Huippukokkinaisia on vähän, koska keittiö on seksistinen työpaikka

CW: Sovinismi, misogynia

Viime viikolla Kari Aihinen kohautti lataamalla täyslaidallisen syitä sille, miksi naisia on keittiöalan keskeisillä paikoilla vain kourallinen. Jemina tarttui aiheeseen välittömästi ja kirjoitti tuttuun tapaansa mainion vastineen. Itse lähestyn aihetta toisesta näkökulmasta. Väitän nimittäin, että naisia on ammattikeittiössä töissä vähäinen määrä, koska mieskokkien hallitsema keittiökulttuuri on umpiseksistinen.

Aihisen mukaan syyt naiskokkien vähyydelle ovat “fysiikan laeissa”, eli siinä että naiset a) synnyttävät; b) ovat kotona hoitamassa lapsia eivätkä pysy tekniikan kehityksessä mukana; c) joutuvat hakemaan lapset päivähoidosta. Mutta mitäpä jos syy ei olekaan naisissa tai “fysiikan laeissa”, vaan alan seksismissä? Seksismillä tarkoitan paitsi sitä, että kokkimies kertoo televisiossa, että heterosuhteessa nainen jää automaattisesti kotiin hoitamaan lapsia miehen tehdessä uraa, myös sitä tapaa, jolla keittiössä naisia kohdellaan. Hyvä ystäväni, joka on nainen, sattuu olemaan entinen varsin tasokkaissa paikoissa työskennellyt ravintolakokki, joka on kuullut muun muassa seuraavat letkautukset työpaikoillaan:

“Jokaisessa ammattikeittiössä pitää olla yks nainen pitämässä paikat siistinä ja kuria äijille, mut jos niitä on kaks niin se menee kikatteluks.”

”Tytöl on taas huulipunaa, laitoitko mua varten?”

“Veditkö menkkapilluraivarit?”

“Ikinä ei oo niin kiire ettei kerkee hymyillä, etenki ku on noin söpö.”

“Onks sul menkat vai eikö peitto heilu?”

“Miksi naisella on yksi kromosomi enemmän kun lehmällä? Ettei se tiskatessa paskantaisi lattialle.”

“Montako sovinistia tarvitaan vaihtamaan lamppu? Ei yhtään, tiskatkoon huora pimeässä.”

“Kuinka monta miestä tarvitaan avaamaan olut? Ei yhtään, se pitää tuoda avattuna.”

“Mitä eroa on blondilla ja pizzalla? Pizzan saa halutessaan ilman sieniä.”

Ajattele, että joutuisit päivittän kuuntelemaan sukupuoltasi halventavia ja ammattitaitoasi kyseenalaistavia juttuja kollegojen suusta. Ja jos huomauttaisit, että puhe on loukkaavaa, sinulta kysyttäisiin, onko “se aika kuusta”. Kenenkään ei tulisi joutua toimimaan ilmapiirissä, jossa tulee toistuvasti halvennetuksi, pienennetyksi ja hiljennetyksi sukupuolensa vuoksi. Näin ajatteli myöskin ystäväni, joka lopetti kokin työt lahjakkuudestaan huolimatta omien sanojensa mukaan “välillisesti ja välittömästi” juuri alan seksismin vuoksi.

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook, Instagram, Twitter!

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta uutiset-ja-yhteiskunta tyo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *