Asioita, joita ei ole olemassa

Toisinaan törmään termeihin, jotka särähtävät korvaan. Sanoilla rakennetaan maailmaa ja merkityksiä, joten sillä on väliä, miten niitä käytetään. Suositan jatkossa välttämään ainakin seuraavia:

 

Laiton pakolainen. Kansainvälisen oikeuden mukaan ei ole väliä, saapuuko turvapaikanhakija maahan paperittomana tai väärennetyllä henkilöllisyystodistuksella. Pakolaista voivat vainota myös oman maan viranomaiset, jolloin passin saaminen voi olla mahdotonta. Kukaan ei ole laiton. Ei myöskään paperittomana.

 

Sukupuolenvaihdos. Sukupuoltaan lääketieteellisesti ja juridisesti korjaava henkilö ei ‘vaihda’ sukupuoltaan. Oikea termi on sukupuolenkorjaus, millä tarkoitetaan prosessia, jonka seurauksena ihminen voi elää yhteiskunnassa omassa sukupuolessaan ja omana sukupuolenaan.

 

Biologinen sukupuoli. Sukuelimet eivät määritä sukupuolta. Kromosomiyhdistelmiä on enemmän kuin XX ja XY. Aivokuvasta ei voi päätellä ihmisen sukupuolta. Siinä, missä 1950-luvulla ajateltiin sosiaalisen sukupuolen rakentuvan oletetun biologisen perustan päälle, osoitti 1990-luvun poststrukturalismi myös biologisen sukupuolen olevan kielellinen konstruktio, sillä myöskään biologiset tekstit ja diskurssit eivät ole sosiaalisista merkityksistä vapaita tai tieteellisesti objektiivisia alueita. Biologisesta sukupuolesta puhuminen onkin useimmiten cis-seksististä ja ulossulkevaa, sillä se perustuu oletukseen kahdesta sukupuolesta. Sukupuolia on kuitenkin enemmän kuin kaksi.

 

Käänteinen rasismi. Vaikka valkoisesta ihmisestä tehtäisiin oletuksia perustuen valkoisuuteen, ei kyse ole rasismista, koska valtasuhteet ja historia.

 

Womansplainaus. Vaikka nainen puhuisi miten alentuvasti tai pitkällisesti, womansplainaus ei ole termi, koska valtasuhteet ja historia.

 

Tyttöjen Kinder-muna. Olin repiä pelihousuni kun törmäsin pääsiäisenä (huom: vuonna 2017) kyseiseen innovaatioon. Kyllä ei ole suklaalla sukupuolta. Tuotekehittäjät, skarpatkaa!

 

Bluestocking Facebookissa!

puheenaiheet ajattelin-tanaan
Kommentit (9)
 1. Olen poistanut nimimerkki Pookyn kommentit. Tämä on feministinen blogi, jonka on oltava turvallinen tila myös niille ihmisille, jotka kuuluvat esimerkiksi sukupuolivähemmistöihin tai ovat rodullistettuja. Tästä syystä tässä blogissa ei käydä keskustelua siitä, onko sukupuolenvaihdos terminä validi (ei ole) ja onko käänteistä rasismia olemassa (ei ole). Haluan, että tätä blogia voi jokainen lukea triggeröitymättä.

   
 2. Minusta on ongelmallista ajatella, että historia antaisi jollekin ihmisryhmälle suojan käyttäytyä eri säännöillä, tai ”maksaa takaisin”. Kansallisella tasolla mietin esimerkiksi Israelia ja Palestiinaa, miten kostoa ja väkivaltaa perustellaan omalla alistetulla historialla. Kuka sitten määrittelee, milloin tilit ovat tasan, ja millä perusteella?

  Ja vaikka ei naisen jaarittelu womansplainausta olisikaan, on se ihan yhtä huonoa käytöstä kuin mansplainaus. Ellei väitä, että historia ja valtasuhteet antaisivat naisille oikeuden käyttäytyä muita kohtaan välinpitämättömämmin kuin mies.

   

  Siitä varmaan ollaan samaa mieltä, että yhteisymmärrykseen ihmisten välillä tarvitaan dialogia. Ja sitä voi käydä vain samoilla pelisäännöillä, kohdellen kaikkia yhdenvertaisesti. Siis kaikkia.

  1. Mangonsiemen
   20.4.2017, 14:03

   Ei tietenkään historia anna mittään oikeutusta kostoon, mutta maissa, joissa on rotuerotteluhistoriaa, on aihetta esim kiintiöin tapahtuvaan syrjityn kansanosan yhdenvertaisuuden varmistamiseen,

   Tuntuu vähän typerältä vääntää rautalangasta käsitteitä, joiden merkityksen itse kukin voisi tarkistaa vaikkapa aluksi Wikipediasta ennen kuin lähtee kommentoimaan niistä toisen blogitekstiin. Mutta: mansplainaus tarkoittaa sitä, kun mies selittää naiselle alentuvaan sävyyn jotakin huolimatta siitä, että kyseinen nainen saattaa tietää asiasta miestä enemmän, perustuen seksistiseen oletukseen, että mies tietää lähtökohtaisesti automaattisesti naista enemmän. Jos nainen selittää jotain miehelle  (tai naiselle) alentuvasti, kyse on alentuvuudesta ilman seksististä ulottuvuutta. Myös mies voi olla alentuva. Mutta vain naisiin voi suhtautua seksistisesti koska VALTARAKENTEET.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *