Hyvää itsenäisyyspäivää (ei natseille)

Suomi täyttää tänään 99 vuotta. Aika paljon, mielestäni. Kansainvälisesti Suomi on vakaa ja vakavarainen yhteiskunta. Globaalissa vertailussa olemme myös varsin tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen valtio. Siitä voi olla iloinen ja ylpeä. Jostain kumman syystä tätä argumenttia käytetään kuitenkin tekosyynä myös silloin, kun ajatellaan, että yhdenvertaisuusasioihin ei tarvitse enää puuttua, koska meillä menee jo valmiiksi verrattain mainiosti. 99-vuotiaan luulisi tietävän paremmin.

Olen kuluneen vuoden aikana katsonut Suomea surun ja hämmennyksen vallassa. Syksyllä nuori mies kuoli keskellä Helsinkiä, kun uusnatsi kävi hänen kimppuunsa. Viharikosten määrä lisääntyi viime vuonna järkyttävästi. Suomi lähettää turvapaikanhakijoita lähtömaihinsa kuolemaan ja tekee kaikkensa, jotta ei-suomalaisten perheiden yhdistäminen ei onnistuisi. Suomen hallitus heikentää sukupuolten välistä yhdenvertaisuutta leikkaamalla naisvaltaisilta aloilta ja lisää eriarvoisuutta vähentämällä koulutuksen resursseja aina varhaiskasvatuksesta yliopistoon. Hallituspuolueen populistipoliitikot ovat saaneet syytteitä ja jopa tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tänään Helsingissä marssi itsenäisyyspäivän kunniaksi Suomen lippuja heiluttelevia uusnatseja.

Itsenäisyys ei voi tarkoittaa sitä, että vain hyväosaisten oikeuksista pidetään kiinni. Sen sijaan itsenäisyyden tulisi merkitä demokratiaa. Sitä, että edes pääministeri ei voi vaikuttaa median sisältöihin tai julkaistaviin uutisiin. Itsenäisyyden tulisi merkitä myös vastuuta. Sitä, että kansainvälisessä vertailussa vahvoilla oleva valtio turvaa ihmisoikeuksien toteutumisen paitsi omien rajojensa sisällä, puolustaa lisäksi ihmisyyttä globaalisti. Itsenäisyyden tulisi merkitä myös vapautta. Vapautta olla sellainen kuin on, riippumatta seksuaalisuudesta, sukupuolesta tai ihon väristä. Vapautta natseista. Aikana, jona ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii globaalia yhteistyötä, ei rajojen sulkeminen ja eristäytyminen ole vaihtoehto. Siksi itsenäisyys merkitsee 2010-luvulla myös kansainvälisyyttä, kulttuurien välisyyttä ja avoimuutta.

Ensi vuonna Suomi täyttää 100 vuotta. Tässä on siis tasan vuosi aikaa kaapata kansallissymbolit takaisin kaikille suomalaisille, jotta vuoden päästä voidaan juhlia avointa, suvaitsevaista ja ennen kaikkea natsivapaata Suomea.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille, paitsi natseille.

 

Seuraatko jo somessa? FACEBOOK + INSTAGRAM

Kommentointi sallittu ainoastaan Lilyn rekisteröityneille käyttäjille

hyvinvointi mieli uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (2)
  1. Yksinkertaisesti tarvittaisiin vain ihmisyyttä. Olemista ihmistä toiselle ihmiselle ajatellen, että meistä jokainen vuorollaan on avun tarpeessa. Me synnymme, elämme ja kuolemme. Kukaan ei ole kuolematon eikä kukaan meistä omista oikeastaan yhtään mitään. Ja jos jotain täytyy omistaa, niin olkoon se sydän ja aivot. Ja ne tekisiät yhdessä töitä elämän eteen. 

    1. Ihana kommentti, kiitos ajatuksistasi! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *