Ehkäisy on osa seksuaalista itsemääräämisoikeutta

 

 

Yhteistyöpostaus: Plan International Suomen Mitä-verkoston Ehkäisytalkoot

 

Kirjoitin taannoin tekstin, jossa kerroin, millaista seksivalistusta olen koulussa saanut. Siinä keskityttiin seksiin lähinnä heteroiden välisenä yhdyntätekniikkana ja ohjattiin tyttöjä pidättäytymään ‘huonon naisen’ maineesta. Tekstin kirjoittamisen jälkeen jäin pohtimaan, miten paljon parempaa seksiä olisinkaan harrastanut nuorempana, jos valistuksen kulmakivi olisi ollut se, miten vedetään omat rajat eikä se, miten toteutetaan kunnollista naiseutta. Että valistuksen kärkeänä olisikin ollut seksuaalinen voimautuminen, ei tylsämielinen moralisointi. Edellinen johtaa jälkimmäistä helpommin sekä oman kehon kunnioittamiseen että omien rajojen vetämiseen, eikä kumpaakaan ei voi seksissä painottaa liikaa. Molemmat liittyvät myös ehkäisyyn.

 

Suunnilleen vuosi sitten kuulin ensimmäistä kertaa niin sanotusta stealthing-ilmiöstä, jossa (usein) mies ottaa kondomin pois kesken yhdynnän kertomatta siitä seksikumppanilleen. Huffington Post julkaisi lokakuussa 2017 stealthingin kohteiksi joutuneiden naisten kokemuksia. Niissä toistuivat nöyryytetyksi tulemisen kokemus, itsensä syyllistäminen tapahtumasta sekä sukupuolitautien pelko tai niille altistuminen.

 

Ihmettelen, miten voi olla mahdollista, että luin steatlhing-ilmiöstä – joka on äärimmäistä seksuaalisen itsemääräämisoikeuden väheksymistä – sattumalta sanomalehdestä vasta liki kolmekymppisenä. Olen ihmeissäni, että kuulin asiasta niinkin myöhään, sillä asioiden nimeäminen on tärkeää, kun pyritään tunnistamaan omia kokemuksia. Toisin sanottuna, jos olisin itse parikymppisenä joutunut stealthingin uhriksi, olisi minun todennäköisesti ollut haastavaa sanoittaa, että se loukkasi seksuaalista itsemääräämisoikeuttani syvästi. Ei ole liioittelua sanoa, että kyse on seksuaalisen väkivallan muodosta, mutta mikäli omien rajojen tunnistaminen on vaikeaa, voi teon tunnistaminen seksuaaliseksi väkivallaksi olla vaikeaa. Etenkin kulttuurissa, joka ei ennen #MeToo-kampanjaa ole ottanut seksuaalista häirintää kyllin vakavasti.

 

Ehkäisyn vaatiminen on osa seksuaalista itsemääräämisoikeutta, ja jos toinen ei tätä kunnioita, kävelee hän tietoisesti rajojesi yli. Se on loukkaavaa ja satuttavaa, mutta ei koskaan sinun syytäsi. Samasta syystä myöskään seksiin painostaminen ilman ehkäisyä ei ole ok: seksissä on kyse paitsi omien rajojen vetämisestä, myös toisen rajojen kunnioittamisesta.

 

Pätee myös ehkäisyyn.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

 

 

 

 

 

suhteet seksi mieli hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *