Loppu seksuaaliselle ahdistelulle - 7 ohjetta

Bluestocking

Olen koko 28-vuotiaan elämäni ajan kuunnellut ohjeita siitä, miten olla tulematta ahdistelluksi tai raiskatuksi. Ehkäpä olisi aika antaa ohjeita siitä, miten voi olla ahdistelematta tai raiskaamatta. Näillä pääsee taatusti pitkälle!

  1. Kanna mukanasi hälytintä. Jos meinaat vahingossa ahdistella, paina hälytys päälle, niin uhri ehtii karkuun.
  2. Älä juo itseäsi humalaan. Jos kuitenkin juot, älä oleile samassa tilassa potentiaalisten uhriesi kanssa. Voit myös pyytää kaveriasi pitämään sinua silmällä.
  3. Älä pukeudu provosoivasti. En todellakaan tiedä, miten se liittyy mihinkään, mutta siitä puhutaan niin paljon, että se on ilmeisesti tärkeää.
  4. Älä kävele yksin kotiin pimeitä sivukujia. Ilman saattajaa kulkeva nainen saattaa tulla vastaan, ja sinä olet saattanut unohtaa hälyttimesi (kohta 1) kotiin.
  5. Kaveria ei jätetä! Etenkin baarista on järkevää lähteä vähintään kaksin, jotta voitte varmistua, ettei kukaan porukasta sorru ahdisteluun.
  6. Älä lähde vieraiden naisten matkaan.
  7. Älä provosoidu, jos pokausyrityksesi tulee torjutuksi. Vaikka monet tuntuvat niin olettavan, ei vonkaaminen, lähentely, huorittelu tai lääppiminen muuta kieltävää vastausta myöntäväksi.

Kuulostaako ikävältä tai syyllistävältä? Niin minustakin. Ironista, eikö totta?

Kommentit

Taru Mari
Stuff About

Just näin! Tätä valitettavan harva tulee ajatelleeksi..

Looking for...

Raiskauksen estäminenhän on naurettavasti jätetty kokonaan potentiaalisten uhrien hommaksi. Missä on tosiaan puhe siitä, että se on väärin?

Mistähän löytäisi raittiin naisen (Ei varmistettu)

Minusta on oikein hyvä ohje naisille, ettei tulisi juoda itseään humalaan eikä lähteä (humalassa eikä selvinpäin) vieraiden miesten matkaan tai kutsua vieraita miehiä kämpilleen. Varmaan 80% raiskauksista vältettäisiin näillä. En ole nainen, mutta miehenä ymmärrän muita miehiä.

Naiset eivät tätä kuitenkaan hyväksy, vaan naisten mielestä naisen kuuluu saada sammua housut nilkoissa ja perse pystyssä puun juurelle Kaisaniemen puistoon, ja jos tulee yllätysseksiä niin se on kaikkien muiden paitsi naisen itsensä vika.

yksiplusnolla
yksiplusnolla

Jep, tässäkin hypoteettisessa esimerkissä ainoa toimija oli se nainen joka toimillaan mahdollisti tilanteen. Sen jälkeen "tuli yllätysseksiä". Noin vaan, itsestään, ilman että kukaan mies tekee mitään. 

Mistähän löytäisi raittiin naisen (Ei varmistettu)

Mitä sitten mielestäsi pitäisi tehdä, että naiset voisivat sammua julkisille paikoille ilman pelkoa raiskauksesta?

En sano, että se on oikein että joku mies siinä jotain tekee. Väärinhän se on. Mutta kun sellaisia miehet ovat. Siitä samasta asenteesta, joka johtaa jonkun miehen raiskaamaan sen puskaan sammuneen naisen, johtuu myös ne tavat, joille naiset miehissä syttyvät. Naiset itse syttyvät miehistä, jotka ovat pahoja. Tutkimusten mukaan naiset syttyvät eniten miehistä, jotka edustavat ns. Dark Triad -piirteitä: https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_triad , lainaus wikistä
"All three dark triad traits are conceptually distinct although empirical evidence shows them to be overlapping. They are associated with a callous-manipulative interpersonal style.[9]

Narcissism is characterized by grandiosity, pride, egotism, and a lack of empathy.[10]
Machiavellianism is characterized by manipulation and exploitation of others, a cynical disregard for morality, and a focus on self-interest and deception.[11]
Psychopathy is characterized by enduring antisocial behavior, impulsivity, selfishness, callousness, and remorselessness"

Samat piirteet, jotka ovat naisten mielestä kivoja ja ihania miehessä kun mies lähestyy naista normaalitilanteessa, saattavat hyvinkin ajaa vähemmän kivoihin tekoihin jos nainen ei olekaan suostuvainen tai on vaikka sammunut puskaan.

Se, että naiset suosivat miehissä näitä piirteitä, uusintaa niitä sukupolvisesti. Syntyy uusia dark triadin mukaisia miehiä, ja vähintään yhtä paljon kuin aiemmassa sukupolvessa.

Mikä siis mielestäsi on ratkaisu siihen, että naiset himoavat miehissä juuri niitä piirteitä, jotka voivat jossain tilanteessa ajaa miehen myös raiskaukseen?

Vierailija (Ei varmistettu)

Mitäs paskaa sä selität? Miten tää liittyy mihinkään? Ihan oikeasti? Ihan oikean oikeasti?

Ei sais ruokkia trollia mutta kyllä tää vaan pisti veret kiehumaan. Edelleenkin naisen vika: Mitäs oli liian lyhyessä hameessa, liian humalassa, liian mukava... :D Raittius ja siveysvyö on ilmeisesti oikeasti vaihtoehtoja jollekin asian ratkaisemiseksi, ja nimenomaan naisen kohdalla.

Jos tosiaan on altis raiskaamaan niin kannattaa ihan miehen itse noudattaa nimenomaan postauksessa yllä näkyviä ohjeita. Sillä saattais olla melkoisen tehokas vaikutus. Jos myös iskee seksin aloittaessa epävarmuus, ettei nainen tästä tykkää, ehkä sitä voi häneltä kysyä. Ja jos joku sammuneena perse pystyssä puistossa ilman housuja (?? en ole ikinä törmännyt tällaiseen, ja puistotissuttelen kyllä ihan ahkerasti kesäisin) on niin ehkä sen kanssa ei juuri sillä hetkellä kannata alkaa seksiä harrastaa. Simple, isn't it?

Mietin että eikö esim. yllä kommentoineella ole mitään kokemusta naisista vai miten näin perustavanlaatuiset hommat on hakusessa. Huh huh.

Mistähän löytäisi raittiin naisen (Ei varmistettu)

Kokeile lukea postaukseni läpi, niin voin ehkä vastatakin jotain.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihana alentuminen :* Ei taidakaan olla kirjallinen ulosantisi ihan niin priimaa kuin ajattelit. Valitettavasti kommenttisi lukeminen ei herättänyt tälläkään kertaa kovin suuria ahaa-elämyksiä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Raivoraittiita naisia löytynee takuuvarmasti ainakin AA-kerhoista ja Suviseuroista. Sinne, jos ei muuten tunnu löytyvän!

Looking for...

Mitä mielestäsi tulisi tehdä miehille, jotka sammuvat julkisille paikoille? Normaalin ihmisen vastaus: soittaa apua paikalle. Sama koskee naisia ikään katsomatta. 

Naisia viehättää mies, joka on tasa-painoinen, itsensä kanssa sinut ja osaa normaalit käytöstavat. 

Lisäksi evoluutio ei ole puhtaasti naisten käsissä ja on naurettavaa edes väittää niin. Tällä hetkellä ilmastonmuutos on iso asia kemikaalien lisäksi. Niiden vaikutusta ei edes tiedetä. Jotenka tällä ei ole mitään tekemistä raiskaamisen kanssa. 

Mistähän löytäisi raittiin naisen (Ei varmistettu)

Tutkimusten mukaan noilla dark triad -miehillä on huomattavasti enemmän seksikumppaneita naishistoriassa kuin muilla miehillä. Samoin muistaakseni siinä tutkimuksessa, josta joskus luin, oli havaittu, että heillä on aina säpinää jonkun naisen kanssa, oli suhteen laatu sitten mitä tahansa kertalaukaisun ja avioliiton väliltä. Siten voidaan todeta, että naisia voi toki viehättää myös tasapainoinen ja tasa-arvoinen mies, mutta eniten naisia kuitenkin viehättää nuo dark triad -miehet.

Asia liittyy mielestäni hyvin vahvasti tähän raiskauskysymykseen. On aika turhaa huutaa ilmoille, että "Tämä on vääryys, ymmärrättekö tämä on väärryyys!! Vääryys!!". Siis turhaa, jos ei pyri mitenkään muuttamaan tilannetta. Ja raiskausten vähentäminen ja koko yhteiskunnan "raiskaustilanteen" muuttaminen edellyttäisi sitä, että miesten käytöstä muutettaisiin syvemmällä tasolla kuin pinnallisella käytöstapojen levelillä. Tokihan kaikki miehet feministisissä yhteiskunnissa kuten Suomi, tajuavat olla kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa sanomatta ääneen mitään mitä ajattelevat raiskauksista. Sehän on sosiaalinen itsemurha feministisessä ilmapiirissä millään tavalla pyrkiä oikeasti keskustelemaan asiasta.

Mutta sitäkö te haluatte, että 100% miehistä tuomitsee jyrkästi raiskaamisen jos mielipidettä kysytään, ja että miehet toisilleenkin puhuvat raiskauksen vastaisia juttuja? Sekö on se tavoite? Entä jos raiskauksien määrä ei siitä juurikaan vähene, tai jos vähenee niin puhutaan promilleista?

Itse ainakin tavoittelisin mieluummin todellisia vaikutuksia. Sitä, että naisia ei oikeasti raiskattaisi. Ja se vaatii asioiden tarkastelua juuri tästä näkökulmasta, josta kerroin jo aiemmin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Damn. Oot kyllä pihalla. Sinusta siis raiskauksien määrä saataisiin laskemaan nimenomaan sillä, että naiset eivät viehättyisikään pikkuisen pahoista pojista?

On muuten aika laatututkimuksen oloinen tämänkin neverheard-termin tarkastelu. Ja vielä Wikipedia lähteenä, aijai :)

Mielestäsi siis raiskauksesta olisi ok puhua hyväksyen ja sillä hekumoiden "miesten kesken"? Älä nyt viitti. Ihanilla, fiksuilla ja kunnollisilla miehillä (joita oma lähipiirini on, luojan kiitos, täynnä) ei keskustelut ihan tuollaisella tasolla liiku.

Mistähän löytäisi raittiin naisen (Ei varmistettu)

5/5 olkiukot. Poliitikon ura voisi olla hyvä vaihtoehto.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ha! Voitin ;)

yksiplusnolla
yksiplusnolla

Keskustelu näköjään eteni jo rutkasti, mutta vastaan silti. Lähdetään siitä että mielestäni kenenkään ei kannattais sammua ilman housuja puistoon, talvella voi pylly paleltua ja kesällä syö sääsket.

Mutta se, miten raiskauksia saataisiin vähenemään. Uskon, että jo tuon valistuksen kulman muuttaminen auttaa. Ei tietysti näin kärjistetysti kun tässä bloggauksessa, mutta kuitenkin. Lisäksi olisi hyvä, että raiskaajasta puhuttaisiin raiskaajana, siis niin että hän valitsi raiskata, ei niin että se vaan tapahtui koska jotain (en viittaa pelkästään sinun kommenttiisi, vaan tuohon törmää muutenkin).

Minua myös ihmetyttää, miksi sitä suurinta osaa miehistä jotka ei raiskaa, ei häiritse enempää se, että keskustelussa miehet alennetaan jotenkin automaattisesti viettiensä vallassa toimivaksi olioksi, joka nyt vaan panee jos siihen sattuu tulemaan mahdollisuus, luvalla tai ilman. Ymmärtääkseni näin ei kuitenkaan ole, vaan suurin osa miehistä osaa ihan itse tehdä valinnan miten toimii. 

En ihan usko tuohon teoriaan että naiset tykkää pahoista pojista. Mielestäni se on samaa luokkaa kuin että kaikki miehet tykkää isotissisistä blondeista. Varmasti jotkut, mutta ei läheskään kaikki, eikä ainakaan niin monet että sillä olisi jotain merkitystä sen suhteen miten "mieslaji" kehittyy. 

Tuo, että 100% miehistä tuomitsisi raiskauksen myös keskinäisessä puheessaan, olisi hieno tavoite. Jos siihen päästäisiin, uskon että vaikutus on enemmän kuin muutama promille. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Se, että naiset kiinnostuvat pahuutta ja itsekkyyttä tihkuvista miehistä, aiheuttaa muutakin kuin sen, että näiden miesten geenit etenevät. Ehkä tärkeimpänä ja naisten kannalta ikävimpänä seikkana näkisin sen, että kun naiset suosivat tuollaisia miehiä, niin loputkin miehet, ne vähemmän pahat, omaksuvat pahojen miesten asenteita ja alkavat suhtautua hyväksyvästi kaikenlaiseen aggressiiviseen, manipuloivaan tai pahaan toimintaan naisia kohtaan. (joka on muuten todella yleinen kuvio, siis näiden asenteiden oppiminen miesten keskuudessa, vaikka tämäkin varmaan on monille naislukijoille helpompi vain kiistää kokonaan kuin miettiä, että mitäs jos asia oikeastikin on näin)

Mistähän löytäisi raittiin naisen (Ei varmistettu)

Ylläoleva klo 12:59 kommentti on siis minun kirjoittamani

keittiöpsykologi (Ei varmistettu)

Sinulla on aika surullinen käsitys ihmisistä.
Kaikki naiset eivät suosi niitä pahoja miehiä. Ja varmaan suurimmalla osalla miehistä on riittävän hyvä itsetunto, jonka ansiosta he eivät muutu pahoiksi miehiksi, kuten väität, vaan ovat rohkeasti omia itsejään ja pitävät kiinni arvoistaan. Myös miehet osaavat ajatella omilla aivoillaan. Eivät he mitään sätkynukkeja ole, jotka vaikka hyppäävät kaivoon kun kaveri käskee.
Minulle tulee sellainen vaikutelma, että olet aika nuori ihminen. Ehkä olet itse mies, joka ei ole pahis? Sinulla ei ole tyttöystävää ja epäilet sen johtuvan siitä, että et ole pahis? Nyt luulet, että saadaksesi tyttöystävän sinun pitää muuttua pahikseksi?

Mistähän löytäisi raittiin naisen (Ei varmistettu)

En ole erityisen nuori. Toisaalta en ole myöskään erityisen pahis, siinä olet oikeassa.
Olen ollut useammassakin suhteessa. Kaikki suhteeni olen saanut matkimalla pahoja miehiä.

Se on aika jännä, miten jos naisten kanssa yrittää ihan tosissaan ratkoa jotain ongelmaa - kuten tässä nyt vaikka naisten raiskausuhkaa - niin naiset pyrkivät kaikin keinoin häpäisemään miehen. Et sinä minua häpäisemällä poista sitä rakennetta, mistä se raiskausvaara syntyy.

keittiöpsykologi (Ei varmistettu)

En yrittänyt häpäistä sinua. Pahoittelen, jos sinusta tuntui siltä.
Yritän kovasti ymmärtää sinun näkökulmaasi tähän asiaan. Oletko sitä mieltä, että jos naiset lakkaisivat tykkäämästä pahiksista, raiskausten määrä vähenisi? Vai mikä on mielestäsi ratkaisu kyseiseen ongelmaan?
(PS. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että lakkaa matkimasta pahoja miehiä ja ole oma itsesi. Oikeasti. Kaikki aikuiset naiset eivät todellakaan tykkää niistä pahiksista.)

Mistähän löytäisi raittiin naisen (Ei varmistettu)

Taidat nyt olla vähän ristiriidassa itsesi kanssa.

Ensin käytät pääargumenttinasi aiheeseen, että minä, kirjoittaja, en ole "pahis", vaan olen "nuori" ja epämääräisesti vihjaten "kokematon". Nyt kerrot, että kaikki naiset eivät tykkää pahiksista.

Keskustelu on ajautunut vähän sivuraiteille, kun minä nimittäin olen oikeasti kiinnostunut siitä, että naisia ei raiskattaisi. Toivon kuitenkin, että huomaisit miten olet ristiriidassa itsesi kanssa. Kumminko päin se nyt onkaan, olisiko mielipiteeni mitätöity jos olisin nuori ja kokematon, vai onko olemassa paljon naisia, jotka eivät todellakaan tykkää pahiksista. En tarvitse vastausta sinulta, mutta kokeilepa miettiä tätä noin niinkun itseksesi. Ei kannata olla ristiriidassa itsensä kanssa.

keittiöpsykologi (Ei varmistettu)

Kommentoin jo heti ensimmäisessä viestissäni, että kaikki naiset eivät tykkää pahiksista. Sain myös sinusta heti alkuun sellaisen vaikutelman, että olet nuori ihminen, joka on kohdannut pettymyksiä ihmissuhteissaan. Sain kirjoituksistasi sellaisen käsityksen, että olet katkera naisille, koska koet, että he eivät hyväksy sinua sellaisena kuin olet. Käsitin myös, että epäsuorasti syytät naisia siitä, että he tulevat raiskatuiksi (tyyliin mitäs rakastuit siihen renttuun). Tämä kaikki on toki vain minun tulkintaani. Siksi olisin halunnut kuulla sinun mielipiteesi siitä, miten raiskausten määrää voisi vähentää. Et kuitenkaan vastannut siihen kysymykseen. Kuitenkin sanot nyt, että olet kiinnostunut siitä, että naisia ei raiskattaisi. Olet hieman ristiriidassa itsesi kanssa. Ei kannata olla ristiriidassa itsensä kanssa. ;)
Kenenkään mielipiteet eivät mitätöidy, vaikka hän olisi nuori, tietenkään. En mitään tällaista sanonut, enkä tarkoittanut. Mutta nuorena asiat näyttäytyvät paljon mustavalkoisempina. Ja sellainen mustavalkoinen ajatusmaailma minulle aukeni sinun teksteistäsi.

Mistähän löytäisi raittiin naisen (Ei varmistettu)

Sinullekin suosittelisin poliitikon uraa.

Mieti sitä vastausta siihen ristiriitaan. Pyrit koko ajan vain häpäisemään minua. Näet keskustelun kilpailuna, ja pyrit häpäisemään minua naislukijoiden silmissä. Tiedän, että en saa sinua miettimään asiaa rehellisesti tässä lukijoiden silmissä. Mutta mieti asiaa päässäsi. Ylitä ristiriitasi. Ajattele ja analysoi rationaalisesti, ilman arvolatausta. Kokeile onnistutko.

keittiöpsykologi (Ei varmistettu)

Kiitos, täytyypä ottaa uusi ura harkintaan.
En edelleenkään pyri häpäisemään sinua. Yritän keskustella kanssasi, mutta huomaan sen olevan mahdotonta.

Vierailija (Ei varmistettu)

"Mitä sitten mielestäsi pitäisi tehdä, että naiset voisivat sammua julkisille paikoille ilman pelkoa raiskauksesta?"

No, jos mies ei kerran kykene raiskaushimoihinsa mitenkään vaikuttamaan, "koska biologia", niin ehkä miesten sitten pitäisi alkaa noudattaa esim. noita Minjan kirjoittamia ohjeita. Tai jos sekin on liian vaikeaa biologian raskauttamille miesparoille, jotka kyllä tuomitsevat raiskauksen, mutta eivät kuitenkaan pysty siitä pidättäytymään, niin voivathan he ryhtyä sen siveysvyön käyttöön.

Nāiádes
Naiádes

Aina oppii jotain uutta! Tämän keskusteluketjun vuoksi osasin nyt kiittää ystävääni, joka evoluutiota vastaan taistellen EI raiskannut minua viime viikolla Ukko Nooassa. Mahtoi olla vaikeaa - kävimme kuitenkin tupakalla ulkona, ja siinä on puskiakin lähistöllä ja vaikka mitä.
Olin jopa pukeutunut toppiin ja vaikken alkoholia juonut, oli lähettyvillä kuitenkin baaritiskin takana vaikka mitä viinapulloja. 

Huh. Mahtoi olla hankalaa, mutta iso käsi ystävälleni, että pystyi taistelemaan luontaisia vaistojaan vastaan ja olemaan raiskaamatta. Tai siis, yllätyssekseilemättä kansssani.

 

Zero0 (Ei varmistettu)

Normaalissa keskustelussa aiheesta ei ole tarkoitus mielestäni kyse siitä että syyllistetään uhria. Fakta on että seksuaalista ahdistelua valitettavasti tapahtuu, toki olisi kiva että ihmisiin voisi luottaa niin paljon että tälläistä ei tapahtuisi. Tai että ihmiset osaisivat käyttäytyä.
En oikein voi olla muuta kuin kiitollinen omille vanhemmille siitä että sanottiin on hyvä mennä kaverin kanssa ja pitää toisista huolta. Eikä siinä minusta ole mitään pahaa, minusta on hyvä että asiasta sanotaan eikä leikitä että ongelmaa ei ole olemassa. (eikä tällä nyt tarvitse pelotella/jankata vaan sanotaan että näin nyt on ja olisi hyvä toimia. En ole törmännyt siihen omassa elämässäni että asiasta olisi mitenkään sen enempää minulle ohjeistettu) Luotan kyllä siihen että itse osaan käyttäytyä mutta miten ne muut..
Ymmärrän "Mistähän löytäisi raittiin naisen" näkökulman ja minusta jokaisella on toki itsestään vastuu (oli sitten mies tai nainen), toki toivoisin että kyseisessä hypoteettisessa tilanteessa joku olisi auttanut eikä hyväksikäyttänyt.
Hämmentävää tässä kenties on se että jokainen tietää että seksuaalinen ahdistelu on väärin ja silti sitä tapahtuu.

Näitä listoja kiertää nyt tosi paljon, tääkin on tosi samankaltainen:

http://www.ifyouonlynews.com/feminist-issues/10-rape-prevention-tips-that-are-guaranteed-to-work-image/

 

Paskaämmä (Ei varmistettu)

Feministinem yhteiskunta? Eli tasa-arvoko tässä maailmassa vallitsee? Nim.päivittäin saan kuunnella vähintäänkin esineellistävää huutelua ja välillä kähmimistä. Jännä että aina on joku sivistämätön suomimies aukomassa päätään että se on ihan ok kun näin tapahtuu/väliäkö tuolla. Mitä jos naiset olisivat fyysisesti vahvempia ja vanhat spurgunaiset ahdistelis teitä miehiä jatkuvasti ja teillä olis alivoima ettette pysty fyysisesti puolustautumaan? Ja minulla on kiltti mies ja ne kiinnosta sorry.

Hullu, hullu maailma (Ei varmistettu)

Jotenkin tuntuu, että raiskauksesta puhuttaessa osa porukasta näkee raiskauksen seksinä, eikä väkivaltarikoksena. Käsittääkseni tutkimusten mukaan raiskaaja haluaa nimenomaan alistaa ja nöyryyttää uhriaan, oli uhri sitten mies tai nainen. Seksiä kyllä saa tässä maailmassa, vaikka rahalla.

Hämmentävää on myös se kuinka sama ihminen saattaa vastustaa henkeen ja vereen esim. muslimimaiden tapaa peittää naiset vaatteilla heidän omaksi parhaakseen ja samaan aikaan kehottaa suomalaisia naisia pukeutumaan peittävämmin, että heitä ei raiskattaisi. Minulla ei ole käytettävissäni raiskaustilastoja kyseisistä maista (tuskin sellaisia edes on), mutta luulenpa, ettei peittävä pukeutuminen ole estänyt yhtään raiskausta.

Hemmuli (Ei varmistettu)

Todella toivon että magneettimedian linkkaaminen oli huumoria, mutta pahoin pelkään että ei ollut. Onhan se tietty kurjaa kun paha valtamedia ei julkaise vain sinun maailmankuvaasi tukevia juttuja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihannemaailmassa olisi juurikin noin, että raiskauksen ja muiden rikostentekijöihin pystyy vaikuttamaan. Mutta tässä maailmassa on sellainen valuvika, että oikeasti et pysty vaikuttamaan kuin itseesi, niin hemmetin väärin kuin se onkin. Niin kauan kuin tämä valuvika on olemassa, kävelen mieluummin myöhään illalla/yöllä kotiin kaverin kanssa tai vähintään valaistuja teitä kuin pimeissä puistoissa. En mene mielelläni vieraiden ihmisten kyytiin tai tuo viraita ihmisiä kotiini tai lähde tuntemattomien matkaan. Ja niin kauan kuin tämä valuvika on olemassa, annan myös nämä neuvot muillekin. Jos jotain kuitenkin tapahtuu, vika toki on aina tekijässä eikä silloin syytellä, että mitäs läksit, ei tietenkään.

Ihannemaailmassa keknekään ei myöskään tarvitsisi lukita ovia tai pitää kiinni käsilaukusta ja rahojaan voisi turvallisesti pitää takataskussa, koska toisen omaisuuteen ei tulisi kajota. Niin kauan kun emme elä ihannemaailmassa, lukitsen kotini oven.

Mutta yrittänyttä ei laiteta ja valistuksella ja tiedonlevittämisellä saadaan niitä käytösmuutoksia toivottavasti myös mahdollisiin rikoksentekijöihin.

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos keskustelusta! Olen ollut lomamatkalla enkä ole ehtinyt aktiivisesti lukemaan/reagoimaan kommentteihin. Postauksen pointti oli siis osoittaa, kuinka absurdia on naisena vastaanottaa ohjeita siitä, kuinka olla tulematta raiskatuksi. Ohjeistuksella annetaan viesti, että raiskatuksi tuleminen tai tulemattomuus olisi mukamas naisten omissa käsissä, vaikka todellisuudessa raiskauksesta on vastuussa ainoastaan raiskaaja. Julkisen keskustelun suuntaa tulisi muuttaa siten, että vastuu seksuaalirikoksista siirtyisi myös retorisesti ainoastaan tekijälle. Tämäkin keskusteluketju on täynnä uhria syyllistäviä kommentteja, vaikka fakta on se, että raiskaukset loppuvat vasta kun raiskarit lakkaavat raiskaamasta.

Pahoittelut kehnosta moderoinnista, olen lomamoodissa. Jatkossa victim blaming -kommentit poistetaan.

Gaa (Ei varmistettu)

Lisäksi minua jotenkin kummastuttaa ja ärsyttää, kun näitä ohjeistuksia halutaan verrata aina just näihin perus: no kehotetaanhan autoja/kotia/mökkejäkin lukittavaksi varkaiden varalta ja lompakkoa suojeltavan taskuvarkailta. Juu, mutta siinä on yksi mutta. Kaikki nämä ovat ESINETÄ, joita nainen(ihmiset) sen sijaan EIVÄT ole. On mielestäni aivan eri asia puhua jostain maallisesta omaisuudesta ja siihen liittyvästä tilanne tekee-varkaan-himotuksesta, kuin toisen elävän ihmisen satuttamisesta. Minusta on aika käsittämätöntä, että joku ei tajua tällaista eroa. Esineet eivät ole eläviä, niitä saa aina uusia ja niitä kohtaan ei tarvitse tuntea empatiaa.

Veikkaan, että aika monelle on saattanut tulla jotain näpistykseen liittyvää, eikä pidä sitä kovinkaan kummoisena (esimerkiksi ihan vaikka vaan jotain kynien yms viemistä koululta tai työpaikalta) Sen sijaan en usko(toivon) että aika harva casuaalista miettii, että voisipas tuosta puolivahingossa vähän raiskata/hakata/tappaa. Kuinka usein ollaan nähty ohjeistuksia siitä, kuinka ei tulla henkirikoksen uhriksi ja kuka väittää, että sellaine olisi silloin sillain ihan pikkasen ehkä vähäsen omakin vika?

Kommentoi

Commenting is closed.