Hallitus sanoo ei sukupuolten tasa-arvolle

Eilen, 15.12.2015, Suomen hallitus antoi joululahjan vähätuloisille suomalaisille. Vihreiltä lainattu kuva kertoo loput:

 

vihreät.jpg

 

 

Suomessa on hallitus, joka historiallisella leikkauspolitiikallaan tekee tietoisia heikennyksiä vähävaraisten arkeen. Eräs silmiinpistävä seikka on, että päätöksistä ovat vastuussa hyväosaiset, valkoiset, keski-ikäiset heteromiehet: Sipilä, Soini ja Stubb. Etuoikeutettu kolmikko tekee leikkauspäätöksiä, joilla on vaikutusta kaikkiin muihin paitsi heihin itseensä ja itsensä kaltaisiin. Näin ollen leikkausleikeissä maksamaan joutuvat erityisesti keski- ja vähätuloiset naiset. Hallituksen leikkuspolitiikan sukupuolivaikutuksia ovat kritisoineet muun muassa 85 (!) professoria ja tutkimusjohtajaa. Myös eilen tehdyt päätökset ovat osoitus siitä, että hallitus haikailee takaisin 50-luvulle:

 

  1. Eläkkeensaajien asumistuen heikennys on kaikinpuolin yhteiskuntaa epätasa-arvoistava päätös, mutta erityisen voimakkaasti se osuu naisiin. Naiset ovat köyhien eläkeläisten enemmistö: naisten keskimääräiset eläketulot ovat noin 15 823 euroa vuodessa, miesten 20 473. Päätöksellään hallitus heikentää kaikkien eläkeläisten arkea, mutta rokottaa erityisesti naisia.
  2. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus tarkoittaa, että mikäli molemmat vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti, rajataan lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen. Jos päätoimista työtä tai opiskelupaikkaa ei jommalla kummalla vanhemmalla ole, saa lapsi varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa. Tämä vaikeuttaa sen vanhemman työllistymistä, joka tekee pätkätöitä tai työskentelevät osa-aikaisesti, eli useimmiten heteroperheessä naista (15-64 -vuotiaista naisista 67,9% on vakinaisessa työsuhteessa, miehistä 81,5%) Subjektiivinen päivähoito-oikeus edistää naisten työllistymistä ja taloudellista asemaa, koska se mahdollistaa paitsi työnhaun, myös osa-aikaisten töiden ja pätkätöiden tekemisen.
  3. Lapsilisän indeksisidonnaisuuden poistaminen asettaa hyvätuloiset ja vähätuloiset perheet entistä eriarvoisempiin asemiin keskenään. Lisäksi se vahvistaa perinteistä perhemallia: isistä vanhempainvapaata pitää vain 1-2%, joten indeksisidonnaisuuden poistaminen vahvistaa mieselättäjyyttä ja naisen hoivavastuuta.
  4. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien maksujen tuplaus kasvattaa edellisen tapaan perheiden välistä kuilua. Ja yleensä, kun leikkaukset kohdistuvat lapsiin, ovat arjen vastuun kantamassa naiset (katso vaikka subjektiivisen päivähoito-oikeuden raajaamiseen tai lapsilisään liittyvät kohdat).

 

 

SSS-hallituksen hallitusohjelma oli 20 vuoteen ensimmäinen, jolla ei ollut lainkaan tasa-arvo-ohjelmaa. Luen pitkälti naisjärjestöjen lobbaamisen ansioksi sen, että tasa-arvo-ohjelma on ollut syyskuusta saakka tekeillä. Tasa-arvo-ohjelmaa tai ei, vaikuttavat Sipilä, Soini ja Stubb kuitenkin olevan ensisijaisen kiinnostuneita pönkittämään omaa asemaansa. Sillä tiedäthän:

 

”When you’re accustomed to privilege, equality feels like oppression.”

 

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta tyo vanhemmuus
Kommentit (4)
  1. Harmittaa kyllä ihan järjettömästi koko touhu. On esitetty vaihtoehtoja ja on kerrottu päätösten seuraamuksista, mutta kun ei tunnu hallitusta kiinnostavan. Nämä päätökset ovat niin väärin erityisesti naisia ja lapsia kohtaan.

  2. Itkettäisi jos ei vituttaisi niin lujaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *