Menkkamyyteille kyytiä
“Patriarchy proof underwear”, luki metrolaiturin sisäänkäynnin yläpuolella vaaleanpunaisella pohjalla, kun matkustin kesäkuussa L-linjalla Williamsburgista Manhattanille. Eikä siinä vielä kaikki: koko metrolaituri oli täynnä tyylikkäitä julisteita, joissa mainostettiin alushousuja, jotka ovat samalla kuukautissuojia. Trendikkäät kuvat ja nokkelat tekstit kiinnittivät huomioni, mutta ensisijaisesti olin hämmentynyt siitä tosiseikasta, että näissä kuukautissuojamainoksissa puhuttiin kuukautisista sumeilematta. Esimerkiksi näin:
Ja näin:
Miksi näillä Thinxin mainoksilla on väliä? Muun muassa siksi, että kuukautiset ovat edelleen jossain määrin tabu. Etenkin nuoret saattavat kokea kuukautiset asiaksi, jota pitää hävetä. Ottaen huomioon, että kuukautisiin kuulee vielä nykyäänkin viitattavan ällöttävänä ja likaisena asiana, nolostuminen ei liene mikään ihme.
Lisäksi opimme jo nuorina, että menkoista ei sovi puhua julkisesti. Esimerkkinä menkkapuheen tabuluonteesta käy vääntö, jonka Thinx joutui käymään saadakseen metrokäytäviltä mainostilaa. Ensinnäkin, Thinxin mainosjohtaja kertoo sanan “period” (suomeksi kuukautiset) jääneen tarkastajien syyniin, koska se olisi voinut “hämmentää lapsia”. Ottamatta kantaa siihen, miten paljon enemmän lapsi hämmentyy, kun hänen kuukautisensa jossain vaiheessa ilmaantuvat täysin puskista, kun kukaan ei ole niistä hänelle kertonut, pidän tätä argumenttia yhtenä kehnoimmista kuunaan. Toiseksi, valokuvia pidettiin liian vihjailevina, koska niissä näkyi “liikaa ihoa”. Samaan aikaan New Yorkin metroissa kuitenkin esitettiin esimerkiksi proteiinivalmistemainosta, jossa piukkoihin bikineihin sonnustautuneen naisen vieressä oli teksti: “Are you beach body ready?” Matkustamoissa oli lisäksi isokokoisia mainoksia rintaimplanttikonsultaatioista. Arvannette, millä konsultaatiokutsut oli kuvitettu? Kyllä, suurilla rinnoilla. Ja ihoa nimittäin näkyi.
Kuukautisiin liittyy muitakin myyttejä, kuin että ne olisivat likainen, nolo ja ällöttävä asia. Esimerkiksi, että menkat olisivat vain tyttöjen ja naisten juttu. Se ei pidä paikkaansa, sillä myös miehillä voi olla kuukautiset. Tästä syystä Thinx tekee alushousujaan myös miehille suunnattuna bokserimallina. Ihan putkeen transinklusiivisuus ei kuitenkaan tällä(kään) kertaa mennyt. Nimittäin vaikka yhtiö selkeästi pyrkii kohdentamaan tuotteensa myös transmiehille, on sen mainoslause kuitenkin: “Underwear for women with periods”. Puhe kuukautisista ainoastaan tyttöjen ja naisten juttuna on transeksklusiivista ja sivuuttaa näin ollen ison osan menstruoivista ihmisistä. Siksi on tärkeää, että kuukautisia ei liitetä pelkästään naisiin, ja siitä syystä Thinxin pitäisi tarkistaa aiemmin mainittu mainoslauseensa. Amerikansisarensa lisäksi myös suomalainen Lunette on pyrkinyt huomioimaan sukupuolen moninaisuuden, tsekkaa vaikkapa tämä kuva.
Thinxin mainokset ja niistä noussut keskustelu ovat kiinnostavia ja tärkeitä. Ne muistuttavat, että kuukautiset ovat tavallinen ruumiintoiminto, jota kenenkään ei pitäisi joutua häpeämään. Lisäksi ne muistuttavat naisiin kohdistuvista mainonnan kaksoisstandardeista, jotka Thinxin toimitusjohtaja Miki Agrawal kiteyttää seuraavasti: “We can objectify women in their lingerie, but the minute we acknowledge that they might be bleeding in their underwear, it’s no longer acceptable.”
Sitä sopii miettiä.
Kommentointi ainoastaan etu- ja sukunimellä. Vain Lilyn rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida nimimerkillä.
Seuraa Bluestockingia Facebookissa täältä.
En tiiä, ootko jo lukenut tän, mutta hyvä ja mielenkiintoinen juttu menkoista (+ hienot kuvat): http://improbatur.fi/veritaiteilija-ja-dokumentaristi-osoittavat-etta-menkkoja-on-turha-haveta/
Toivottavasti menkoista aletaan pikkuhiljaa puhua enemmän ympäri maailmaa ja ne tuodaan näkyvämmäksi asiaksi, joita ei tarvitse salailla tai häpeillä.
Kiinnitit varmasti huomiota olympialaisten aikaan nuoren kiinalaisnaisen esiin tuloon kuukautisten suhteen.
Tämä aihealue on loputon kummastus. Olen usein miettinyt mm. urheilua tai Selviytyjät TV- ohjelmia, joissa naiset ovat osallisina. Ihmettelen, että kuinka kykenevät kaikkeen tuohon sillä ilmeistä on, että kuukautiset ovat heilläkin.
Työssäni olen aihetta käsitellyt. Voit olla varma, että murrosikäiset nuoret miehet ovat uteliaita.
Itselläni lähestyvä häät. Mitä jouduin ensimmäisten asioiden hoitoa koskevissa ajatuksissa miettimään? Onko minulla menkat? Ja totta ne osuvat juuri kohdalleen. Käynti gynekologilla ja resepti käteen. Kuinka monta kertaa olen joutunut, kuten myös lähes kaikki naiset, miettimään osallisuuttani esim. mökkireissuun.
Osin jo odotan vaihdevuosia 😉
Kiitos tästä aiheesta.
Joo, huomasin olympialaisten aikaan saman! Toivottavasti tabut murtuvat, kyllä tästäkin pitää voida puhua. Kiitos kommentista!