Mitä Charlie Sheen opetti meille HIV-stigmasta?

Kuluvalla viikolla kansainvälinen media on kohunnut Charlie Sheenista. Miehenpuolikkaista tutun näyttelijän kasvot ovat tulleet vastaan jokaisella selaamallani uutisivustolla ja Facebook-feedini on täyttynyt seuraamieni medioiden Sheen -uutisoinneista. Kohun syy oli tämä: Charlie Sheen kantaa HI-virusta.

Näyttelijä kertoo tienneensä tartunnasta neljä vuotta. Ennen kertomistaan Sheen oli maksanut useita miljoonia kiristäjilleen, jotka olivat uhanneet vuotaa tartunnasta julkisuuteen. Uutisointien yhteydessä puhuttiin “kaapista tulemisesta” ja “paljastuksesta”. Tällaiset ilmaukset sekä se, että Sheeniä voitiin kiristää HIV:n paljastamisella, kielivät aiemminkin viruksen stigmasta kuin taudin vakavuudesta. En tahdo väheksyä elinikäisen taudin ja lääkityksen aiheuttamaa vaikutusta käytännön elämään ja sairastuneiden ihmisten kokemuksiin, mutta luulen tietäväni, että stigma ei ainakaan vähennä HIV:een liittyvää huolta ja anonymiteetin tarvetta. Päinvastoin, väitän jopa, että mikäli viruksen stigmaa onnistuttaisiin pienentämään, voisi sitä kantavien ihmisten elämä helpottua.

Stigmalla tarkoitetaan yksinkertaistetusti sosiaalista leimaa, jota ihminen kantaa toimiessaan yhteiskunnan normeja vastaan tai poiketessaan normista itsestään riippumattomista syistä. Stigmaa aiheuttava tekijä, tässä tapauksessa HIV, on usein vaiettu asia, joka halutaan salata ulkopuolisilta ja mahdollisesti jopa lähipiiriltä, koska pelätään tuomitsevia reaktioita ja jopa hylätyksi tulemista.

HIV:n stigma on peräisin 80-luvun AIDS-epidemiasta, jolloin tauti oli useimmille lääkäreillekin mysteeri, tartuntatavat hämärän peitossa ja sairastuvien ennuste huono. Stigmaa lisäsi HIV:n leviäminen homoyhteisössä, joka oli jo valmiiksi marginalisoitu ryhmä – luokiteltiinhan homous Suomessakin vielä 80-luvulla sairaudeksi. Suomessa iltapäivälehdet uutisoivat “homorutosta” ja sairauden ympärillä leijui hysteria ja epätietoisuus. Ja vaikka 80-luvun jälkeen taudin hoidossa on tapahtunut paljon, ovat ihmisten asenteet ja sen myötä myös HIV-stigma edelleen sitkeässä.

Nykyään HIV:ta kantavien eliniänodote on länsimaissa äärimmäisen hyvä. Virus pysyy kurissa lääkityksellä, joka on elinikäinen, mutta tehokas. Lääkkeet myös laskevat tartunnan riskiä siten, että HI-viruksen tartuttaminen seksikumppanille suojaamattomassa seksissä on hyvin epätodennäköistä, ellei mahdotonta. Tästä saatiin taannoin myös juridinen ennakkotapaus, kun korkein oikeus linjasi, ettei HI-viruksen salaaminen seksikumppanilta suojaamattomassa seksissä ole välttämättä aina rikos.

Jos olet sairastunut länsimaissa, voit siis elää normaalia arkea, mikäli syöt lääkkeesi ajallaan. Koska lääkitys ja stigman hälveneminen helpottavat HIV-tartunnan saaneiden elämää, ja koska ensimmäistä kehitetään koko ajan, tulisi meidän, jotka emme ole lääkäreitä tai HIV-tutkijoita, keskittyä kitkemään stigmaa.

HIV ja laaja uutisointi tekivät Sheenistä stigmatisoidun, mutta paradoksaalista kyllä, HIV-stigma Hollywood-näyttelijän kantamana saattaa jopa vähentää stigmaa. Olemme tottuneet kuulemaan HIV:sta anonyymisti, kun virusta kantavat kertovat taudista usein kasvot peitettynä ja nimimerkillä (kuten täällä ja täällä). HIV:een liittyy niin monia vääriä uskomuksia ja 80-luvulta asti elänyttä epäluuloa ja pelkoa, että en ihmettele tartunnan saaneiden halua peittää henkilöllisyytensä. Myös Sheen joutui kertomaan tartunnastaan pakon edessä, kun media oli saanut siitä vihiä. Tästä huolimatta Sheenin ulostulolla voi olla positiivisia vaikutuksia. En halua sanoa, että Sheen olisi antanut kasvot virukselle, koska en soisi Sheenin enkä kenenkään muunkaan tartunnan saaneen määrittyvän tartuntansa kautta. Mutta koska Sheen ei enää piilota tartuntaansa, uskon paljastuksen olevan yksi askel kohti stigman minimointia.

Lopuksi täytyy muistaa, että stigmaa eivät vähennä ainoastaan tartunnan saaneet, vaan myös kaikki muut ihmiset. Siis nekin, jotka eivät kanna HIV:ta. Et syytä syöpäänkään sairastunutta sairaudestaan tai vielä vähemmän kaihda syöpään sairastuneita, miksi siis tekisit niin HI-virusta kantavalle? Siispä, jos sinulla ei ole HIV:ta, tarkista asenteesi. Jos huomaat olevasi ennakkoluuloinen, tule pois 80-luvulta! Täällä tulevaisuudessa on paljon kivempaa.

hyvinvointi terveys suosittelen uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (4)
  1. Omalla kohdallani olen aina ihmetellyt miksi nykyaikaisessa yhteiskynnassa yksi tauti on saanut tämän leiman. Kyllä, se on hengenvaarallinen ja vaatii hoitoa, mutta sama homma on diabeteksella ja monella muulla taudilla! Tekeekö Hivin monsteriksi vain se, kuinka se on pääasiassa levinnyt? Koska kukaan meistä ei ikinä harrasta seksiä ja haikarat tuovat  vauvoja… Minusta taudeista pitää pystyä puhumaan ja saamaan asiallista hoitoa ilman noloutta tai stigmaa. Itse käyn vuosittain testeissä, mikä itsessään jo herättää hämmennystä monissa, koska minusta se on vastuullista ja saan asiat hoitoon, jos jotain ilmenee. Minä olen sinkkunainen ja haluan harrastaa seksiä, mutta myös olla varma ettei mikään tauti ehkä tulevaisuudessa estä minua saamasta lapsia.

    1. Ai testeissä käyminen herättää hämennystä? Onpa erikoista! Musta on ihan mahtavaa, jos ottaa asiakseen käydä säännöllisesti testeissä. Ja tämä: ”Minusta taudeista pitää pystyä puhumaan ja saamaan asiallista hoitoa ilman noloutta ja stigmaa.” –> Word!

  2. Tämän takia rakastan Lilyä! Täältä löytyy aina näitä kirjoituksia, jotka herättävät, pistävät miettimään ja muuttavat maailmaa, ehkä pienin askelin mutta silti. Kiitos tästä. 

    1. Kiitos ihanasta kommentista! <3 Ja kiva kuulla, jos tekstistä löytyi uusi näkökulma.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *