Lahti ja KKK-kaapu eli miksi en halua ymmärtää rasistia

Suomessa eletään absurdeja aikoja. Torstaina 24.9. pääministeri Juha Sipilä totesi eduskunnan täysistunnossa seuraavasti: “Minusta meidän pitää myöskin rauhallisesti ymmärtää niitä pelkoja ja huolia, mitä ihmisillä on siellä omassa arjessaan koskien tätä suurta muutosta, mikä täällä on tapahtunut. – – – Meidän pitäisi pystyä asialliseen, rauhalliseen keskusteluun myöskin siitä, ilman että me leimaamme rasisteiksi näitä ihmisiä, jotka ottavat esille näitä omia huoliaan. Minusta niitäkin pitää kuulla.” Samaisena päivänä myös valtiovarainministeri Alexander Stubb avasi sanaisen arkkunsa: “Jos muutamilla ihmisillä on halu ilmaista mielipiteensä ja osoittaa frustraatiota tässä vaikeassa tilanteessa, se sallittakoon. Ymmärrän myös näitä ihmisiä.”

 

Stubbin ja Sipilän ymmärrys frustroituneita ihmisiä kohtaan otettiin Lahdessa kirjaimellisesti, kun samana iltana paikallinen ruudinkeksijä ilmaisi turhautumisensa pukeutumalla Ku Klux Klanin valkoiseen kaapuun. Samanmieliset osoittivat frustraatioitaan myös heittämällä pakolaisia kuljettaneen bussin ikkunoihin ilotulitteita ja kiviä kohti SPR:n työntekijöitä. Stubb ja Sipilä riensivät tuomitsemaan rasistisen ilkivallan, mutta aivan liian myöhään: he olivat jo aiemmilla rasistisesti ajattelevien ihmisten huolia ja frustraatioita ymmärtävillä kannanotoillaan avanneet sen kaapin oven, jossa lahtelainen neropatti KKK-kaapuaan säilytti.

 

Rasistisen ilkivallan tuomitsemisen tulisi olla itsestään selvää, joten ilman muuta hallitus tuomitsi lahtelaisurpoilun ykskantaan. Kuka muka olisi niin ajattelematon, että EI tuomitsisi KKK-kaapuja ja polttopulloja? No, esimerkiksi lahtelainen kunnanvaltuutettu Lasse Koskinen (ps), joka jätti allekirjoittamatta Lahden ylimmän johdon rasisminvastaisen vetoomuksen. Toki Koskinen rasismin tuomitsee, hänen mielestään irakilaiset, turkkilaiset ja somalialaiset vain tulisi lähettää takaisin sinne, mistä tulivatkin.

 

Mutta ei siinä vielä kaikki. Lasse ei nimittäin allekirjoittanut vetoomusta, koska vetoomuksessa “ei ollut sanaakaan hallitsemattoman maahanmuuton tuomitsemisesta tai vaatimuksia sen korjaamiseksi.” Lasse jatkaa: ”Ei riitä että puhutaan toisesta puolesta vaikkakin asiaa, kun toinen puoli puuttuu.” Se, mitä Lasse yrittää sanoa on, että hänen mielestään myös keskustelun toinen äärilaita pitää saattaa vastuuseen. Ihan jäin tämän terävän huomion äärellä pohtimaan, että tarkoittaako Lasse toisella äärilaidalla niitä ihmisiä, jotka kutovat turvapaikanhakijoille villasukkia vai niitä, jotka toimittavat vaatelähetyksiä hätämajoituskeskuksiin? On sietämättömän surullista että tässä keskustelussa äärilaidoiksi nimetään sekä rasismi että inhimillisyys. Ilmeisesti jälkimmäinen on kuitenkin nyky-Suomessa jokseenkin radikaali ajatus. Se vasta surullista onkin.

 

Lasse ei suinkaan jää ainoaksi, joka toimillaan vähättelee rasistisia iskuja. Sunnuntaina 27.9. Iltalehti uutisoi Tampereella hätämajoitustilaksi kaavaillun koulun seinään ilmestyneen rasistisia viestejä. Kotkalainen kunnanvaltuutettu Van Wonterghem Freddy (ps) kunnostautui kommentoimalla asiaa seuraavasti:

Screen Shot 2015-09-27 at 15.09.26.jpg

(Kuvakaappaus otettu su 27.9. klo 15.09. Varttia myöhemmin se oli poistettu FB:sta.)

 

Freddy-boy viittaa turvapaikanhakijoiden täyttämän rakennuksen olevan “läävä”, rasististen viestien asiallisia ja hätämajoitustilan väkivaltaisen hävittämisen uhkailua parempi vaihtoehto.

 

Minä kysyn teiltä, Sipilä ja Stubb: joko nyt saa sanoa rasisti? Ja minä kysyn sinulta Timo Soini: olisiko vähitellen aika ottaa itseä niskasta kiinni ja tuomita puolueen urpoilevat fasistit? Ja minä kiitän kaikkia villasukankutojia. Toivon, että jonain päivänä teidän inhimillisyyttänne ei pidetä radikaalina vaan normaalina käytöksenä.

 

 

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan
Kommentit (5)
 1. KKK mies teki just niinku kuului. Jokainen jolla on järkeä päässä tajuaa että Islam on itse pahuus. Islam on vihamielinen uskonto kaikkia muita uskontoja kohtaan. Sinä ilmeisesti haluat noita pahantahtosia apinoita tänne. Mitkä pitävät länsimaalaisia naisia huorina jne.

 2. Moi! Sullahan on tosi kiinnostavalta vaikuttava blogi 🙂

  Olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että rasismista puhumisen tekee ongelmalliseksi se, että ”rasismi” -termi valuu kuin vesi hanhen selästä. Kukaan ei koskaan (tietenkään…) tunnusta olevansa rasisti tai suostu myöntämään, että jokin teko olisi ollut rasistinen. Tarkoitti sitä sitten tai ei. Tällaisten valopäiden lisäksi sitä kun on myös fiksumminkin käyttäytyvissä piireissä, ja on ongelmallista, jos rasismiksi määritellään vain kivien heittely tai muut viharikokset.

  Teot pitäisi ehdottomasti tuomita, mutta tavallaan ymmärrän poliitikkojen halua ymmärtää, mistä viha kumpuaa, mutta tällaisen toiminnan hyssyttely on kyllä osa rasismin normalisointia.

  1. Moi Reetta,

   kiitos kommentista! 🙂 Tiivistit mun ajatukset aika kompaktisti. Mä ymmärrän myös ymmärtämisen halua. Samalla kuitenkin toivon, että ihmiset arjessaan ja toimissaan tuomitsisivat rasismin ja rasistiset teot suorasanaisesti ja -selkäisesti. Vielä on tekemistä, mutta haluan uskoa, että parempaan ollaan menossa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *