin, jos ihailet tai ”kadehdit” jotain toista artistia, koita imeä niitä ihailemiasi asioita itseesi ja näin kehittyä artistina itse.

Ole todella monipuolinen. Jos sinulta kysytään osaatko jotain, sano ”kyllä” vaikket oikeasti osaisikaan. Ehdit opetella sen määräaikaan mennessä.

Ja ehkä kaikista yksinkertaisin neuvo: Mieti mitä ihmiset haluavat, ja anna heille sitä.

Kauanko kannattaa yrittää?

Niin kauan kun se tuntuu mielekkäältä. Muutaman vastoinkäymisen jälkeen ei kannata antaa periksi. Jos tietyt tarjoamasi asiat kuitenkin toistuvasti saavat negatiivisen vastaanoton, kannattaa miettiä konseptin tuunaamista.

Jotkut jäävät ulkomaille pysyvästi, jotkut, kuten minä, tulevat takaisin Suomeen. Omalla kohdallani koin että olin tehnyt ne asiat (ja vielä paljon enemmän) jotka olin halunnutkin tehdä ulkomailla.

Alla muutama esimerkki urani highlighteista:

 • Tanssijana kahdessa kansainvälisessä show’ssa.
 • Sooloviulistina viidessä kansainvälisessä show’ssa.
 • Musical Director useammassa show’ssa.
 • Isoimmat show’t ja produktiot joissa olin mukana: Celtic Cry, Celtic Angels, Dancemasters, Gaelforce Dance, Women Of Ireland.
 • Kaikkien show’den kanssa kiersin Eurooppaa ja USA:ta viiden vuoden ajan isoilla isoilla areenoilla ja konserttilavoilla.
 • Esiintynyt sadoissa korkean profiilin tapahtumissa Irlannissa kaikissa maan ykköspaikoissa (esim. Aviva Stadium rugbyn 6 Nations-ottelussa, täydellä stadionilla n. 50.000 katsojaa; Titanic:ssa Belfastissa Rod Stewardille esiintyminen)
 • TV:ssä esiintyminen Westlifen Shane Filanin sekä Daniel O’Donnellin kanssa
 • Liidasin jousikvartettia jonka kanssa teimme myös paljon korkean profiilin yritys- ym tapahtumia ja upeita tuotantoja (video alla):

Loppuaikana aloin väsyä siihen hektiseen pyöritykseen jota elämäntyyli Irlannissa ja kiertueilla tarjoili. Huomasin että aloin kaivata enemmän tasaisuutta elämääni. Niinpä otin kaiken sen tiedon, taidon ja kokemuksen jonka olin maailmalta hankkinut ja toin sen Suomeen. Paluu pelotti tottakai hieman, mutta kun tartuin asioihin sillä samalla energialla jolla olin laittanut asioita tapahtumaan ulkomailla, kaikki on hoitunut hienosti. Työskentelen muusikkona ihan samalla tavalla täällä kuin ulkomaillakin. Suomalaiset ovat ottaneet minut hienosti vastaan ja ihastuneet siihen kansainväliseen meininkiin jota tuon mukanani keikoille ja produktioihin.

Jos siis tunnet sisälläsi ulos pyrkivän palon lähteä kokeilemaan siipiäsi Suomen ulkopuolella, anna mennä!

Tsemppaan mielelläni muita, eli mikäli haluat kysyä minulta jotain tai kaipaat tsempparia, laita rohkeasti viestiä 🙂

Lotta, xxx

Kommentit (6)
 1. Maija5tiina
  8.3.2019, 21:34

  Hyvä, Lotta!! ❤

 2. Erittäin hyviä neuvoja, kiitos Lotta! Tässä on hyviä neuvoja kenelle tahansa, joka haluaa menestyä omalla artistiurallaan – niin koti- kuin ulkomaillakin.

  1. Kiitos! Jaan mielelläni tietoa omista kokemuksista, ehkä niistä joku saa pontta omille unelmille ja vinkkejä muusikon uraan ja elämään 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *