Loppu seksuaaliselle ahdistelulle – 7 ohjetta

Olen koko 28-vuotiaan elämäni ajan kuunnellut ohjeita siitä, miten olla tulematta ahdistelluksi tai raiskatuksi. Ehkäpä olisi aika antaa ohjeita siitä, miten voi olla ahdistelematta tai raiskaamatta. Näillä pääsee taatusti pitkälle!

 1. Kanna mukanasi hälytintä. Jos meinaat vahingossa ahdistella, paina hälytys päälle, niin uhri ehtii karkuun.
 2. Älä juo itseäsi humalaan. Jos kuitenkin juot, älä oleile samassa tilassa potentiaalisten uhriesi kanssa. Voit myös pyytää kaveriasi pitämään sinua silmällä.
 3. Älä pukeudu provosoivasti. En todellakaan tiedä, miten se liittyy mihinkään, mutta siitä puhutaan niin paljon, että se on ilmeisesti tärkeää.
 4. Älä kävele yksin kotiin pimeitä sivukujia. Ilman saattajaa kulkeva nainen saattaa tulla vastaan, ja sinä olet saattanut unohtaa hälyttimesi (kohta 1) kotiin.
 5. Kaveria ei jätetä! Etenkin baarista on järkevää lähteä vähintään kaksin, jotta voitte varmistua, ettei kukaan porukasta sorru ahdisteluun.
 6. Älä lähde vieraiden naisten matkaan.
 7. Älä provosoidu, jos pokausyrityksesi tulee torjutuksi. Vaikka monet tuntuvat niin olettavan, ei vonkaaminen, lähentely, huorittelu tai lääppiminen muuta kieltävää vastausta myöntäväksi.

Kuulostaako ikävältä tai syyllistävältä? Niin minustakin. Ironista, eikö totta?

Kommentit (35)
 1. Lisäksi minua jotenkin kummastuttaa ja ärsyttää, kun näitä ohjeistuksia halutaan verrata aina just näihin perus: no kehotetaanhan autoja/kotia/mökkejäkin lukittavaksi varkaiden varalta ja lompakkoa suojeltavan taskuvarkailta. Juu, mutta siinä on yksi mutta. Kaikki nämä ovat ESINETÄ, joita nainen(ihmiset) sen sijaan EIVÄT ole. On mielestäni aivan eri asia puhua jostain maallisesta omaisuudesta ja siihen liittyvästä tilanne tekee-varkaan-himotuksesta, kuin toisen elävän ihmisen satuttamisesta. Minusta on aika käsittämätöntä, että joku ei tajua tällaista eroa. Esineet eivät ole eläviä, niitä saa aina uusia ja niitä kohtaan ei tarvitse tuntea empatiaa.

  Veikkaan, että aika monelle on saattanut tulla jotain näpistykseen liittyvää, eikä pidä sitä kovinkaan kummoisena (esimerkiksi ihan vaikka vaan jotain kynien yms viemistä koululta tai työpaikalta) Sen sijaan en usko(toivon) että aika harva casuaalista miettii, että voisipas tuosta puolivahingossa vähän raiskata/hakata/tappaa. Kuinka usein ollaan nähty ohjeistuksia siitä, kuinka ei tulla henkirikoksen uhriksi ja kuka väittää, että sellaine olisi silloin sillain ihan pikkasen ehkä vähäsen omakin vika?

 2. Kiitos keskustelusta! Olen ollut lomamatkalla enkä ole ehtinyt aktiivisesti lukemaan/reagoimaan kommentteihin. Postauksen pointti oli siis osoittaa, kuinka absurdia on naisena vastaanottaa ohjeita siitä, kuinka olla tulematta raiskatuksi. Ohjeistuksella annetaan viesti, että raiskatuksi tuleminen tai tulemattomuus olisi mukamas naisten omissa käsissä, vaikka todellisuudessa raiskauksesta on vastuussa ainoastaan raiskaaja. Julkisen keskustelun suuntaa tulisi muuttaa siten, että vastuu seksuaalirikoksista siirtyisi myös retorisesti ainoastaan tekijälle. Tämäkin keskusteluketju on täynnä uhria syyllistäviä kommentteja, vaikka fakta on se, että raiskaukset loppuvat vasta kun raiskarit lakkaavat raiskaamasta.

  Pahoittelut kehnosta moderoinnista, olen lomamoodissa. Jatkossa victim blaming -kommentit poistetaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *