Ei ruusuille, kyllä yhdenvertaisuudelle

Viime eduskuntavaalien alla keski-ikäiset poliitikkomiehet kampanjoivat jakamalla ruusuja naisille Tampereen keskustassa. Ele oli varmasti vilpitön, mutta jostain syystä tuntui kuitenkin vaikealta ottaa kohteliaisuutena sitä, että minuun suhtauduttiin eri tavoin kuin potentiaalisiin miesäänestäjiin.

 

Myös naistenpäivän kukitukset ja kohteliaisuudet tuntuvat kontekstissaan falskeilta. “Naistenpäivällähän ei ole alunperin mitään tekemistä ruusujen ja hemmottelutuotteiden kanssa, vaan työläisnaisten oikeuksien”, kirjoitti poliitikko Veronika Honkasalo Facebookissa. Hurrasin mielessäni. Minusta näet se, että nostamme yhtenä päivänä naiset jalustalle kielii aiemminkin siitä, että tasa-arvon toteutumiseen on vielä matkaa, kuin siitä, että eläisimme jo yhdenvertaisessa maailmassa. Naistenpäivä on kerran vuodessa, mutta naisen euro on 83 senttiä ympäri vuoden. Eivätkä epäkohdat siihen jää.

 

Suomea pidetään niin tasa-arvoisena maana, että hallitus on ensimmäistä kertaa 20 vuoteen jättänyt tasa-arvo-ohjelman kokonaan laatimatta. Se on hämmentävää, koska työsarka ei lopu täälläkään. Lapsiperheissä, joissa on äiti ja isä, on äidin euro keskimäärin vain 62,5% isän eurosta. Tutkimusten mukaan Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa. Turvakotipaikkojen määrä on vuosien varrella supistunut, vaikka juuri niiden tarpeesta on Suomi on surullisen kuuluisa.

 

Maailmalla tyttöjen ja naisten asema on vielä heikompi. Noin 65 miljoonaa tyttöä jää vaille minkäänlaista koulutusta, vaikka koulu voisi suojata tyttöjä paitsi seksuaaliselta väkivallalta, myös lapsiavioliitoilta. Maailmanlaajuisesti joka neljäs tyttö kokee seksuaalista väkivaltaa ja joka kolmas tyttö joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana. Yli kolmen miljoonan tytön sukuelimet silvotaan edelleen joka vuosi ja sodassa naisten raiskausta käytetään aseena ympäri maailmaa. Ja esimerkiksi syksyllä alkaneen pakolaiskriisin hoidossa ei olla tarpeeksi huomioitu naispuoleisten turvapaikanhakijoiden haavoittuvaista asemaa.

 

Jos joskus, niin kansainvälisenä naistenpäivänä soisi puututtavan naisiin kohdistuvaan väkivaltaan sekä epäoikeudenmukaisuuteen. Jos haluat vaikuttaa, älä osta ruusua. Lahjoita sen sijaan vaikkapa tänne tai tänne.

 

Toivotaan, että ensi vuonna naistenpäivää juhlitaan edes hiukan tasa-arvoisemmassa maailmassa.

 

Hyvää naistenpäivää!

 

suhteet oma-elama suosittelen uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (10)
 1. Noin 65 miljoonaa tyttöä jää vaille minkäänlaista koulutusta”

  UNICEFin mukaan 57 miljoonaa on kaikkien koulun ulkopuolella olevien lapsien lukumäärä, ja siitä kolme neljäsosaa on tyttöjä.

  Mutta joo, oon miettinyt tätä naistenpäivän juhlintaa paljon, ja tulin tulokseen että musta ruusujen jakelussa ei ole mitään väärää. Olen siis ihan täysi feministi, mutta ajattelen silti näin. En ole itse nähnyt sitä niin, että kukaan oikeasti ajattelisi että me eletään täydellisessä maailmassa ja ettei naisten oikeuksien eteen tarvitsisi enää tehdä mitään.  Enemmän se on tuntunut sellaiselta kannustukselta, että on hienoa olla nainen ja että siitä kannattaa olla ylpeä! Silti töitä on vielä edessä. Nää asiat ei sulje toisiaan pois. 🙂

 2. Tällainen suhtautuminen on syy siihen, miksi en avaa ovia nuorille naisille, vaan hidastan tai kiihdytän askeleitani, jotta en osuisi ovelle samaan aikaan nuoren naisen kanssa.

  Avaan oven kohdalle sattuessani miehille, vanhemmille naisille ja lapsille, mutta en nuorille naisille, koska en vain tahdo ottaa sitä riskiä, että tekoni tulkitaan jotenkin nurinkurisesti. En myöskään tarjoa apuani nuorille naisille bussissa esimerkiksi lastenrattaiden kanssa toisin kuin tarjoan nuorille miehille.

  Se on vähän niin, että tietyissä porukoissa liki kaikkiin miehin tekoihin onnistutaan löytämään jokin miehiä syyllistävä näkökulma, joten on parempi pysyä erossa näistä porukoista kokonaan. 

   

  1. En mä tartte oven avaajaa, mutta tuskin kukaan pahastuu, jos rattaiden kanssa jeesaa. Harmi, jos sukupuolten valtasuhteet tuottaa sulle päänvaivaa. Niin tuottaa mullekin. Ja aika monelle lisäksi ihan konkreettista kärsimystä. Hyvää naistenpäivää ja tsemppiä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *